שתף קטע נבחר

משעל: נתניהו ביקש רגיעה; ישראל: חמאס משקר

הירי לעבר יישובי הדרום נמשך כל העת. לפי "אל ערבייה" הושג הסכם על רגיעה ונותרו מחלוקות על שלבי ביצועו. משעל טען ש"נתניהו ביקש רגיעה מארצות הברית ומאירופה", בירושלים ענו: "זה נכון כמו שפגעו בכנסת. אם לא תהיה ברירה - ניכנס לעזה"

מבצע "עמוד ענן " לפני סיום? ישראל וחמאס הסכימו על רגיעה, אולם חלוקות עדיין על שלבי הביצוע שלה, כך דיווח היום (ב') האתר "אל ערבייה". שני הצדדים, עם זאת, תקפו במקביל את הדיווחים והאשימו אחד את השני במתן אינפורמציה מוטעית.

 

מילואימניקים מתוסכלים: למה גייסו אותנו?

מבצע "עמוד ענן " - לכל העדכונים

 

מסיבת העיתונאים של משעל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מסיבת העיתונאים של משעל(צילום: EPA)

 

ההתפתחויות המדיניות לא עצרו ולו במעט את הירי לעבר יישובי הדרום. אזעקות נשמעות לעתים קרובות ומספר נפילות רקטות ופצצות מרגמה אותרו אחר הצהריים בשטחים פתוחים. מערכת "כיפת ברזל" יירטה רקטות שנורו לעבר באר שבע. עד שעות הערב, ספר צה"ל 1,128 שיגורים מהרצועה, מתוכם נפלו בשטח ישראל 641 רקטות ופצצות מרגמה. 37 נפילות פגעו בשטח בנוי, 121 שיגורים נחתו בשטח פלסטיני ומערכת "כיפת ברזל" יירטה 324 רקטות. צה"ל תקף 1,350 יעדים.

 

בעוד גורם בירושלים טען כי חמאס "מחפש חבל לרדת מן העץ", טען ראש הלשכה המדינית של התנועה, חאלד משעל, כי הצמרת המדינית הישראלית ביקשה ממדינות המערב להביא לרגיעה. "יש מאמצים מצריים וקטאריים. אנחנו נפגשים כל יום, אבל לא נקבל אף תנאי ישראלי. אם הם מבקשים הפסקת אש - שיפסיקו את האש והתוקפנות", אמר.

 

על פי הדיווח, שמסתמך על מקורות ששוחחו עם הערוץ, תנועת חמאס התנתה את ההסכם ביישום מיידי של הרגיעה ואילו ישראל מבקשת ליישם אותה בשני שלבים - ככל הנראה רגיעה בשלב ראשוני, והסרת המצור על עזה בשלב מתקדם יותר. לפי המקורות שצוטטו ברשת הסעודית, חברי המשלחת הישראלית בקהיר מתייעצים עם ההנהגה בארץ, והפגישות נמשכות.

 

כלי תקשורת ערבי נוסף פרסם את סעיפיו ושלביו של ההסכם הלא סופי, ולפיו השלב הראשון יהיה עצירת הפעילות היבשתית, האווירית והימית של צה"ל והפסקת החיסולים. בשלב השני יוקלו חיי ותנועת התושבים ברצועת עזה אפילו באזורי החיץ ועל קו החוף. על פי הדיווח, לאחר 24 שעות של הפסקת אש יעברו הצדדים לשלב נוסף שבמסגרתו תיקבע "שעת השין" להפסקת האש ההדדית ומתן ערובות הדדית למצרים.

 

הדיווחים עולה בקנה אחד עם דברי ראש ממשלת מצרים, הישאם קנדיל, שאמר כי המגעים להפסקת אש בין ישראל לחמאס נמשכים, וכי ייתכן שהסכם יושג בקרוב. "המשא ומתן נמשך בעוד אנחנו מדברים, ואני מקווה שנגיע בקרוב למשהו שיעצור את האלימות ואת האלימות שמנגד", אמר קנדיל בקהיר. "אני חושב שאנחנו קרובים, אבל הטבע של משא ומתן כזה, הוא שקשה מאוד לחזות מה יקרה".

 

חאלד משעל: "מלחמה יבשתית זה לא פיקניק"

כמעט במקביל, תקף משעל את התוקפנות הישראלית, כהגדרתו, והצהיר כי "יעדי האויב נכשלו והדבר הגביר את האומץ והנחישות של העם הפלסטיני". ראש הלשכה המדינית של חמאס, שנפגש בקהיר עם ראש המודיעין המצרי, ראפת שאחתה, כינס מסיבת עיתונאים ואמר כי "מדובר ברגע קשה, אבל אדיר בתולדות ההתנגדות שלנו".

 

משעל פנה לראש הממשלה בנימין נתניהו בנאומו ואמר: "עזה היא אינה החולייה החלשה להרפתקאות שלך ולא תהיה שדה הניסויים שלך". לדברי משעל, "מי שהחל במלחמה, עליו להפסיק אותה. זו העמדה של ההנהגה הפוליטית והצבאית". הוא התייחס גם לאפשרות שישראל תבצע פעולה קרקעית והגיב: "אם ישראל חושבת לפלוש יבשתית לעזה, היא תגלה שהיא עשתה מעשה טיפשי". לדבריו, "המלחמה היבשתית לא תהיה פיקניק, היא תהיה בית קברות לנתניהו מבחינה פוליטית". משעל הוסיף כי "אנחנו לא חוששים מהמלחמה היבשתית ואם האויב יעשה זאת, הוא יראה את האומץ והמוכנות שלנו"

 

על פי משעל, מורל תושבי עזה גבוה לפחות כמו זה של נתניהו והצוות המדיני שלו. "אין סיבה לדאגה, ההתנגדות הפלסטינית השיגה את האיזון ב-48 השעות מתחילת התוקפנות נגד עזה", הסביר. באשר לדיווחים על רגיעה פוטנציאלית בשטח, אמר משעל כי "מי שביקש את ההרגעה מהאמריקנים והאירופים זה נתניהו. לא חמאס, לא ההתנגדות ולא העם הפלסטיני. האחים בעזה אמרו לי שאנחנו רוצים להשיג את דרישותינו הלגיטימיות - ריסון ישראל מבחינת החיסולים, הסרת המצור ועוד".

 

שיגורים, נפילות ותקיפות. יום שישי למבצע "עמוד ענן" (צילום:AP) (צילום:AP)
שיגורים, נפילות ותקיפות. יום שישי למבצע "עמוד ענן"(צילום:AP)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)
 

 

בוושינגטון לא מזהים עדיין בשלות בשיחות להפסקת אש, ובשלב זה מחכים לראות כיצד תסתיים שליחותו של מזכ"ל האו"ם, באן קי מון. מקור בוושינגטון הבהיר כי בשלב זה מעורבים במגעים גם הטורקים והצרפתים, אך "ברגע האמת", כהגדרתו, ישתתפו רק ארבעה גורמים: ישראל, ארצות הברית, מצרים וחמאס.

 

על פי המידע האמריקני, דורשת ישראל הפסקה מוחלטת של הירי, התחייבות של חמאס לא לפעול נגד חיילי צה"ל ובתמורה להסרת הסגר - יצירת מכניזם למניעת הכנסת אמצעי לחימה לעזה.

 

אחר הצהריים הודיע השב"כ על פגיעה מוצלחת בארבעה פעילים בכירים בג'יהאד האיסלמי הפלסטיני. כלי טיס של חיל האוויר הפציצו את בניין "א-שורוק" בעיר עזה, שבו רוכזו רשתות תקשורת זרות ופלסטיניות. אחד הנפגעים, על פי השב"כ, היה תייסיר ג'עברי, בכיר בארגון וחבר במועצה הצבאית העליונה של הג'יהאד, שהוביל ירי נרחב נגד ישראל.

 

על פי גורם בירושלים, "חמאס, שסופג מהלומות קשות גם בשעה זו מצה"ל, מחפש את החבל לרדת מהעץ. האמירות של משעל כאילו ישראל מבקשת הפסקת אש נכונות כמו האמירות של החמאס שהפיל מטוס F-16 ושפגע בכנסת".

 

הגורם ציין כי יש ירידה משמעותית בכמות הירי לישראל, והוסיף כי עשרות אלפי חיילים כבר ערוכים לתחילת הפעולה הקרקעית. "כעת מתנהלים שני מסלולים מקבילים: הרחבת הפעולה עם היערכות לכניסה קרקעית. וניסיון של כל מיני גורמים בינלאומיים למצוא פתרון מדיני שיפסיק את האש".

 

במהלך היום, המשיך הירי המסיבי מרצועת עזה לעבר יישובי הדרום, בעוד הצמרת הישראלית עומדת בפני הכרעה אם לפתוח במבצע קרקעי ברצועה.

 

משעות הבוקר ועד 14:00 נורו כ-60 רקטות לעבר שטח ישראל. בין היתר שוגרו רקטות לאשדוד, אשקלון, גן יבנה, והמועצות האזוריות אשכול, בני שמעון, שער הנגב, חוף אשקלון ושדות נגב. שלוש רקטות נורו לבאר שבע, שתיים מהן יורטו ואחת נחתה בשטחים פתוחים.

 

מוקדם יותר היום, אמר מקורב לראש הממשלה, בנימין נתניהו, לסוכנות הידיעות רויטרס כי "אם הדיפלומטיה תיכשל, לא תהיה אלטרנטיבה מלבד שיגור כוחות קרקע". לדברי אותו מקור, "אנחנו מעדיפים פתרון דיפלומטי שיבטיח את ביטחון תושבי הדרום. אם הדבר יתאפשר, לא יהיה צורך בפעולה קרקעית".

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתפו אליאור לוי, רועי קייס, יצחק בן חורין ואיתמר אייכנר, כתב ynet ו"ידיעות אחרונות"
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תקיפת חיל האוויר בעזה
צילום: רויטרס
משעל בקהיר . לא חושש מפעולה יבשתית
צילום: EPA
יירוט של סוללת "כיפת ברזל"
צילום: רויטרס
צילום: גיל יוחנן
שיגור רקטה מעזה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים