שתף קטע נבחר

יוון: הרחובות בערו, הפרלמנט אישר הקיצוץ

השביתה הכללית ביוון, במחאה על צעדי הצנע שאושרו, הפכה למפגן אלים נגד הממשלה. רבבות מפגינים יצאו לרחובות אתונה והתנגשו עם כוחות הביטחון, השליכו בקבוקי תבערה וניסו להבעיר בתי עסק, בעוד המחוקקים בדיון סוער

על רקע ההצבעה הכואבת בפרלמנט, שאישר את תוכנית הצנע, יצאו 80 אלף מפגינים לרחובות אתונה ורבים התעמתו עם כוחות הביטחון בקרבת הפרלמנט היווני. הם השליכו בקבוקי תבערה והשוטרים השיבו בגז מדמיע, ברימוני הלם ובזרנוקי מים. המחוקקים ביוון התכנסו בפרלמנט עד שעות הלילה (ה') עד שממשלת יוון השיגה רוב לקיצוצים החדשים שנועדו למנוע פשיטת רגל של המדינה. 20 מפגינים נעצרו. הפגנות הענק הן חלק משביתה כללית, שהתקיימה זה היום השני ברציפות. ynet העביר שידור חי מרחובות אתונה.

 

ההפגנה החלה ללא אלימות אמש, אך עם רדת החשיכה התפתחה לעימותים חריפים. הרחובות סביב נחסמו לתנועה. מדי כמה דקות נשמעו קולות נפץ ונראו בקבוקי תבערה מושלכים על בתי עסק, ככל הנראה בניסיון להציתם. 

 

"זו סחיטה"

בתוך הפרלמנט התנהל דיון סוער בין הקואליציה לאופוזיציה, שהגיע לקצו בהצבעה לאחר חצות. "אנחנו חייבים להצביע בעד הצעדים", אמר המחוקק השמרני קונסטנטינוס טסולאס בתחילת הדיון, "זוהי חובתנו".

 

האופוזיציה טוענת שהממשלה רומסת את חוקת המדינה בניסיונה להעביר את הקיצוצים בפנסיות ובהטבות לעובדים, והתלוננה כי החוק, שמפורט במאות עמודים, היה מסובך מכדי לדון בו בהתכנסות אחת של הפרלמנט. "זאת סחיטה", אמר זואי קונסטנטופולו ממפלגת האופוזיציה המרכזית, "השמאל רדיקלי".

 

ברחוב מפגינים, אך הפרלמנט צפוי להעביר את הקיצוצים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ברחוב מפגינים, אך הפרלמנט צפוי להעביר את הקיצוצים(צילום: רויטרס)

ראש הממשלה הזהיר: ללא הסיוע, יאזל הכסף ב-16 בנובמבר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ראש הממשלה הזהיר: ללא הסיוע, יאזל הכסף ב-16 בנובמבר(צילום: רויטרס)

על הפרק: קיצוץ בפנסיות, העלאות מסים והעלאת גיל הפרישה (צילום: AP) (צילום: AP)
על הפרק: קיצוץ בפנסיות, העלאות מסים והעלאת גיל הפרישה(צילום: AP)

 

חרף ההתנגדות העממית, הפרלמנט העביר את הקיצוצים והעלאות המסים בשווי 13.5 מיליארד אירו, הנדרשים לקבלת חבילת סיוע נוספת. כל הימנעות או היעדרות של מחוקקים הייתה עלולה לפגוע בקואליציה שנוצרה ביוני, במיוחד לצורך זה. כבר לפני חמישה חודשים אמורה הייתה יוון לקבל את חבילת הסיוע הבאה, של 31.5 מיליארד אירו, מתוך סך של 240 מיליארד אירו בכספי חילוץ.

 

ראש הממשלה אנתוניס סמאראס כבר אמר שללא חבילת הסיוע, יוון תיוותר ללא כסף ב-16 בנובמבר.

 

הקיצוצים שאושרו כוללים קיצוץ עמוק בפנסיות והעלאת מסים ניכרת,

העלאת גיל הפרישה בשנתיים, ל-67, וחוקים שיקלו לפטר עובדי ציבור שכיום משרתם מובטחת לכל החיים. המדינה עומדת להיכנס לשנה שישית של מיתון קשה, הכולל שיעור אבטלה שעומד על 25 אחוזים.

 

אם יוון לא תצליח להעביר את סדרת צעדי הצנע ולא תצליח למצוא מקורות מימון חלופיים, היא תמצא עצמה במהרה לא מסוגלת לשלם את החובות העצומים שלה. הדבר עלול לגרום לקריסות בנקים בעקבות משיכות ענק, היפר-אינפלציה וירידה דרמטית בערך המטבע שתהפוך את החסכונות לחסרי ערך ותוציא מוצרים רבים מחוץ להישג ידם של רוב היוונים.


פורסם לראשונה 07/11/2012 19:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בקבוקי תבערה ברחובות
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
רבבות מול הפרלמנט
צילום: רויטרס
מומלצים