שתף קטע נבחר

הערכה: אחרי עשור של חקירה - תיק ליברמן ייסגר

גורמים משפטיים מעריכים כי התיק ייסגר, בגלל היעדר ראיות מספיקות. לצורך הוכחת אשמתו לכאורה של שר החוץ יש לזמן עדים שיגבו את המסמכים - אך ספק אם הם יגיעו לבית המשפט

לאחר כעשור של חקירה משטרתית ושל לבטים משפטיים, היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין צפוי לסגור את תיק החקירה נגד שר החוץ אביגדור ליברמן, אם לא יהיו הפתעות של הרגע האחרון. כך מעריכים גורמים משפטיים.

 

עוד בחדשות:

ביקורת על נתניהו בליכוד: "ממה הוא מפחד?"

יחימוביץ' בעד הפסקת האש, לפיד: "תזמון גרוע"

נתניהו: להעניק הזדמנות להפסקת האש

 

עילת הסגירה תהיה היעדר ראיות מספיקות ברף הנדרש להרשעה. נטיית היועץ המשפטי התגבשה כבר בשלהי הקיץ, אולם הוא החליט להעניק להגשת התיק לבית המשפט הזדמנות נוספת. את תוספת הזמן ניצל הצוות המצומצם, המנתח את הראיות, כדי לפנות שוב לעדים בתיק המתגוררים בחו"ל וכדי לפנות במקביל לרשויות המשפט במדינות המוצא של העדים, כדי שיפעלו להבאתם לעדות בפני בית משפט בישראל. עד כה העלו המאמצים האלה חרס.

 

גורמים משפטיים הסבירו ל"ידיעות אחרונות" שתיק ליברמן נסמך ברובו על מסמכים, בעיקר תדפיסי העברות בנקאיות, על עדויות ועל ראיות. אולם לצורך הוכחת אשמתו לכאורה של ליברמן והוכחת כוונתו הפלילית יש לזמן עדים שיגבו את המסמכים. העדים האלה - גם אם בחלקם מסרו עדות בחיקורי דין של המשטרה בחו"ל - מסרבים להגיע לעדות, ויש חשש כי גם אם יגיעו, הרי חלוף הזמן חיבל במהימנות של עדויותיהם.

 

בתום עשרות ישיבות במשרדי היועץ ובפרקליטות, התחושה של רוב המשתתפים היא שמדובר בתיק שיהיה קשה מאוד - עד בלתי אפשרי - להשיג בו הרשעה. כמה ממקבלי ההחלטות בתיק סברו כי אף שהתיק קשה להוכחה, הרי יש להגישו בכל זאת לבית המשפט כדי שהוא יכריע. וינשטיין אינו סבור כך וטוען תמיד שאין להגיש תיקים לבית משפט מתוך כוונה להמר על השגת הרשעה. עוד נודע שווינשטיין, סנגור פלילי בעברו, החליט לאחר דיונים רבים לבדוק את הראיות אחת לאחת בעצמו כדי לבדוק איך כל אחת תותקף משפטית במקרה של הגשת כתב אישום.

 

"תחושת ספק סביר"

בימים האחרונים מינה וינשטיין את המשנה שלו לתפקידים מיוחדים, שי ניצן, כדי לחבר טיוטה ובה הנימוקים לסגירת התיק - הן כדי להודיע על כך לציבור והן מכיוון שכל ראשי המערכת צופים כי תוגש עתירה לבג"ץ נגד סגירת התיק. ניצן, אחד הפרקליטים המבריקים במשרד המשפטים, הגן בעבר בבג"ץ על סגירת התיקים הקשורים לפרשת היועץ המשפטי לממשלה ב־1997 ועל עסקת הטיעון עם משה קצב. יצוין שברוב המכריע של המקרים בג"ץ אינו מתערב בהחלטות של היועץ המשפטי לממשלה בנוגע להעמדה לדין.

 

בנימוקי הסגירה ייאמר, כנראה, כי אף שמדובר בראיות לכאורה המעידות על מעשים לא חוקיים, הרי שאיסוף הראיות מותיר תחושת ספק סביר בנוגע לאפשרות להשיג הרשעה. עוד ייאמר כי היועץ המשפטי וכן הפרקליטות עשו ככל הניתן כדי להביא את הנושא לבירור בבית המשפט, אולם היועץ לא השתכנע שהוא יכול להרים את נטל ההוכחה. כמו כן ייאמר כי הזמן שחלף מתחילת החקירה, כעשור, הוא גורם מכשיל בניהול התיק.

 

לפני עשרה ימים הודיע וינשטיין לבג"ץ שהוא צפוי לקבל את החלטתו בתיק בתוך כחודש. כבר כאשר העבירה המשטרה את תיק החקירה לפני שלוש שנים ליועץ הקודם מני מזוז, נקבע שזהו "תיק בעייתי ביותר לצורך הגשת כתב אישום". זאת מכיוון שרוב חומר הראיות נסמך על מסמכים, ולא על עדים היכולים לאשש את הנטען במסמכים.

 

העבירות המיוחסות לליברמן בטיוטת כתב האישום שנמסרה לו לפני כשנה הן מרמה והפרת אמונים, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, הלבנת הון והטרדת עד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר החוץ ליברמן
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים