שתף קטע נבחר

תביעה: לא קיבל דמי אבטלה בגלל אופציות בחברה

עובד של חברת "יוקי קל" קיבל 15% ממניותיה, אך כשפוטר, הביטוח הלאומי שלל את זכאותו לדמי אבטלה בשל המניות שברשותו. מה קבע לביה"ד האזורי לעבודה?

עובד ששימש כמנהל פרויקטים בחברת הפיתוח העסקי למזרח הרחוק,"'יוקי קל" קיבל כשלוש שנים לאחר שעבד בה, 15% ממניותיה, כתמריץ, זאת למרות שלא השקיע בחברה כספים ולא פעל בשמה. אלא שכשנה לאחר מכן, פוטר מהעבודה, ושנה לאחר מכן, חזר לעבוד בחברה.

 

עוד בעבודה ועולם המשפט:

 

בתקופה בה היה מפוטר, פנה העובד לביטוח לאומי, על מנת לקבל דמי אבטלה, אך סורב, בשל העובדה כי הוא מחזיק במניות ולמעשה הינו בעל שליטה בחברה (שהיא חברת מעטים- חברה שיש בה מקסימום חמישה בעלי שליטה).

 

בתביעה שהגיש נגד הביטוח הלאומי טען העובד, כי אמנם החזיק במניות החברה, אך מעולם לא היה בעל שליטה בה, והוא בסך הכל עבד ככל עובד שכיר אחר.

 

עובד שכיר ולא בעל שליטה

השופטת ד"ר אריאלה גילצר-כץ קיבלה את התביעה. נקבע, כי החוק אכן קובע כי בעל שליטה בחברת מעטים אינו זכאי לדמי אבטלה, אולם במקרה זה, המדובר בעובד שכיר, שקיבל את המניות כתמריץ בלבד, עובד שלא השקיע בחברה ולא היה ערב לחובותיה, ומשהעסיק שלו אף היה יכול לקחת ממנו את המניות בחזרה.

 

נפסק, כי העובד קיבל שכר עבודה חודשי, לא היה מנהל או שותף, לא ידע את המצב החשבונאי של החברה ולא ישב בישיבות הדירקטוריון, וגם החברה עצמה ראתה בו עובד בלבד ולפיכך, משפוטר, הוא זכאי, ככל שכיר שפוטר, לדמי אבטלה.

 

לפיכך התביעה התקבלה כאמור, וביטוח לאומי חויב בשכר טרחת עו"ד והוצאות של 5,500 שקל.

 

עו"ד אבי סלמן ממשרד עוה"ד סלמן-אלון העוסק בדיני עבודה, מגיב על פסק הדין:

 

"במקרה דנן אמנם הוענקו לעובד מניות, אך המניות הוענקו לו כתמריץ וכמניות נדחות לצורך תגמול, הוא לא היה מושקע בחברה ולא ערב לחובותיה והתקיימו בינו לבין החברה יחסי עובד מעביד (קבלת שכר, פיקוח, היעדר מעמד של מנהל ועוד), ולפיכך נקבע, כי העובד לא יחשב כ"בעל שליטה בחברת מעטים" אלא כעובד לכל דבר ועניין, הזכאי לדמי אבטלה".

 

לדעת עו"ד סלמן, לא בכל מקרה של הענקת מניות בחברת מעטים תישלל אוטומטית הזכאות לדמי אבטלה, וכל מקרה ייבחן לגופו ועל פי נסיבותיו הייחודיות.

 

ב"כ התובע: עו"ד אדוארד משה דביר

ב"כ הנתבע: עו"ד יפית מזרחי-לוי

 

לעיון בפסק הדין המלא

 

לאתר המשפט הישראלי "פסקדין"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים