שתף קטע נבחר

שיעור התעסוקה של חרדי ובוגר בי"ס יסודי - זהה

ממחקר שערך מרכז טאוב עולה כי שיעורי התעסוקה של גברים חרדים כמעט זהים לאלו של גברים שכלל לא סיימו בית ספר יסודי, ועומדים על פחות מ-50%. פרופסור דן בן-דוד, ראש מרכז טאוב: "הנתונים משקפים את חוסר ההזדמנויות התעסוקתיות שמערכת החינוך החרדית מעניקה לבניה"

מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל פרסם היום (ב') נתונים הבוחנים את ערך החינוך החרדי בשוק העבודה המודרני.

 

 

המחקר, שערך ראש מרכז טאוב, פרופסור דן בן-דוד, מעלה כי שיעורי התעסוקה של גברים חרדים כמעט זהים לאלו של גברים שכלל לא סיימו בית ספר יסודי, ועומדים על פחות מ-50%.

 

זאת, לאחר הידרדרות מתמשכת בשיעור התעסוקה של שתי קבוצות אלו בשלושת העשורים האחרונים. המחקר מתפרסם על רקע הדיון הציבורי ההולך וגובר בסוגיית שילוב האוכלוסייה החרדית בכלכלה הישראלית.

 

באפריל האחרון הצביע סקר של התמ"ת על כך ששיעור ההשתתפות הכללי בכוח העבודה בישראל צפוי לרדת ב-6% תוך 20 שנה אם כמות החרדים, המיעוטים והמבוגרים העובדים תישאר כפי שהיא. נתוני התמ"ת הראו כי אחוז החרדים באוכלוסיה יזנק מ-8.5% ל-15.1% - על חשבון החילונים.

 

לא מדובר בפעם הראשונה בה מתפרסם דו"ח של מרכז טאוב הצופה שחורות בנוגע לתעסוקת האוכלוסייה החרדית. בעבר פרסם המרכז כי שיעור אי-התעסוקה אצל גברים חרדים זינק פי 3 ב-30 שנה. עוד העריך המרכז, כי בעוד 30 שנה צפויים התלמידים במערכות החינוך של המגזר החרדי והערבי להוות 78% מתלמידי החינוך היסודי.

 

התמ"ת יצא נגד דו"ח טאוב וחוקרי המשרד הציגו מסקנות אופטימיות לפיהן שיעור תעסוקת החרדים עשוי בעתיד ליישר קו עם תעסוקת החילונים.

 

"מצב המדינה"

בן-דוד סבור, כי בשל העובדה כי בנים חרדים כלל אינם לומדים ליבת לימודים אחרי כיתה ח', ותוכנית הלימודים שלהם עד למועד זה לוקה בחסר, הרי שההכנה של גברים חרדים לשוק העבודה זהה להכנה שיש לגברים ישראלים חסרי השכלה. עובדה זו וגרמה לירידה עקבית ומתמשכת בסיכוייהם למצוא עבודה.

 

המחקר הינו חלק מהדו"ח השנתי של מרכז טאוב - "מצב המדינה 2012–2011" שיתפרסם בשבוע הבא. הדו"ח כולל השנה ניתוח של המחאה החברתית של קיץ 2011, סקירה של הבעיות העיקריות מולן ניצבת המדינה בתחום הכלכלי חברתי, פירוט השלכות מדיניות הפרטת השירותים החברתיים, בחינת מצב מערכות החינוך, הבריאות והרווחה, תשתית התחבורה ונושאים נוספים.

 

תוצאות המחקר שערך פרופ' בן-דוד

ההשוואה היא בקרב גברים בגילאי העבודה העיקריים, 54-35. ניתן לראות בו את הקבוצות הנמצאות בשני קצוות ספקטרום ההשכלה מאז 1979: בעלי 4-0 שנות לימוד לעומת בעלי השכלה אקדמית. בשני המקרים התרשים מבדיל בין יהודים שאינם חרדים לבין ערבים-ישראלים.

 

מניתוח מרכז טאוב עולה כי שיעורי התעסוקה בקרב יהודים וערבים בעלי תואר אקדמי היו גבוהים ודומים מאוד במהלך שלושת העשורים האחרונים, ונעו בסביבות ה-90%.

 

שיעורי התעסוקה של הגברים חסרי ההשכלה משתי קבוצות אלה היו דומים מאוד במהלך השנים, אולם במקרה זה הם נשחקו במידה ניכרת: מ-80%–90% שהועסקו ב-1979, ל-50%-35% בשנים האחרונות.

 

משנות השבעים, שיעורי התעסוקה של גברים חרדים משקפים כמעט אחד לאחד את מצב התעסוקה בקרב גברים חסרי השכלה – ואת הצניחה החדה בשיעורים אלה במהלך שלושת העשורים האחרונים.

 

לדברי פרופ' בן-דוד, "בסוף שנות השבעים, כאשר רמת החיים בישראל היתה נמוכה יחסית ולא נדרשו כישורים רבים כדי למצוא עבודה במשק, גם שיעורי התעסוקה של גברים חסרי השכלה היו למעלה מ-80% וגם שיעורי התעסוקה של גברים חרדים היו למעלה מ-80%".

 

"היום", מוסיף בן דוד, "במשק הישראלי התחרותי והפתוח לכלכלה העולמית, שיעורי התעסוקה של גברים בעלי ההשכלה הנמוכה ביותר ירדו אל מתחת ל-50%, וכך גם שיעורי התעסוקה של הגברים החרדים". לדבריו, "הנתונים משקפים את חוסר ההזדמנויות התעסוקתיות שמערכת החינוך החרדית מעניקה לבניה".

 

יש לציין, כי בחודש מרס האחרון פרסם בנק ישראל כי חל זינוק בשיעור התעסוקה של גברים חרדים בכוח העבודה בשנים 2010–2011 . שיעור התעסוקה, על פי נתוני הבנק, עלה מכ-39% בשנת 2009 לכ-45% ב-2011.

 

הרב גלעד קריב, מנכ"ל התנועה הרפורמית בישראל, אמר בתגובה לממצאים: "מחקר זה, מצטרף לשורת מחקרים וניתוחים שמוכיחים בצורה ברורה שעתיד הכלכלה הישראלית מושפע באופן מכריע מדמותה של מערכת החינוך החרדית ומשילוב בוגריה בשוק העבודה. לא ניתן כיום לדבר על חברה הוגנת וכלכלה מתקדמת ללא הצגת תוכנית מעשית להטמעת לימודי הלידה בכל מערכות החינוך בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יש הכנה לעולם העבודה?
צילום: EPA
פרופסור בן-דוד: "בעבר שיעור התעסוקה היה זהה - 80%"
מומלצים