שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

אין זמן לחגוג: אובמה ואמריקה על סף "תהום"

לאחר השמחה בשיקגו, המריאה משפחת אובמה בחזרה לבית שימשיך להיות שלה - הבית הלבן. שם ייגמרו החגיגות. מול הנשיא עומד אתגר כלכלי ופוליטי בדמות חשש מ"מצוק פיסקלי", ושלל בעיות במדיניות החוץ

הנשיא ברק אובמה חזר הלילה (ה') משיקגו לבית הלבן, אחרי הניצחון שלו בבחירות. אבל אין לו הרבה זמן לחגוג – הבעיות בוערות ומיידיות. הבורסה בוול סטריט רשמה ירידות שערים אחרי הזכייה שלו, והתקשורת האמריקנית עוסקת בעיקר לא באופוריית ניצחון, כמו בבחירות הקודמות, אלא ב"מצוק הפיסקלי" – התרסקות כלכלית שעלולה להתרחש אם הבית הלבן והקונגרס לא יגיעו מהר מאוד לפשרה תקציבית שתכלול קיצוצים כואבים וגם עליית מסים.

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

בנאום הניצחון שלו בשיקגו פנה אובמה לרפובליקנים והציע לעבוד בשיתוף, תוך פשרה. אמש השיב לו יו"ר בית הנבחרים, הרפובליקני ג'ון ביינר, שהוא מוכן להיכנס למשא ומתן. אולם השטן טמון בפרטים, ולא ברור אם ביינר המתון מסוגל להנהיג את הרפובליקנים בבית הנבחרים, שכוללים גם את אנשי "מסיבת התה", ולהובילם לפשרות.

 

"המצוק הפיסקלי"

המונח מתאר את מה שעלול להתרחש בסוף השנה האזרחית. אם עד 1 בינואר לא יגיעו הצדדים הפוליטיים להסכמה, יפוג חוק התקציב הקיים, וסדרה של חוקים מעידן בוש יביאו להעלאת מסים, קיצוץ תקציבי והפחתה בחוב.

 

החוב הלאומי של ארה"ב מגיע לשיא של 16 טריליון דולר, והמחלוקת היא כיצד להתחיל להורידו. הרפובליקנים רוצים קיצוץ נרחב וכניסה לצנע. במקביל לחיתוך בתקציבים, הנשיא אובמה רוצה גם להקצות כספים על ידי השקעות בחינוך ובמדע, בתקווה שהדבר יעודד צמיחה.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

האבטלה הרשמית בארה"ב מגיעה ל-7.9 אחוזים, אבל האבטלה האמיתית גבוהה בהרבה, מאחר שמובטלים רבים אינם טורחים לדווח על מצבם לאחר תום חצי שנה שבה הם מקבלים דמי אבטלה. השיפור במצב התעסוקה עקבי אבל איטי. אובמה מבקש לשפר את מצב התעסוקה על ידי הכרזה על מיזמים לאומיים של שיפור תשתיות – כבישים מהירים, רכבות מהירות ונמלי תעופה – והדבר דורש כמובן הקצאת תקציבים ממשלתיים.

 

איראן, אפגניסטן, סין

איראן היא נושא החוץ הבוער ביותר על השולחן בחדר הסגלגל. אילו ניצח רומני בבחירות, העיסוק בנושא האיראני היה נדחה לחודשים רבים עד להקמת קבינט, אישור שרים בסנאט, ותיאום מדיניות עם הפנטגון. במקרה של אובמה מדובר בהמשכיות, ומה שמסתמן הוא החרפת הסנקציות מצד אחד לקראת סוף השנה וניסיון לגרור את האיראנים לשולחן המו"מ מצד שני. ערב הבחירות פרסם ה"ניו יורק טיימס" כי התקיימו מגעים חשאיים בין ארה"ב לאיראן שנסתיימו בהבנה להיפגש לאחר הבחירות.

 

הפגנה באיראן ביום השנה להשתלטות על שגרירות ארה"ב (AP) (AP)
הפגנה באיראן ביום השנה להשתלטות על שגרירות ארה"ב(AP)

הפגנה באפגניסטן נגד סרט אנטי-מוסלמי (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנה באפגניסטן נגד סרט אנטי-מוסלמי(צילום: AP)

ציור של אובמה בסין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ציור של אובמה בסין(צילום: AFP)

 

אפגניסטן מהווה אתגר לנשיא שהכריז על סיום הנוכחות הקרבית של ארה"ב וכוחות נאט"ו במדינה בשנת 2014. זוהי המלחמה הארוכה ביותר שארה"ב שקועה בה, 11 שנים, ארוכה יותר ממלחמת העולם

השנייה וממלחמת וייטנאם. הבעיה הגדולה היא הקושי בהעברת האחריות הביטחונית לידי האפגנים, בין היתר מאחר שהחיילים המקומיים רוצחים את המדריכים הזרים שלהם. ברקע מאיימים על היציבות הרעועה מורדי טליבאן, שהיו מעוניינים להחזיר לידיהם את השלטון. בכל מקרה נראה שאובמה נחוש להסתלק מאפגניסטן כמעט בכל מחיר.

 

סין תמשיך להיות האתגר הבינלאומי הגדול של ארה"ב לטווח ארוך. ממשל אובמה מנהל מדיניות של חדירה למזרח הרחוק, לרבות שיפור הדרגתי ביחסים עם בורמה, והצבת כוחות אמריקניים באוסטרליה. הצי אף הצהיר בעבר כי חיזוק נוכחותו באזור היא אחת ממטרותיו לטווח הקרוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
משפחת אובמה ממריאה לבית הלבן
צילום: AFP
מומלצים