שתף קטע נבחר

מושכים משקיעים זרים לארץ: "ליצור עוד תעסוקה"

בעולם מחפשים טכנולוגיה וידע - ולישראל יש מה להציע. המטה לקידום השקעות בתמ"ת עושה את החיבור בין המשקיע בחו"ל לחברות הישראליות או למשקיע שמתחיל פעילות חדשה בארץ: "ההשקעות מעמיקות את התעסוקה ויש לנו מה למכור לעולם"

המרוץ אחר הידע הישראלי: לא מעט חברות גדולות בעולם מחפשות חדשנות, יעד להשקיע בו ולשתף פעולה. ישראל היא אחד המוקדים העולמיים המושכים את אותן חברות ענק והמשקיעים. מי שעושה את החיבור הוא המטה לקידום השקעות במשרד התמ"ת.

 

בין השאר, בזכות הפעילות ושיתופי הפעולה הגיע סך ההשקעות הישירות בישראל ממקורות זרים ל- 11 מיליארד דולר בשנת 2011. השבוע, כשברקע מבצע "עמוד ענן" וירי מאות טילים לדרום הארץ, הודיע בנק ההשקעות השוויצרי פיקטה, אחד הבנקים הפרטיים המובילים במדינה, על הרחבת הפעילות בישראל. ההחלטה מעידה על הפוטנציאל להשקעות בישראל, גם בזמנים אלו.

 

המטה לקידום השקעות במשרד התמ"ת, שבראשו עומד עודד דיסטל, הוא הגוף האחראי על משיכה וטיפול בהשקעות זרות בישראל. המטה

 מאתר משקיעים פוטנציאלים, דואג שהם יגיעו לארץ וכאן הם מקבלים ליווי והכוונה ככל הנדרש בדרך לעסקה.

 

אנשי המטה לקידום השקעות עובדים בשיתוף פעולה עם הנספחים המסחריים של משרד התמ"ת, כדי לזהות חברות זרות, המחפשות טכנולוגיה מסוימת, חברות להשקיע בהן או מקום להקים בו מרכז למחקר ופיתוח. במקביל, במטה לקידום השקעות מזהים מה ישראל יכולה להציע לעולם וכך נוצרת פנייה למשקיע הזר. כך נפתחות דלתות רבות עבור התעשייה הישראלית.

 

לא מעט עבודה נעשית כדי להציג את החדשנות הישראלית בעולם, במגוון תחומים. "אנחנו ממתגים את מדינת ישראל בהקשרים העסקיים כמקור לחדשנות ויעד להשקעות", אמר דיסטל בראיון ל-ynet.

 

דיסטל הסביר על התהליך בהבאת משקיע לארץ ובשיווק של התעשייה הישראלית כלפי העולם. "התהליך ארוך והוא דורש הרבה תשומת לב ותעוזה מצד המשקיע הזר. בניגוד למהלך של מכירה, רמת הסיכון והמחויבות גבוהה יותר בהשקעה. בין השאר, אנחנו מדברים עם אנשים שמעולם לא היו בארץ ואנו נדרשים להתמודד עם תפיסות מיושנות ולא רלוונטיות של ישראל ".

 

גוגל, אינטל ומיקרוסופט

כיום פעילים בארץ לא פחות מ-260 מרכזי מו"פ של חברות זרות, בהן חברות ענק כמו IBM, מיקרוסופט, גוגל, אינטל וחברות ענק נוספות. בזכות ההשקעות הזרות במשק הישראלי נוספו מקומות עבודה רבים בישראל, אך גם נוצרה תרבות עסקית וניהולית טובה יותר. "ההשקעות מעמיקות את התעסוקה בארץ ומקרבות את השוק העולמי אל ישראל", אמר מנהל המטה לקידום השקעות.

 

בעולם המודרני, שבו נעשה שימוש מוגבר במרחב הווירטואלי, האפשרות של חברה צעירה לפרוץ לתודעה העולמית הולכת וגדלה. מגמות אלה משרתות

 יפה את התעשייה הישראלית שמאופיינות ברמת חדשנות ויצירתיות גבוהה מצד אחד ומאידך את העובדה שתעשייה זו רחוקה מהשוק.

 

כיום, אומרים במטה לקידום השקעות, רוב החברות הפועלות בארץ הן מארצות-הברית ומיעוטן מאירופה, סביר מאוד להניח כי בעתיד הקרוב נראה לא מעט חברות מאירופה ומאסיה שיפתחו סניפים בארץ ויספקו מקומות עבודה נוספים לישראלים. "יותר ויותר חברות גלובאליות מכירות בעובדה שישראל היא מקור לחדשנות ולפריצות דרך טכנולוגיות", הסביר דיסטל.

 

המסר של משרד התמ"ת לחברות הזרות, המשקיעות או רוכשות חברות ישראליות הוא להמשיך לפעול מכאן. דיסטל מציין כי בניגוד לעבר בו התחושה הייתה שהחברות הישראליות מחפשות את האקזיט מהר ככל האפשר, הלך הרוח משתנה לכיוון של שת"פ והשקעות עם הסתכלות קדימה, תוך חיפוש של חיבור אמיתי, שייתן ערך לשני הצדדים. הכוונה היא ליצור שיתוף פעולה שישען על היתרונות והיכולות של שני הצדדים ויענה על האינטרסים של שני הצדדים, כולל האינטרס הלאומי של מדינת ישראל.

 

ההזדמנויות בסין

"בשנתיים האחרונות אנו עדים לעניין גובר מצד משקיעים סינים ", אמר דיסטל. " כנ"ל גם מחברות אירופיות, שנמצאות בלחץ כיוון שהשוק המקומי והטבעי נמצא בקשיים, והתחרות הגדלה מאסיה. ההבנה של השחקנים בשוק העולמי היא שכדי לשרוד ולהתקדם צריך חדשנות – והיא נמצאת כאן אצלנו".

 

רונה קוטלר בן ארויה, סגנית מנהל המטה לקידום השקעות, מוסיפה: "רוב החברות בארץ הן קטנות-בינוניות, בוודאי בסדר גודל בינלאומי. קשה להן מאוד לפרוץ לשווקים העולמיים וגם כשהן שם הן מתקשות לשרוד ולהרחיב פעילותן. אחת הדרכים לשרוד בשווקים בחו"ל היא לעשות זאת באמצעות חבירה לחברה זרה המחפשת את החדשנות הטכנולוגית, הפתרון היעיל, המדויק והנכון

 שהחברה הישראלית יכולה לספק לה. מצידה, מאפשרת החברה הזרה נגישות ויכולת לפרוץ לאותו שוק שכה קשים לחברה הישראלית. השקעות מסוג זה הן השקעות אסטרטגיות היוצרות יתרון לשני הצדדים".

 

קוטלר בן ארויה, שכיהנה עד לאחרונה בתפקיד מנהלת תחום הודו-סין במינהל סחר חוץ במשרד התמ"ת, התייחסה להזדמנויות הגדולות בשיתוף פעולה עם משקיעים מסין. לדבריה, חיבור כזה נכון עוד יותר כאשר מדובר בשוק הסיני. החיבור של החברות הישראליות עם אותם משקיעים פותח להם את הדלת בשוק הסיני הענק והכה מורכב עבורן, זהו מצב של win-win לשני הצדדים".

 

אחד ה"שידוכים" המוצלחים שביצע המטה בשנים האחרונות הוא החיבור בין חברה ישראלית בתחום האנרגיה התרמו-סולרית למשקיעים סינים. קוטלר בן ארויה סיפרה: "מדובר בחברה סינית חזקה עם בסיס טוב שחיפשה טכנולוגיה חדשנית בתחום של אנרגיה מתחדשת ומצאה אותה בארץ".

 

אבל לא רק בתחום האנרגיה הירוקה פועלת ישראל, אלא בתחומים רבים ומגוונים כמו הניו-מדיה, מדעי החיים, תחומים נוספים בקלינטק ועוד. קוטלר בן ארויה: "קיבלנו באמצעות הנספחות המסחרית של משרד התמ"ת בחוף המערבי פנייה מבנק אמריקני גדול לפתוח מרכז מו"פ בישראל. הם חיפשו רפרנס, רצו לשמוע על דוגמאות של גופים דומים שכבר עשו זאת בארץ והצליחו, ואכן יש כאלו. לפני מספר שנים פותחה תכנית ממשלתית ייעודית ללתחום הפיננסי שהוגדר כתחום יעד במסגרתו ניתנו תמריצים לחברות פיננסיות זרות להקמת מרכזי מו"פ בארץ. במסגרת תכנית זו כבר הוקמו בארץ מרכזי מו"פ של שני בנקים גדולים".

 

כדי למשוך משקיעים זרים לישראל המטה לקידום השקעות עורך כנסי משקיעים לרוב סביב תערוכות בינ"ל בארץ ובחו"ל. ב-26 בנובמבר יתקיים באילת כנס EnergyVest, בו ישתתפו עשרות משקיעים בינלאומיים וישראלים, במטרה לדון בתחום ולהיחשף לטכנולוגיות

 ישראליות פורצות דרך בתחום האנרגיה המתחדשת, מתחליפי נפט ותחבורה ירוקה ועד אנרגיית רוח ואנרגיה חכמה. בכנס יציגו 16 חברות ישראליות את החידושים שלהן.

 

"אנחנו מצפים להרבה יותר השקעה בטכנולוגיה גבוהה בישראל, והקמתן של עוד הרבה חברות סטארט-אפ כשהדור הבא של האינטרנט יתפתח." אמר אריק שמידט, יו"ר גוגל שביקר בארץ השנה. הוא הוסיף: "מנהיגי מדינות רבים רוצים לשכפל את ההצלחה הפנומנלית של עמק הסיליקון. ישראל היא דוגמה למה שנדרש לצורך כך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
עודד דיסטל
צילום: גיל יוחנן
רונה קוטלר בן ארויה
צילום: רויטרס
אריק שמידט. ומה הוא אומר?
צילום: רויטרס
מומלצים