שתף קטע נבחר

הסיקור בעולם: "השלום מתרחק, סיכונים עצומים"

"אם נתניהו ימשיך במה שהתחיל, השלום יהיה רחוק מתמיד", נכתב במאמר חריף ב"אינדיפנדנט" הבריטי. ב"ניו יורק טיימס" תהו אם המבצע יהיה יעיל, וכמעט אף כלי תקשורת לא יכול היה להתעלם מהבחירות הקרבות. כך סיקרו בעולם את "עמוד ענן"

מבצע "עמוד ענן" נגד ארגוני הטרור ברצועת עזה עורר עניין רב בעולם והגיע לכותרות הראשיות ברוב כלי התקשורת הבולטים. חלק מהעיתונים הקדישו הבוקר (יום ה') את מאמרי המערכת להסלמה, אך גם אלה שהביעו תמיכה בזכותה של ישראל להגן על עצמה תהו על היעילות של המבצע ועל השיקולים שעמדו לנגד עיניו של ראש הממשלה בנימין נתניהו.

 

"עמוד ענן" - עדכונים מסביב לשעון ב-ynet:

ההערכה: שיא הירי מעזה - במהלך הלוויית ג'עברי

עזה בוערת: הערבים מגנים, במערב דורשים איפוק

מטחים בלתי פוסקים, אושר לצה"ל לגייס מילואים

לילה בממ"ד: "שמחים על החיסול - ומתים מפחד"

 

"לישראל יש זכות להגן על עצמה, אבל קשה לראות איך המבצע הוא הדרך היעילה ביותר לקדם את האינטרסים שלה לטווח ארוך", נכתב במאמר המערכת של ה"ניו יורק טיימס", שכותרתו "עוד מלחמה בין ישראל לעזה?" בעיתון האמריקני המוערך הזכירו כי המבצע "עורר גלים חדשים של גינויים לישראל במדינות ערב, כולל מצרים - ששיתוף הפעולה שלה דרוש לאכיפת הסכם השלום מ-1979 ולתמיכה ביציבות בסיני".

 

עוד מלחמה בעזה? ()
עוד מלחמה בעזה?

 

בעיתון האמריקני ציינו כי מבצע קרקעי ברצועת עזה טומן בחובו סיכונים רבים והזכירו כי מבצע "עופרת יצוקה" לפני ארבע שנים לא פתר את הבעיה: "חמאס עדיין שולט ברצועת עזה וצבר מאז עוד רקטות". עוד נכתב כי הפעולה מאיימת להסיט את תשומת הלב ממה שנתניהו מכנה "האיום הביטחוני הגדול ביותר על ישראל" - תוכנית הגרעין האיראנית.

 

איפה התהליך המדיני? 

עורכי העיתון גם הזכירו את המבוי הסתום בתהליך המדיני. אמנם חמאס הוא אויב מסוכן שאולי לא יכיר לעולם בזכותה של ישראל להתקיים, הם מודים, "אבל היה קל יותר לזכות בתמיכה לפעולת תגמול אם ישראל הייתה מעורבת במגעים רציניים עם היריבה של חמאס, הרשות הפלסטינית, ופועלת להשגת הסכם שלום בר קיימא".

 

הרייט שרווד, כתבת ה"גרדיאן" הבריטי בירושלים, התמקדה ב"סיכונים העצומים" של המבצע בנוף המשתנה של המזרח התיכון. אמנם בישראל המתינו לו חודשים רבים, היא כתבה במאמר שכותרתו "התקיפה הישראלית בעזה מלאת סיכונים", אבל אם ישראל תמוטט את שלטון חמאס ברצועת עזה, עלולים להשתלט על הרצועה ארגוני הטרור הקיצוניים שמזדהים עם אל-קאעידה.

 

"תקיפה מלאת סיכונים". ה"גרדיאן" ()
"תקיפה מלאת סיכונים". ה"גרדיאן"

 

שרווד הזכירה גם את היחסים הסבוכים עם מצרים. "לפני המהפכה באביב 2011 ישראל הייתה יכולה לסמוך על תמיכתו של הנשיא המודח חוסני מובארק", היא כתבה, "אבל מחליפו, מוחמד מורסי, הקשור לאחים המוסלמים - ארגון האם של חמאס - צפוי להתנגד בתקיפות למבצע הישראלי. הוא יכול לאיים גם על הסכם השלום מ-1979". בנוסף, היא הזכירה כי חיזבאללה עלול להתערב בעימות.

 

"תזכורת אכזרית לאי-יציבות" 

הסמיכות לבחירות לכנסת לא נעלמה מעיניה של העיתונאית הבריטית. "ישראל הולכת לקלפי בינואר", הזכירה, "רוב הפוליטיקאים בישראל מיהרו לתמוך במבצע, ביודעם שהנושא הביטחוני הוא מהותי בכל מערכות הבחירות".

 

במאמר המערכת של העיתון המתחרה, "טלגרף", נכתב כי המבצע הישראלי בעזה מהווה "תזכורת אכזרית לאי-יציבות באזור". כותבי המאמר ציינו כי חמאס יכול להאשים רק את עצמו בתגובה הישראלית העוצמתית, אבל ציינו כי כעת "כולם יצטרכו לצעוד בזהירות גדולה מהרגיל בשדה המוקשים של המזרח התיכון". לדוגמה, כתבו, "נצטרך לדעת הרבה יותר לגבי ההרכב והכוונות של 'הממשלה' שהקימה האופוזיציה הסורית לפני שנלך בעקבות צרפת ונציע לה הכרה רשמית".

 

 

ג'ונתן מרקוס, כתב רשת BBC לענייני ביטחון ודיפלומטיה, הדגיש במאמרו כי נתניהו החליט למעשה לחדש את מדיניות הסיכולים הממוקדים של מנהיגי ארגוני הטרור אשר נזנחה בשנים האחרונות. "הסכנה היא שזה פשוט יגרום לסבב חדש של הסלמה שיכולה בסופו של דבר להוביל למבצע ישראלי קרקעי נרחב", כתב.

 

גם הוא התייחס להשפעתם ההולכת וגוברת של ארגוני הטרור הקיצוניים על הנעשה בעזה, וכתב כי חמאס נקרע בין רצונו לפעול נגד ישראל לבין רצונו כריבון בעזה לשמור על רגיעה. הוא גם תהה לגבי רצונו ויכולתו של הארגון לשלוט בפלגים האחרים ברצועה. לגבי הבחירות המתקרבות בישראל הוא כתב כי אף על פי שנתניהו צפוי לנצח, "השיקולים האלקטורליים עלולים להשפיע על קבלת ההחלטות".

 

"צעד מסוכן שגובל בחוסר אחריות" 

העיתון הבריטי "אינדיפנדנט" נקט את הקו החריף ביותר כלפי ישראל. "בעבר היה קשה לעתים להבין את דרך החשיבה של ממשלות ישראליות. האירועים אתמול סיפקו עוד מקרה כזה", נכתב במאמר המערכת, "בתקופה של אי-יציבות, או אי-יציבות פוטנציאלית שמורגשת כמעט בכל גבולותיה, מסיני בדרום ועד הגולן בצפון, אפשר היה לחשוב שהדבר האחרון שישראל צריכה זה פעולה שתעלה את גובה הלהבות. אבל זאת בוודאי תהיה התוצאה של ההחלטה לחסל את ראש הזרוע הצבאית של חמאס בעזה".

 

ה"אינדיפנדנט". "ריבאונד" שיחזור לישראל ()
ה"אינדיפנדנט". "ריבאונד" שיחזור לישראל

 

בעיתון הבריטי המזוהה עם השמאל כותבים כי אמנם לישראל יש כל הסיבות לרצות לחזק את הביטחון ולהיות דרוכה, "אבל לאשר סוג כזה של תקיפה מקדימה שעליה השב"כ קיבל אחריות אתמול זה צעד מסוכן שגובל בחוסר אחריות. מותו של אחמד ג'עברי מסמל חזרה להתנקשויות הלא חוקיות מפעם. התגובה המיידית בעזה הייתה פרץ נוסף של זעם, שמתריע על סבב אלימות חדש".

 

גם ב"אינדיפנדנט" מזכירים את הבחירות הקרבות. "אם חיסולו של אדון ג'עברי - שמשמעותו הכרזת מלחמה על חמאס - אמור להבהיר שאדון נתניהו מתכנן לשחק על הקלף הביטחוני המוכר בקמפיין שלו, אבל שהוא גם לא יסכים לסור למרותה של וושינגטון, יש לצפות לחורף הפכפך. אם אדון נתניהו ימשיך במה שהתחיל, השלום באזור נראה רחוק יותר מתמיד".

 

השתיקה בעולם מדרבנת את ישראל להמשיך בפשעיה. "פארס" האיראני ()
השתיקה בעולם מדרבנת את ישראל להמשיך בפשעיה. "פארס" האיראני

 

"הצבא הישראלי נמצא בכוננות מלאה אחרי שפתח בתקיפה צבאית בעזה", דיווחה סוכנות הידיעות האיראנית "פארס".

שופרה של הרפובליקה האיסלאמית דיווח על הגינוי של טהרן לחיסולו של ג'עברי: "ההתקפות בעזה הן דוגמה נוספת לאופי הברברי של המשטר הציוני".

 

דובר משרד החוץ של איראן, רמין מהמנפרסט, צוטט בסוכנות הידיעות של ארצו אומר כי ההתקפות הן "סימן נוסף לטבע הברוטלי" של המשטר בישראל. הוא תקף את הקהילה הבינלאומית, ובעיקר ארגוני זכויות אדם, על שתיקתם לנוכח הפעולות הישראליות העוינות. לדבריו, שתיקה זאת רק מדרבנת את ישראל "להמשיך עם הפשעים הלא-אנושיים שלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
"לישראל זכות להגן על עצמה". ילדים במקלט בבאר שבע
צילום: הרצל יוסף
עזה בוערת. "חמאס יכול להאשים רק את עצמו"
צילום: EPA
"קשה להבין איך הם חושבים". נתניהו וברק
צילום: AFP
"הדבר האחרון שישראל צריכה"
צילום: הרצל יוסף
מומלצים