שתף קטע נבחר

שימו פילטר וצאו לצלם

רובנו צילמנו או מצלמים נוף, בטיול משפחתי בגולן, אחרי הצבא בטיול לדרום אמריקה, עם מצלמת כיס קומפקטית או DSLR מקצועית. מה הקשר של פילטרים לעניין? בשביל מה צריך אותם ומה הם עושים?

ישנן לא מעט אתגרים בצילום נוף המקשים עלינו לצלם תמונה הדומה לסצינה המקורית שרצינו לצלם, אחד מהם הוא עניין התאורה. אם ניסיתם פעם לצלם את השקיעה ולכלול גם הקרקע שלפניכם בתמונה כנראה שקיבלתם אחת משתי התוצאות הבאות: הקרקע יצאה חשופה כמו שצריך ועם פרטים, אך השמיים נשרפו לחלוטין ואיבדו את הצבע היפה שראיתם בעיניים. או שהשמיים יצאו חשופים כמו שצריך עם פרטים וצבעים מדהימים אבל הקרקע הייתה כמעט שחורה ואטומה מפרטים.

 

 (צילום: תומר רצאבי, גליץ) (צילום: תומר רצאבי, גליץ)
(צילום: תומר רצאבי, גליץ)

 

טווח של אור

המצב הזה נגרם בגלל שבדרך כלל יש הבדל גדול בין עוצמת האור החזק יחסית המגיע מהשמיים (במיוחד בשקיעה כשמצלמים מול השמש) לעומת האור הפחות חזק המגיע מהקרקע ומכל שאר חלקי התמונה. העיניים שלנו יכולות לקלוט את כל טווח הבהירויות הזה (נקרא גם "טווח דינמי") ולראות את כל הפרטים והצבעים בשמיים ובקרקע, אך לצערנו גם המצלמות המתקדמות ביותר כיום עדיין אינן מסוגלות לקלוט טווח בהירויות כה רחב.

 

לעזרתנו באים סוג מסוים של פילטרים הנקראים פילטרי Neutral density , או בקיצור ND. פילטרי ND הם כמו משקפי שמש ומטרתם היא להוריד את כמות האור הנכנסת דרך העדשה לחיישן המצלמה. סוג ספציפי של פילטר ND כזה נקרא פילטר ND מדורג והוא עוזר לנו לפתור את בעיית התאורה שהוזכרה למעלה. פילטר ND מדורג הוא פילטר שחציו העליון כהה וחציו התחתון שקוף. את הפילטר הזה אנחנו יכולים להציב לפני העדשה (ע"ג מערכת פילטרים המתחברת לעדשה). ע"י הצבת קו ההפרדה בין החלק הכהה לשקוף בפילטר על קו האופק בתמונה נגרום לכך שיכנס פחות אור מהשמיים, מה שיאפשר לאזן את הבדלי התאורה הגדולים בין השמיים לקרקע.

 

פילטרי ND מדורגים באים ברמות כהות שונות ודירוגים שונים (דירוג רגיל, דירוג הפוך, הכהייה חדה או רכה). החברות המובילות כיום בשוק לפילטרים כאלה הן חברת Singh-Ray וחברת LEE filters ועלותם מתחילה מ- 100 דולר בערך (וצריך לוודא שהם מתאימים לגודל העדשה שלכם). את הפילטרים של החברות הללו ניתן לרכוש בדרך כלל מאתר החברה עצמה או דרך ספקים ספציפיים בחו"ל. ניתן למצוא גם פילטרים כאלה של חברות אחרות בעלות הרבה יותר זולה ב-ebay. הם מעולים לתרגול, אבל הבעיה העיקרית עם פילטרי ND זולים היא שהם עושים כיסוי צבע (בד"כ סגלגל) על התמונה שגם בעריכה יהיה קשה או בלתי אפשרי להסיר אותו.

 

חוף פלמחים, בתמונה משמאל צילום ללא פילטר מדורג, בתמונה באמצע פילטר ND מדורג, בתמונה מימין תמונה עם שימוש בפילטר ND מדורג (צילום: תומר רצאבי, גליץ) (צילום: תומר רצאבי, גליץ)
חוף פלמחים, בתמונה משמאל צילום ללא פילטר מדורג, בתמונה באמצע פילטר ND מדורג, בתמונה מימין תמונה עם שימוש בפילטר ND מדורג(צילום: תומר רצאבי, גליץ)
 

 

אילו עוד פילטרים

פילטר ND מלא- הפילטר הזה הוא פשוט פילטר מכהה שדרגת הכהות בו זהה בכל חלקיו ולכן הוא מכניס פחות אור בצורה שווה דרך העדשה. בפילטר זה משתמשים בד"כ כדי לצלם חשיפות ארוכות בתאורת יום (טכניקה היוצרת אפקט של מריחת תנועה ומאוד פופולרית בצילום נוף) או כדי לצלם בעדשות עם מפתח צמצם מאוד גדול באור יום או בתאורה חזקה. פילטרי ND מלאים גם כן מגיעים ברמות כהות שונות. הם יכולים להיות עגולים ולהתברג לעדשה או מרובעים המתחברים למערכת פילטרים.

 

מימין – פילטר ND עגול, משמאל – פילטר ND מרובע (צילום: תומר רצאבי, גליץ) (צילום: תומר רצאבי, גליץ)
מימין – פילטר ND עגול, משמאל – פילטר ND מרובע(צילום: תומר רצאבי, גליץ)

 

פולרייזר- פולרייזר הוא פילטר מקטב שמורכב על חלקה הקידמי של העדשה. מה זה בכלל אור מקוטב ואיך הפולרייזר משפיע עליו? אור היוצא ממקור תאורה (כמו השמש לדוגמה) יוצא בצורת גלים הנעים בכל המישורים. כשהאור הזה פוגע בעצם מסוים חלקו נבלע וחלקו מוחזר. חלק מהאור המוחזר נע רק בכיוון מישורי מסוים. פילטר הפולרייזר חוסם אור המגיע במישורים מסוימים ולכן הוא מאפשר לנו לשלוט בהחזרי אור מהנושאים אותם אנו מצלמים. השימושים העיקריים של תכונה זו הם להגביר או להעלים השתקפויות (לדוגמה מזכוכיות או מקורות מים), להעמיק את צבע השמיים (במיוחד כשיש עננים) ועוד.

 

העמקת צבע השמיים ע"י פולרייזר, הסרנגטי בטנזניה (צילום: תומר רצאבי, גליץ) (צילום: תומר רצאבי, גליץ)
העמקת צבע השמיים ע"י פולרייזר, הסרנגטי בטנזניה(צילום: תומר רצאבי, גליץ)

 

פילטרים הם כלים נהדרים העוזרים לפתור אתגרים בצילום נוף ויכולים לשדרג את התוצאה הסופית שלנו באין שיעור. חשוב לציין שהודות לקדמה הטכנולוגית של תוכנות העריכה ניתן להגיע לתוצאות דומות ע"י שימוש בטכניקת HDR (High Dynamic Range) המאפשרת שילוב תמונות בחשיפות שונות ע"מ לקבל את כל טווח הבהירויות בתמונה. כדי לקבל תוצאות מציאותיות בטכניקה זו דרוש ידע טוב בעריכה.

 

איך שלא תבחרו לצלם, העיקר שתצאו לטבע ותהנו מהנוף! התוצאה הכי טובה שתוכלו להפיק מהתמונות שלכם היא להראות את יופיו של הטבע בעולמנו כדי שנמשיך לשמור עליו ולהנות ממנו.

 

תומר רצאבי הוא צלם טבע ומדריך צילום נוף בגליץ בית הספר לצילום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומר רצאבי, גליץ
פילטרים
צילום: תומר רצאבי, גליץ
מומלצים