שתף קטע נבחר

עוד סיבה ליטול סטטינים: מפחיתים הסיכון לסרטן

חוקרים מדנמרק מצאו כי חולי סרטן שנטלו תרופות להורדת כולסטרול היו בסיכון נמוך ב-13% עד 36% למות מסרטן. ההשערה: הסטטינים "גוזלים" מתאי הסרטן את הכולסטרול הנחוץ להם לצמיחה והתפשטות בגוף

מורידים כולסטרול וגם מצילים חולי סרטן: מחקר חדש שבדק אלפי חולים מצא כי הסטטינים, התרופה המוכרת להפחתת כולסטרול, מפחיתה גם את סיכון התמותה ממחלת הסרטן. המחקר פורסם בגליון החדש של כתב העת "ניו אינגלנד ג'ורנל".

 

החוקרים מאוניברסיטת קופנהגן ניתחו מקרי סרטן של 18,721 אנשים מעל גיל 40 שאובחנו בין השנים 1995 עד 2007. כל החולים נטלו סטטינים באופן קבוע עוד לפני שנתגלה הסרטן בגופם. המחקר השווה אותם לקבוצה של 277,204 חולי סרטן שלא נטלו סטטינים לפני המחלה.

 

החוקרים מצאו כי שיעור מקרי התמותה מסרטן היה נמוך ב-15% בממוצע בקרב אלו שנטלו סטטינים. ההפחתה בתמותה נמצאה ב-13 סוגי סרטן, כשהיא נעה בין תמותה נמוכה ב-11% בקרב חולי סרטן לבלב, עד שיעור תמותה מופחת ב-36% בקרב חולות סרטן צוואר הרחם. עבור 14 סוגי סרטן אחרים התוצאות היו מובהקות פחות.

 

עוד נמצא כי אלה שנטלו מינון נמוך מהמומלץ של הסטטינים היו דווקא בשיעור הישרדות גבוה משל חולי סרטן שנטלו מינונים גבוהים של התרופה.

 

ראש צוות החוקרים, ד"ר סטיג בויסן, אמר כי הממצאים מרשימים ודומים לשיעור ההצלחה של כימותרפיה, המגיעה ל-15% עד 20%. לדבריו, אין פירוש הדבר שהחולים צריכים לוותר על כימותרפיה וליטול סטטינים, הוא אף לא מצהיר חד משמעית כי הסטטינים אכן מצילים מתמותה, אך הוא מבהיר כי כאשר אצל חולים מסויימים אין שיפור מהטיפול הכימותרפי, כדאי לרופא לשקול לטפל גם טיפול בסטטינים, שעשויים להפחית את שיעור התמותה.

 

עוד ציינו החוקרים, כי הממצאים פותחים צוהר למחקרים חדשים, שאם יאשרו את התוצאות עשויים להביא לשינוי דרמטי בטיפול בחולים.

 

בויסן מעריך שהסטטינים חוסמים אבני בניין חשובות בקרום התא הסרטני ובכך מפחיתים את קצב התפשטותו. לדבריו, באמצעות הפחתת רמת הכולסטרול בגוף נלקחת מתאי הסרטן יכולת הבנייה והשגשוג, שמשפרת את תוחלת חייהם.

 

אבל יש מקום לספקנות, כמו בכל מחקר. במאמר העורך כתב ד"ר ניל קפורסו מהמכון האמריקני לסרטן כי המחקר מוגבל משום שהוא חסר מידע על גורמי סיכון כמו עישון. כך, למשל, חולה סרטן שהפסיק לעשן העלה את תוחלת חייו ללא קשר לסטטינים. בתוך כך ציין קפורסו כי חסר מידע על הטיפולים שניתנו לכ-72% מהחולים שטופלו בסטטינים. הוא מציין גם כי אלו שנוטלים סטטינים פעמים רבות נוטלים במקביל גם אספירין להפחתת הסיכון למחלת לב, וכי ייתכן כי ההפחתה בשיעור התמותה מיוחסת בעצם לאספירין, ולא לסטטינים.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תרופה תרופות גלולות כדורים אנטיביוטיקה תוספי תזונה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים