שתף קטע נבחר

מטח לחוף אשקלון, 26 לקו בחרדה בנתיבות

הירי חודש: אחרי לילה שקט ודיווחים על הפוגה, הבוקר נפתח אחרת לגמרי. רקטת גראד התפוצצה בחצר בית בנתיבות, נזק רב נגרם למבנה. כשעתיים אחר כך, נורו חמש רקטות לכיוון שמדרום לאשקלון וכיפת ברזל יירטה שתיים מהן. הבוקר לומדים בדרום

ילדי הדרום היו אמורים לחזור הבוקר לבתי הספר ולגנים, אבל הירי הזה עלול לשנות הכול: אחרי לילה שקט, שבמהלכו תקף צה"ל פעם אחת בלבד ברצועת עזה ולא שוגרו רקטות, נורתה בסביבות השעה 7 בבוקר (יום ב') רקטה לאזור נתיבות. היא נפלה בחצר בית וזרעה הרס רב בסביבה. מספר בתים נפגעו ונגרם נזק לתשתיות, בהם כבל חשמל. 26 בני אדם לקו בחרדה, צוותי מד"א טיפלו בחלקם במקום, ואחרים פונו למרכז לנפגעי חרדה בעיר. כשעתיים לאחר מכן זוהו חמש יציאות של רקטות לכיוון המועצה האזורית חוף אשקלון. מערכת כיפת ברזל יירטה שתיים מהן. לא דווח על נפגעים או על נזק. בהמשך נפלו עוד שלוש פצצות מרגמה באשכול. ynet העביר שידור חי מהאזור בנתיבות שבו פגעה הרקטה.

 

נזק רב בנתיבות (צילום: שי פרץ) (צילום: שי פרץ)
נזק רב בנתיבות(צילום: שי פרץ)
 

מאחורי הקלעים נמשכו אתמול והלילה מאמצים של גורמים מצריים לגבש הסכם על רגיעה, ואמש אמרו מקורות בקהיר ובעזה כי שעות הלילה הן המבחן הגדול של ההבנות. בלילה אכן לא שוגרו רקטות, אבל כבר הבוקר נורתה כאמור רקטה לנתיבות. המקורות המצריים והפלסטיניים מסרו אמש כי חמאס נצר אש, אבל הג'יהאד האיסלאמי המשיך אמש בירי הרקטות וקיבל אחריות לירי אל שדרות, שבו נפגע בית ישירות. בתגובה לירי, תקף לפנות בוקר חיל האוויר שלושה מוקדי טרור ברצועת עזה. 

 

לפני הירי לנתיבות, הודיעו העיריות השונות כי מוסדות החינוך צפויים להיפתח ביישובי הדרום. אך ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר, אמר שלימודים יתקיימו רק במוסדות חינוך עם מיגון. עיריית באר שבע קיימה הערכת מצב ב-5:30, ובסיומה הוחלט לקיים את הלימודים. במועצה האזורית אשכול, גן יבנה, שדרות ובמועצה האזורית שער הנגב החליטו כבר אתמול שלמרות הירי בשעות הערב, הלימודים יתקיימו כסדרם.  

 

להמשיך בתפילה או לרוץ למקלט

הרצל זגורי, תושב נתיבות, סיפר ל-ynet: "הייתה אזעקה, רצנו למקומות המוגנים ואז שמענו בום. זה נפל ממש ליד הבית שלי". לגבי ההערכות בדבר סבב ההסלמה הנוכחי, הוסיף: "אני לא יודע כמה זמן זה יימשך. זה מפחיד", וסיפר כי ראה "ילדות היסטריות בדרך לבית הספר, ואין מי שיציל אותן".

  

נזק לתשתיות - פגיעת הרקטה בנתיבות (צילום: אליעד לוי) (צילום: אליעד לוי)
נזק לתשתיות - פגיעת הרקטה בנתיבות(צילום: אליעד לוי)

 

אלי קורקבדוס, שכן אחר, אמר: "הייתי בבית כנסת באמצע קריאת ספר תורה. זה היה מחזה סוריאליסטי, לא ידעו מה לעשות - להמשיך בתפילה או לרוץ למקלט". הוא סיפר כי הנפילה אירעה בביתה של אישה מבוגרת: "אלה בתים ישנים ולא ממוגנים. אלו קשישים שלא יכולים להגיע למקלט גם בעשר דקות".

 

דניאל, תושב העיר שלומד באשקלון, סיפר: "איך ילדים יילכו לבית ספר אחרי שנפל פה רקטה?". הוא תהה: "עד מתי נחיה ככה? המצב לא יכול להימשך תחת אזעקות וטילים. זה לא שגרה".

 

תקיפה אווירית לילית

לפנות בוקר הודיע דובר צה"ל כי כלי טיס של חיל האוויר תקפו במהלך הלילה מנהרת טרור ואתר לאחסון אמצעי לחימה בצפון רצועת עזה, וכן אתר שיגור בדרום הרצועה, בתגובה לירי הרקטות הבלתי פוסק אל הדרום. בישראל אמרו אתמול כי ישראל הסכימה להבליג על ירי בודד של רקטה או פצצת מרגמה בזמן הקרוב - כל עוד לא יהיו נפגעים מהירי. הבנה זו אמורה להתחשב בזמן שייקח למנגנוני הביטחון של חמאס להתפרס לאורך הגבול עם ישראל כדי למנוע את המשך הירי.

 

ראש המועצה האזורית של שער הנגב, אלון שוסטר: "המצב לא שונה בהרבה מהשבועות, החודשים והשנים האחרונות. אנחנו עדיין תחת איום, אבל כשצה"ל מתיר זאת - חשוב לשוב לשגרה. חשוב מאוד שדווקא אנשי הצד השני יפנימו מהר ככל האפשר את המסרים שמדינת ישראל מנסה להעביר להם, אחרת בקרוב מאוד ניכנס שוב למצב של הסלמה". כשישים מתושבי קיבוץ רעים, שבו אין ממ"דים, ישנו גם הלילה בגני הילדים ובמקלטים הנמצאים בתפוסה מלאה.

 

"אין לגיטימציה בינלאומית למבצע קרקעי"

במהלך יום אתמול, נורו למעלה ממאה רקטות ופצצות לעבר שטח ישראל. שלוש רקטות שוגרו לעיר שדרות. אחת מהן פגעה באופן ישיר בבית, אך איש לא נפגע. הרקטה השנייה נפלה ברחוב ואחת נוספת נחתה בשטח פתוח סמוך לעיר. רקטה אחרת פגעה במבנה באחד מקיבוצי הסביבה. במקביל, שוגרה רקטה גם לכיוון המועצה האזורית שער הנגב וארבע רקטות אחרות שוגרו לאזור נתיבות ובני שמעון. זמן קצר קודם לכן, נורו גם פצצות מרגמה לעבר המועצה האזורית אשכול.

 

מקורות בקהיר מסרו אמש שבנוסף למגעים שמנהל המודיעין המצרי להפסקת האש, גם שליח מזכ"ל האו"ם למזרח התיכון, רוברט סרי, שותף למאמצים להביא לרגיעה. שעות הלילה - כך לפי גורמים בעזה ובקהיר - יהיו קריטיות ויבחנו את "מחויבותה של ישראל להסכם הפסקת האש". לא ברור אם הפלסטינים יבליגו על התקיפה של חיל האוויר ברצועה, למרות שנעשתה בתגובה לירי הבלתי פוסק.

 

לפי עקרונות ההסכם - שלא זכו עדיין לאישור ישראלי - הסכימה ישראל להבליג על ירי בודד של רקטה או פצצת מרגמה בזמן הקרוב, כל עוד לא יהיו נפגעים מהירי. הבנה זו מתחשבת בזמן שייקח למנגנוני הביטחון של חמאס להתפרס לאורך הגבול עם ישראל כדי למנוע את המשך הירי.

 

במקביל הודיע ראש הממשלה, בנימין נתניהו, על היערכות הסברתית מול העולם לאפשרות של החרפת תגובת ישראל נגד עזה. במערכת המדינית מטילים ספק בכוונותיו לעשות זאת. גורמים מדיניים ציינו שישראל לא מעוניינת בהצתת אש ברצועה, אולם יש להיערך לכל תרחיש. גם שר הביטחון, אהוד ברק, הבהיר ש"אם יהיה צורך, נפעל בהיקף רחב יותר. בכוונתנו להביא את חמאס חזרה להבנה שלא יורים על אזרחי ישראל ולא מפריעים לאורך הגדר. זה יכול להימשך יותר מכמה ימים ויותר מסבב אחד, אבל אנחנו נחרצים בכוונתנו".

 

גורמים בירושלים ציינו כי הניסיון להשיג לגיטימציה למבצע קרקעי "קשה יותר כיום מאשר בעבר, בעיקר לנוכח חוסר הסבלנות הבינלאומית למבצעים רחבים. זו גם הסיבה לכך שהקהילה הבינלאומית לא מאשרת אפילו מבצע בסוריה למרות ההרג הרב".

 

כוננות צבאית ואזרחית, ירי ללא הפסק, אתמול בדרום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כוננות צבאית ואזרחית, ירי ללא הפסק, אתמול בדרום(צילום: רויטרס)

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)

 (צילום:הרצל יוסף) (צילום:הרצל יוסף)
(צילום:הרצל יוסף)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: אליעד לוי) (צילום: אליעד לוי)
(צילום: אליעד לוי)

 

בירושלים טוענים שגם המו"מ התקוע עם הפלסטינים והיחסים המתוחים עם המערב מקשים על השגת לגיטימציה לפעולה. "אין ספק שבמציאות מדינית אחרת ניתן היה להשיג מרחב תמרון יותר בקלות", הודו במשרד החוץ. "המצב כעת רגיש, אבל זה לא קשור אך ורק לפלסטינים".

 

על פי גורמים מדיניים, נתניהו מנסה לייצר מציאות שבה אם תהיה הידרדרות - ישראל לא תואשם בה. "הבלגה עכשיו עשויה לאפשר פעולה בבוא העת", אמר פקיד ישראלי. לפי שעה, נתניהו לא הורה על כינוס קבינט, מה שעשוי לסמן שאינו מעוניין בהסלמה בעת הזו למרות ההצהרות על היערכות להסלמה נוספת. היום ייפגש ראש הממשלה עם שגרירים זרים ויבהיר להם שישראל שומרת על איפוק, אולם לא תאפשר ירי על אזרחים ישראלים לאורך זמן.

 

בעולם לא מביעים לפי שעה עניין רב מדי במתרחש בדרום, אך במשרד החוץ נערכים לאפשרות שהמצב ישתנה אם יוחלט על מבצע צבאי. "בעולם מקבלים את הזכות להגיב", אומרים בישראל, "אבל לא ממהרים לתת אישור להסלמה. נתניהו רוצה ליצור מצב שישראל לא תותקף בזירה הבינלאומית אם תהיה הסלמה".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 12/11/2012 00:33

 

בהכנת הידיעה השתתפו נרי ברנר, יואב זיתון ואטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פגיעת הרקטה בנתיבות
צילום: אליעד לוי
דריכות צה"לית
צילום: זאב טרכטמן
נפילה בדרום
צילום: זאב טרכטמן
ממתינים לתוצאות בשטח
צילום: רויטרס
מומלצים