שתף קטע נבחר

מייסדת גוטקס לאה גוטליב הלכה לעולמה

גוטליב, שייסדה את חברת בגדי הים בשנות ה-50 ומכרה אותה ב-1997, הייתה בת 95 במותה. היא תובא למנוחות מחר, יום א', ב-15:00 בבית העלמין בכפר שמריהו. גדעון אוברזון: "היא שמה את האופנה הישראלית על מפת העולם". יובל כספין: "אין כבר מעצבים עם כזאת אהבה לארץ"

לאה גוטליב, מכוהנות האופנה של ישראל, הלכה לעולמה בסוף השבוע, בגיל 95. גוטליב, שנולדה בהונגריה, ייסדה בשנות ה-50 את מותג בגדי הים גוטקס יחד עם בעלה ארמין ועמדה בראשו במשך שנים רבות, כשהיא מובילה אותו למעמד של אחד המותגים המובילים בעולם. היא תובא למנוחות מחר ב-15:00 בבית העלמין בכפר שמריהו.

 

גוטליב היתה שם דבר בעולם עיצוב בגדי הים. עיצוביה בתחום בגדי הים והחוף הפכו לשם דבר, כשבשיאו, דוגמנית הבית של המותג היתה תמי בן עמי ז"ל ודגמי המותג נמכרו בבתי כלבו וחנויות יוקרה ברחבי העולם. איתה בחברה עבדו בנותיה יהודית גוטפריד ז"ל ומרים רוזו. גוטפריד היתה המעצבת הראשית של החברה ונפטרה מסרטן ב-2003.

  

ב-1997 מכרה משפחת גוטליב את כל מניותיה בחברה ללב לבייב, בעקבות חובות של 35 מיליון דולר והפסיקה את פעילותה בחברה. ב-2009 הועברה הבעלות בחברה לאיש העסקים ג'ואי שוובל, כיום יו"ר קבוצת גוטקס ישראל, המחזיקה גם בזיכיון לרשתות זארה וגאפ. בשנים האחרונות היא עיצבה דגמים שנשאו את שמה – LEA.

 

 

"היא שמה את האופנה הישראלית על מפת העולם"

גדעון אוברזון: "היא הראשונה ששמה את האופנה הישראלית על מפת העולם. לפניה לא היה אחד שיצא עם הכישרון מחוץ לגבולות ישראל. הייתי מתחרה שלה וחלק מההצלחה שלי אני חב לה, בזכות התחרות הגדולה שהיתה לי איתה, שדרבנה אותי להוציא קולקציות בגדי ים יצירתיות יותר. התחרנו אך מבחינתי זו היתה תחרות מאוד מועילה.

 

"אם בהתחלה היינו יריבים גדולים מאוד, בסופו של דבר התחברנו. אנחנו מאותו מוצא אמי מהונגריה, אך לא רק זה קירב ביננו. לאחר שלבייב קנה את גוטקס והיא הפסיקה לעבוד, היא התקשרה אלי ואמרה לי שהיא שמחה שאני עושה את הקולקציה של גוטקס. 'אתה הטאלנט היחידי שיכול לעשות את הקולקציה של גוטקס', אמרה. אחר כך היא כבר נהייתה לקוחה שלי בבדים. היא עברה חיים לא פשוטים, חוותה כמה וכמה אסונות והעבודה היתה 100% מחייה".

 

"היא היתה פטריוטית, היום זה לא אופנתי"

מעצב האופנה יובל כספין נזכר: "היא היתה אחת מאושיות האופנה הישראלית, שהגיעה לעיצוב בגדי ים מעיצוב מעילי גשם. בגדי הים של גוטקס הפכו לכרטיס ביקור ישראלי. היא עשתה לנו יחסי ציבור מצוינים בחו"ל והיתה פטריוטית, מה שהיום לא אופנתי, היא באמת רצתה ליצור אופנה ישראלית. .

 

" בשנות ה-70 המאוחרות, צדי צרפתי ביים לה תצוגת אופנה בלונדון, שהיתה שיחת העיר. להקת חלב ודבש שזכתה באירווויזיון, שרה שם הללויה וירושלים של זהב, מה שעורר הרבה רעש בכותרות האופנה של לונדון. אין כבר מעצבים עם כזאת אהבה לארץ. כשגרתי בניו יורק בשנות ה-80 גוטקס זה היה מותג שווה ערך למעצבי העל האמריקנים והיא ניהלה ביד רמה את המפעל הזה. בדרך היא שכלה גם את בתה שעבדה עמה.

 

"הפעם האחרונה שנפגשתי איתה היתה בחגיגות ב-100 שנה לת"א. אצרתי תערוכה במסגרתה מילאתי את שלוש הקומות של האופרה במעצבים צעירים ואת קומת הקרקע הקדשתי למעצבים גדולים: פיני ליידסדורף, תמרה יובל ג'ונס גדעון אוברזון וכמובן לאה גוטליב, כשבאתי לפגוש אותה בביתה, היא כבר נעזרה במסייעת ישראלית והיא מאוד שמחה לראות אותי. לא הכרתי אותה , אך היא הכירה אותי מהמקצוע והיא מאוד התרגשה ונתנה לי את השמלות מקולקציית ירושלים של זהב' שעיצב ירון מינקובסקי תחת שרביטה. בתערוכה תליתי פוסטר ענק שנתנה לי, של תמי בן עמי בבגד חוף מנומר ובגד ים עם הדפס נחש של גוטקס".

  

"5 חלונות ראווה בהרודס"

הדוגמנית קארן דונסקי סיפרה ל-ynet: "הייתי אחת הדוגמניות הראשונות שלה, יום אחד עברתי בהרודס וראיתי חמישה חלונות ראווה שכולם היו גוטקס, החסרתי פעימה. זה היה כבוד גדול לראות דבר כזה. היא היתה אישה עם חזון. היא עיצבה לא רק את בגדי הים, אלא ישבה באיטליה ועיצבה גם את הבדים ואת הפרינטים על גבי בגדי הים. היא מאוד אהבה פרחים והיתה מושפעת מציירים ומנופי הארץ.

 

"אני זוכרת שהייתי בהריון בחודש השביעי והצגנו את הקולקציה שלה, לצד תמי בן עמי, לננסי קיסינג'ר ובאמצע היא היתה אומרת במבטא הונגרי 'עכשיו הפסקה'. קיסינג'ר שאלה למה, אז היא אמרה שיש פה דוגמנית בהריון.

 

"בתצוגות של גוטקס, תמיד היינו יוצאות 7 דוגמניות בבת אחת: אחת בביקיני, אחת בשלם, אחת עם הפריאו ואני כמובן תמיד הייתי בבגדי ים השלמים. היא הביאה את הכבוד הכי גדול לייצוא אופנה במדינת ישראל הכניסה הרבה מאוד כסף למדינה, היא ייצאה בהיקף ענק בגדי הים שלה נמכרו מאירופה, ארה"ב ועד אוסטרליה. היתה לה תרבות מה שאין היום למעצבים הצעירים וזה מה שעושה את הניצוץ וכיום הוא חסר".

 

מכרה את בגד הים הנמכר בעולם

גוטליב, שהיתה בוגרת לימודי ביוכימיה, עלתה ארצה מהונגריה עם בעלה ארמין, בן למשפחה בעלת מתפרה לייצור מעילים, ב-1949. אחרי שנקלטו במרכז הקליטה בבאר יעקב, עברו לדירה שכורה בדיזנגוף ת"א והחלו לתפור בה מעילי גשם. ב-1956 החליפה גוטליב את המעילים בבגד ים, בהתאם למזג האוויר המקומי. כשייצרה לראשונה בגד ים עם הדפס - הדפס שושנים, הוא הפך לרב מכר ונמכר בכאלף יחידות. מכאן עלתה גוטליב על מסלול ההצלחה.

 

בשיא ימי הזוהר של המותג גוטקס, בגדי הים שלה נמכרו בבוטיקים כמו "בלומינגדיילס", סוקרו במגזיני האופנה ונקנו על-ידי הנסיכה דיאנה. בשלהי שנות ה-70 נכנסה גם לתחום בגדי החוף וגם שם נחלה הצלחה. הקטלוגים של גוטקס בשנות ה-80 ובתחילת שנות ה-90 היו עתירי דוגמניות על כנעמי קמבל, אל מקפירסון, טיירה בנקס ותמי בן עמי וספיר קאופמן. בגד הים השלם בגזרת סטרפלס Suit Seven של החברה, הפך לאחד האייקונים של שנות ה-80 ולדגם הנמכר ביותר בעולם.

 

אחרי מות בעלה ובתה, מכרה את כל מניותיה בחברה שנקלעה לחובות וב-2001 התפטרה מהחברה. גוטליב ואפריקה ישראל לא ראו עין בעין, עד כדי סכסוך עסקי ואישי. גוטקס לא אהבה את מה שעשו למותג שלה, ובגוטקס בתגובה סירבו לאפשר לה שימוש בחומרי ארכיון של המותג. כך קרה שבגיל 90 החלה את דרכה מחדש. 

 

יו"ר גוטקס ג'ואי שוובל ומנכ"ל החברה רוני גרונדלנד מסרו: "אנו מרכינים ראש לזכרה של מייסדת גוטקס הגברת לאה גוטליב, שהיתה מעמודי התווך של האופנה הישראלית מאז קום המדינה. הגב' גוטליב הביאה את בשורת האופנה הישראלית לעולם כולו. אנו בגוטקס בשיתוף מוזיאון העיצוב בחולון, נקיים בעתיד תערוכה שתציין את פועלה". 


פורסם לראשונה 17/11/2012 21:18

 

מירב קריסטל השתתפה בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: צביקה טישלר
לאה גוטליב. "אין כבר מעצבים עם כזאת אהבה לארץ"
צילום: צביקה טישלר
מומלצים