שתף קטע נבחר

חייו ומותו. זהו רמטכ"ל חמאס שהחזיק בשליט

הוא דיבר עברית שוטפת, הייתה לו דלת פתוחה לחאלד משעל ולהנהגה בעזה הוא לא דפק חשבון. אחמד ג'עברי, שטיפס לצמרת בעזרת קשרי נישואין, קנה בעסקת שליט מעמד שאף משרה פוליטית לא הייתה מביאה לו. היום צה"ל חיסל אותו

אחמד ג'עברי, ראש הזרוע הצבאית של חמאס שהחזיק יותר מחמש שנים בגלעד שליט, קנה לעצמו מעמד ששום משרה פוליטית לא הייתה יכולה להביא לו. אבל למשרה גבוהה יותר מזו שבה החזיק הוא כבר לא יגיע. רמטכ"ל חמאס חוסל היום ביחד עם בנו (ד') על ידי חיל האוויר.

 

 

אחמד סעיד חליל אל-ג'עברי (אבו מוחמד) נולד ב-1960 בשכונת סג'אעיה שבעיר עזה. במקור, שורשי משפחתו נטועים בחמולת ג'עברי בחברון, שנחשבת לאחת הגדולות בעיר. בסוף שנות העשרים של המאה הקודמת היגרה המשפחה שלו לרצועת עזה בעקבות סכסוך חמולות עקוב מדם. ג'עברי העביר את ילדותו בסמטאות סג'אעיה, והחל את דרך הטרור הארוכה שלו מיד עם סיום לימודיו בבית הספר התיכון.

 

אחמד ג'עברי עם חאלד משעל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אחמד ג'עברי עם חאלד משעל(צילום: רויטרס)

 

 
 

ג'עברי במהלך ביצוע עסקת שליט (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ג'עברי במהלך ביצוע עסקת שליט(צילום: EPA)

 

האיש שנחשב "רמטכ"ל חמאס" השתייך בתחילה בכלל לפתח, והיה חבר באחת החוליות של הארגון ברצועה. בגיל 22 נעצר לראשונה על-ידי ישראל בעקבות פיגוע שבו השתתף, ונידון ל-13 שנות מאסר. 

 

הימים בבית הסוהר

בכלא התחולל בקרבו של ג'עברי השינוי של חייו. הוא התקרב יותר ויותר לקבוצת האסירים האיסלאמיים, שכונתה "אל-ג'מאעה אל-איסלאמיה", ופגש לראשונה את כל מי שיהיו לימים מייסדי חמאס ומנהיגיו: עבד אל-עזיז רנטיסי, איבראהים מקאדמה, אסמאעיל אבו שנב וסלאח שחאדה, שהפך בהמשך לראש הזרוע הצבאית של הארגון. שחאדה הפך למורה הרוחני של ג'עברי. ג'עברי למד בכלא עברית, שאותה הוא מדבר באופן שוטף, ושם הוא פיתח את שנאתו היוקדת לישראל ודעותיו הלכו והקצינו.

 

ג'עברי השתחרר מהכלא בשנת 1995, ומיד הצטרף לחמאס. בתחילה הוא עבד במוסדות המנהלתיים של התנועה, וכדי להתקדם בשורות הארגון החל ג'עברי לטוות קשרים משפחתיים בינו לבין ההנהגה הפוליטית והצבאית של חמאס. הוא נשא לאשה את בתו של עבד אל-עזיז רנטיסי, ממייסדי חמאס ומי שחוסל על-ידי צה"ל בשנת 2004, שבועות אחרי שמונה למנהיג הארגון במקום אחמד יאסין, שחוסל בעצמו. אחד מבניו של ג'עברי התחתן עם בתו של סלאח שחאדה.

 

הקשרים הללו הוכיחו את עצמם, וג'עברי החל לטפס בסולם הדרגות בזרוע הצבאית של חמאס. בתקופה זו הוא התקרב לבכירי הזרוע הצבאית מוחמד דף ועדנאן אל-רול, מה שהוביל לכך שהרשות הפלסטינית עצרה אותו בשנת 1998. הוא שוחרר מהכלא בשנת 2000, עם פרוץ אינתיפאדת אל-אקצה, בצוותא עם אנשי חמאס נוספים. כששוחרר הצטרף ג'עברי לגדודי עז א-דין אל-קסאם, ומונה לעוזרו של המפקד העליון שחאדה.

 

בשנת 2002 חיסלה ישראל את שחאדה, ובמקומו מונה לראש הזרוע הצבאית של חמאס מוחמד דף. ג'עברי קודם גם הוא, והפך לאחד ממפקדי השטח הבכירים של עז א-דין אל-קסאם. ב-2006 הצליחה ישראל לאתר את מוחמד דף ולפצוע אותו באורח אנוש. הפגיעה גרמה לדף נכות קשה מאוד, ולמעשה לא אפשרה לו לתפקד עוד ככל אדם, ובוודאי שלא להוסיף לעמוד בראש הזרוע הצבאית.

 

ג'עברי עם בכיר חמאס מחמוד א-זהאר. הפך לעצמאי בשטח  ()
ג'עברי עם בכיר חמאס מחמוד א-זהאר. הפך לעצמאי בשטח

 

אז הגיעה שעתו הגדולה של ג'עברי. מבחינה רשמית, כדי לחלוק כבוד לדף, הוא מוגדר כמפקד "גדודי עז א-דין אל-קסאם" עד עצם היום הזה, וג'עברי מוגדר רק כסגנו, אך בפועל האחרון הוא שאוחז במושכות זה חמש שנים. ב-2004 ניסתה ישראל לחסל גם את ג'עברי באמצעות ירי טילים על ביתו. ג'עברי שהה באותה שעה בבית, אך נפצע באורח קל בלבד. בנו הבכור מוחמד, אחיו פתחי ועוד שלושה מבני משפחתו נהרגו בהפצצה הזו.

 

בניגוד לקודמיו, ג'עברי הצליח לשנות כליל את אופייה של הזרוע הצבאית של חמאס. הוא ביצע בזרוע הצבאית רפורמות והפך אותה, על פי משנה סדורה שאותה העתיק ככל הנראה מארגון חיזבאללה, ממיליציה חמושה לארגון צבאי היררכי המחולק לגזרות, פלוגות ומחלקות. הוא הנחיל לארגון תורת לחימה ודאג לחמש אותו בנשק יעיל ומתוחכם יותר. בעקבות השינוי שהנהיג הדביקו בישראל לג'עברי את הכינוי "רמטכ"ל חמאס".

 

שותף להשתלטות על רצועת עזה

ג'עברי היה אחראי לפיגועים רבים שבוצעו נגד צה"ל קודם לנסיגה מרצועת עזה ב-2005 ואחריה. הוא גם היה שותף להשתלטות חמאס על רצועת עזה בשנת 2007, הפיכה שבה הודח פתח מהשלטון. אף שבפעולת החטיפה של גלעד שליט השתתפו שלושה ארגונים שונים - חמאס, ועדות ההתנגדות העממית וצבא האיסלאם - נראה כי ג'עברי היה המוח שמאחורי המבצע. זו גם הסיבה לכך שהוא היה האיש האחראי על שליט ועל המשא ומתן לשחרורו מצד חמאס לאורך השנים האחרונות.

 

אף שג'עברי לא הרבה להתראיין בתקשורת, רק כמה חודשים לפני חטיפת שליט עם שני הארגונים האחרים שהיו שותפים למבצע הוא הדגיש בפומבי: "אין לנו כל מניעה מכך שיהיה תיאום בינינו לבין הזרועות הצבאיות של הפלגים האחרים שנלחמים בישראל ועושים פיגועים רבים. אנחנו פועלים איתם והם פועלים איתנו. אני רק יכול לומר שהקשרים בינינו יוסיפו להתהדק ולהשתפר". תחזיתו התממשה.

 

עם הזמן הצליח ג'עברי לבסס לעצמו מעמד עצמאי. הוא הצליח ליצור ערוץ תקשורת ישיר עם ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, היושב בדמשק, אך לא סר למרותה של ממשלת חמאס ברצועה ולא עדכן את אנשיה בפעולות שלעיתים גררו את רצועת עזה לסבבים אלימים מול ישראל. אחת הדוגמאות הבולטות לכך הייתה באפריל האחרון, כשג'עברי הורה לאנשיו לירות טיל נ"ט על אוטובוס הילדים שנע על אחד הכבישים הצמודים לגדר הגבול עם רצועת עזה, וגרם למותו של הנער דניאל ויפליך.

 

ג'עברי החליט אז על דעת עצמו לבצע את הפיגוע, בניגוד לעמדת ההנהגה בעזה ובדמשק, כנקמה על חיסולו של בכיר הארגון אסמאעיל אבו לבד, שהיה מקורב אליו. ישראל הגיבה על הפיגוע בהפצצות כבדות על רצועת עזה. בעיתונות הערבית נטען כי ראש ממשלת חמאס, איסמעיל הנייה, רתח מזעם על ג'עברי וטען כי הוא סובל משיגעון גדלות.

 

מעט יותר משנה לאחר שחרור גלעד שליט - ובעיצומו של סבב הסלמה נוסף - חוסל ג'עברי בעזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ג'עברי עם משעל וא-זאהר
צילום: רויטרס
מומלצים