שתף קטע נבחר

החייל שמסביר את ישראל ברשת

דימה לוריא תפס יוזמה ומשתמש ברשת החדשות החברתית Reddit כדי להסביר לגולשים על מבצע "עמוד ענן". איך הוא מתמודד עם העוינות של הקהילה המקוונת? במקביל, הממשלה מגייסת מגייסת מתנדבים מחו"ל לאיוש "חדר מדיה" בשפות שונות

דובר צה"ל ומשרד ההסברה אינם שחקנים בודדים במערכה על דעת הקהל העולמית. לצידם מתייצבים סלבריטאים, משתמשי אינסטגרם, סטודנטים מרחבי העולם שמתנדבים במרכז הבינתחומי בהרצליה וסטודנטים מאוניברסיטת תל אביב, וגם חייל בן 21 בשם דימה לוריא.

  

 

לוריא, שצפוי להשתחרר משירותו הצבאי בינואר, העלה הודעה לאתר החדשות החברתיות הגדול בעולם Reddit, בה הוא מזמין את הגולשים להציג בפניו שאלות הקשורות למבצע עמוד ענן. במסגרת השיח שנוצר לוריא עונה על שאלות כמו, "מה אתה חושב על חמאס?", "האם יש קשר בין המצבע לבחירות הקרבות?" ו"איך המורל בארץ". באתר Business Insider אספו כמה מהשאלות והתשובות, פרסמו אותם והפיצו את השיח לגולשים נוספים בעולם. שוחחנו עם לוריא כדי לברר מה הניע אותו לתרום גם בזירה המקוונת.

 

סיקור חדשותי מוטה וחד צדדי

לוריא מספר: "אחרי שהמבצע התחיל, מצאתי את עצמי משוטט ברשת. ניסיתי להבין איפה אתרי החדשות העולמיים עומדים ביחס למתרחש בעזה. תמיד סקרן אותי לראות איך הסכסוך הישראלי-פלסטיני נתפס במדינות אחרות. הבנתי שאין אמת אחת, כולם משקרים וכולם מסלפים עובדות, ומתפקידי כאדם חושב ללקט ולשלוף את העובדות הללו. אני חושב שתמיד צריך להטיל ספק, ולא לתת למאמרי דעה ופרשנים להכתיב לי את דעותי".

 

 

לוריא, שדואג להתעדכן באתרי חדשות שונים על בסיס יומי, גילה עניין רב בעיתונות הפרו-פלסטינית. "לא מצאתי באתרים הללו שום אובייקטיביות עיתונאית, שום סיקור אינפורמטיבי אמיתי שמסביר את עמדות שני הצדדים. מה שראיתי זה בעיקר שקרים. המון שקרים. והתופעה חזרה על עצמה באתרים כמו CNN ,BBC, WIRED. אפילו בלוג הטכנולוגיה שכל כך אהבתי והערצתי, GIZMODO, פרסם כתבות אנטי ישראליות לחלוטין, הסיקור היה מוטה וחד-צדדי. הרשתי ייאוש נוראי".

 

"מאז מלחמת לבנון השנייה, ישראל לא מפסיקה להפסיד במלחמה היחידה שבאמת חשובה בטווח הארוך, המלחמה על דעת הקהל העולמית", הוא מוסיף. "לא משנה כמה מטרות נפציץ או כמה מחבלים נחסל, בסופו של יום אנשים זוכרים כותרות ותמונות מזוויעות. כללי המשחק השתנו, אנחנו חיים בעולם כל כך גלובלי ומקושר שהגבולות בין המדינות הפכו לאשליה שקיימת רק במוחם של הדור הישן".

 

 (צילום: אוהד צויגנברג ) (צילום: אוהד צויגנברג )
(צילום: אוהד צויגנברג )

 

אבל בדיוק בשביל זה יש את דובר צה"ל, שמשקיע המון זמן ומשאבים כדי לנהל את המאבק המקוון.

 

"אמנם צה"ל ומשרד ההסברה הפיקו לקחים, אני עדין מרגיש שרוב המאמצים שלהם באינטרנט מכוון לקהל ישראלי ולאוהדי ישראל בעולם. הם יפיצו את החומרים ביניהם, יגיבו עליהם, יעשו עליהם לייקים וכולי,  אבל אף אחד אחר, כלומר - קהל היעד האמתי של הידיעות הללו, לא באמת יראה אותם או יתייחס אליהם, לא מצרים, לא פלסטינים ולא פעילי שמאל מארה"ב או שבדיה. רק אלו שכבר מכירים את העובדות, יודעים שהסיקור העולמי הוא חד-צדדי ויודעים שהאמת קצת יותר מסובכת ומורכבת מ"ישראל יצאה לעוד מבצע בעזה" הם משכנעים את המשוכנעים".

 

והם גם לא פועלים ברדיט, אתר שמתנהלים בו חיי קהילה וירטואליים מאוד תוססים

 

"נכון. רדיט היא קהילה מדהימה והרבה מהטרנדים באינטרנט מתחילים בה, אבל לישראלי, במיוחד לחייל ישראלי, רדיט יכולה להיות קהילה מאוד עויינת, מבחינה פוליטית היא מכילה רוב עצום התומך בצד הפלסטיני. דווקא שם חשבתי שאולי אם אני, כחייל ישראלי, אותו אחד שמצטייר אצל רבים בעולם כ"רוצח ילדים צמא דם, עם לב קר" אעלה פוסט בזמן מבצע בעזה יש סיכוי לא רע שאני אמשוך לא מעט תשומת לב, ואוכל במאת לבצע הסברה כמו שאני חושב שהיא צריכה להתבצע"

 

אנחנו נכנסים ליום השביעי של המבצע, אתה שומר על אותה רמת פעילות באתר?

 

"אני פעיל אני כל הזמן, אבל בגלל הפרשי השעות והצורך ללכת לצבא תדירות הפוסטים ירדה. במשך שלושה ימים מתחילת המבצע קיבלתי המון פניות ומצאתי את עצמי יושב שעות על גבי שעות כדי להספיק לענות לכולם. קיבלתי המון פירגון. אנשים חשבו שזאת יוזמה מבורכת ושאני מייצג לא רע בכלל את ישראל".

 

ועזרה מהסוכנות

לוריא צפוי לקבל עזרה בקרוב. קבוצה של צעירים יהודים מרחבי העולם, שהגיעו לשנת התנדבות בישראל במסגרת פרויקט "מסע" של ממשלת ישראל והסוכנות היהודית, הצטרפו אתמול למאמצי ההסברה של ישראל. הם מאיישים חדר מדיה בינלאומי שנפתח בירושלים ומתארים לעולם בשפות שונות את החיים בישראל תחת ירי הטילים מזווית אישית שלהם. המתנדבים מחו"ל קבלו תדרוך על המסרים של ההסברה הישראלית וכן על השימוש ברשתות חברתיות ככלי להעברת מסרים על ידי נציגי מערך ההסברה הממשלתי ומנהל המדיה החברתית בסוכנות היהודית.

 

מדובר בקבוצה של צעירים יהודים ממדינות דוברות אנגלית, ספרדית, רוסית וצרפתית שהגיעו לתקופה בישראל במסגרת פרויקט "מסע" של הממשלה והסוכנות היהודית כדי להתנדב במגוון פעילויות, בהן לימוד אנגלית בבתי ספר והתמחויות מקצועיות במשרדי הממשלה השונים. מרבית המשתתפים התגוררו בשבועות האחרונים בבאר שבע ואשדוד וחוו את מציאות החיים של תושבי הדרום, הן במהלך התנדבותם עם ילדים בבתי הספר והן כתושבים המתגוררים בערים אלו.

 

הפעילות של חדר המדיה הבינלאומית נערכת בתיאום עם מטה ההסברה הלאומי, משרד החוץ ודובר צה"ל והיא תסופר לעולם דרך אמצעי המדיה החברתית ובראשה פייסבוק, טוויטר, בלוגים, טוקבקים ועוד.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים