שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

המזה"ת מבסוט: 'אובמה עדיף, לא עשה מלחמה'

בחירתו המחודשת של נשיא ארה"ב אובמה התקבלה בהקלה ברחבי המזה"ת, גם אם לא באותה התלהבות כמו ב-2008. "אובמה היה קשוח מבחינת הקיצונים באיראן", סבור חוקר איראני. בלוגר בתימן: "בשם התימנים, עזוב את השמיים שלנו"

ציוץ של אחד מאנשי הדת המשפיעים בסעודיה סיכם את תגובת המזרח התיכון לבחירתו מחדש של נשיא ארה"ב ברק אובמה: "אובמה לא טוב, אבל הוא הרע במיעוטו", כתב סלמאן אל-אודה בחשבון הטוויטר שלו.

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

לאחר ארבע שנים שבהן וושינגטון בהנהגת אובמה הייתה בעיקר בשוליים בזמן ש"האביב הערבי" שינה את פני האזור, בחירתו של אובמה התקבלה בהקלה יותר מאשר בשמחה באזור שקיבל את פניו בברכה ב-2009 ועדיין נושא זכרונות מרים של כהונת קודמו ג'ורג' בוש.

 

עיראקי צופה בסיקור הבחירות   (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עיראקי צופה בסיקור הבחירות (צילום: AFP)

 

יש תקוות זהירות בנוגע ליכולתו של אובמה להגיע להסכם עם איראן שיפיג את המתיחות סביב תוכנית הגרעין שלה, ולאפשרות שלו להחיות את תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים. מעל לכול, אנשים סבורים שאובמה פחות נוטה לפתוח במלחמה מאשר יריבו לשעבר, הרפובליקני מיט רומני.

 

"אובמה היה הבחירה הטובה יותר", אמר מוחמד גמאל, תלמיד בקהיר, לפחות לא פרצה אף מלחמה בכהונה שלו".

 

אמין, קולנוען מאיראן, אמר בשיחת טלפון: "אנחנו שונאים את המדיניות של ארה"ב ושל ישראל, אבל המדיניות של אובמה נבונה יותר. הסיכוי היחיד שהיה לנו שהמצב לא ידרדר היה ניצחון של אובמה". מירה, עיתונאית איראנית בת 32 שמתנגדת לשלטון, אמרה: "רומני נראה נכון להחזיר את מדיניות החוץ האמריקנית לתקופה הקסנופוביה הבוטה של בוש".

 

"אובמה היה נשיא קשוח מבחינת הקיצונים באיראן, כי הוא חשף אותם כבעיה", טוען קרים סג'דפור, חוקר במוסד קרנגי לשלום בוושינגטון. "המאמצים שלו להיכנס למו"מ עם איראן הדגישו את המחלוקות הפנימיות בטהרן, ויצרו אחדות בינלאומית גוברת".

 

"רומני הוא בוש קטן"

המזרח התיכון הוא אזור שבו אף נשיא אמריקני לא יכול לצפות לשבחים גורפים, אך סקרים מצביעים על כך שרוב תושביו רצו בניצחונו של אובמה, ולו רק בגלל זיכרונותיהם מתקופת בוש והמלחמה השנואה בעיראק.

 

צופים בנאום הניצחון בשגרירות ארה"ב בעיראק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
צופים בנאום הניצחון בשגרירות ארה"ב בעיראק(צילום: רויטרס)

 

בוש. "מדיניות קסנופובית בוטה" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בוש. "מדיניות קסנופובית בוטה"(צילום: רויטרס)

 

"ניצחון לאובמה היה צפוי והוא הטוב ביותר בשלב זה", אמר מוחמד אל-סנוסי, רופא מקהיר, "הבה לא נשכח שרומני הוא בוש קטן".

 

לאחר שנבחר ב-2008, מיהר אובמה לבקר במזרח התיכון, וביקש לדבריו לחדש את הקשרים עם האזור ולהפיג את הכעס שכוון כלי ארה"ב בתקופת בוש. ארבעה חודשים לאחר בחירתו הוא נשא את "נאום קהיר" הידוע, שבו קרא ל"התחלה חדשה" ביחסים. רומני כינה את המהלך "ביקור התנצלות" בפני העולם הערבי ומתח עליו ביקורת חריפה.


אובמה ב"נאום קהיר". הבטיח "התחלה חדשה" ביחסים (צילום: AP) (צילום: AP)
אובמה ב"נאום קהיר". הבטיח "התחלה חדשה" ביחסים(צילום: AP)
 

"יש לי תחושה שאנשים באזור לא נלהבים כפי שהיו ב-2008 סביב כל מסע הבחירות האמריקני", אמר חאלד א-דחיל, פרשן פוליטי מסעודיה. "יש הרגשה שההבדל בין השניים בנוגע למדיניות במזרח התיכון שולי, במיוחד לאחר העימות השלישי".

 

ה"אביב הערבי" הפיל יותר דיקטטורים במזרח התיכון מאשר בוש, וארה"ב נשארה לרוב בשוליים. היו שביקרו את הממשל על כך, אך אחרים ראו בכך מילוי הבטחה של אובמה להכתיב לאזור את מדיניותו פחות מאשר קודמו.

 

"מה שאני יודע על אובמה זה שלפני ארבע שנים הוא רצה ליצור איזון.

היו עליו לחצים אבל באופן כללי הוא יצר איזון", אמר מוסטפה אל-חבז, מורה בגמלאות בן 65.

 

אבל הנשיא החדש-ישן, שזכה בפרס נובל לשלום, לא נתפש ברחבי המזרח התיכון כיונה. בתימן ובפקיסטן הוא ידוע כמי שהוביל לוחמה אגרסיבית באמצעות מל"טים נגד אנשי אל-קאעידה, שלעתים קרובות פגעה גם בחפים מפשע. "בשם התימנים", צייץ הבלוגר והעיתונאי התימני אפרח נאסר, "אני קורא לאובמה לעזוב את השמיים שלנו במנוחה בארבע השנים הבאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה וביידן חוגגים ניצחון. "הרע במיעוטו"
צילום: AFP
אחמדינג'אד. "אובמה חשף את המחלוקות הפנימיות"
צילום: AP
מומלצים