שתף קטע נבחר

צילום: עופר עמרם

מילון הפריימריז בליכוד: תימנים, כצים וש"סניק

מי שנקלע באחרונה לשיחה בין אנשי הליכוד היה צריך מתורגמן כדי להבין על מה מדובר. לאיזה כיוון הולך "פורום הדרום" ומי הם "המומלצים"? עושים סדר בבלגן

הפריימריז שמתקיימים היום (א') בליכוד יצרו סביבם שפה שלמה של ביטויים וכינויים - שיכולים להישמע מוזר מאוד למי שלא מצוי בעניינים. כדי שלא תישארו מאחור, הנה המדריך השלם לשפת הפריימריז:

 

בחירות 2013 - כל הדיווחים ב-ynet

 

עוד על הפריימריז בליכוד:

רשימות חיסול, דילים ומתח שיא

לקראת פריימריז בליכוד: "מלחמה של חיים ומוות"

קרב הנשים בליכוד: 6 ח"כיות, רק 3 מקומות

 

רשימות מומלצים: הביטוי הנפוץ ביותר. מדובר ברשימות שמרכיבים במהלך הדילים בין המועמדים, ובהן השמות של המועמדים המוסכמים על כל שותפי הדיל. כל בוחר יכול לסמן 12 מועמדים, אולם ברשימות המומלצים משאירים מרווח כדי לאפשר גם למתפקד הממושמע לבחור 4-3 מועמדים באופן חופשי.

 

רשימות חיסולים: להבדיל מרשימות המומלצים, רשימת חיסולים היא בדרך כלל לא רשימה אמיתית עם שמות, אלא פרשנות שנעשית לאחר פרסום רשימות המומלצים. אם מועמד מסוים אינו מופיע בכמה רשימות מומלצים - המשמעות היא כי הוא כנראה יעד לחיסול פוליטי של עמיתיו. לחלופין: כמה קבוצות בליכוד דווקא כן מפרסמות שמות של מועמדים שאסור להצביע להם. גם כאן מדובר במונח "רשימות חיסולים".

 

תיקונים: כאשר בוחר מסוים מקבל רשימת מומלצים, אולם מאחורי הקלפי הוא "מורד" ומבצע תיקונים. כלומר: מחליט בלי ידיעת שולחיו לא לבחור במועמד מהרשימה, ולבחור מועמד אחר במקומו. ובמשפט: "אתה לא ברשימת המומלצים שלי? אל תדאג, אתה תהיה כבר בתיקונים".

 

מִתְפקדי ברזל: מדובר במתפקדים שסרים לחלוטין למרותם של הפוקדים שלהם או של ראשי הקבוצות שמעליהם. "מתפקדי ברזל" הם כאלה שיבחרו כמו תוכי את השמות שהכתיבו להם מראש, ושיעור ההצבעה שלהם תמיד יהיה סביב ה־100%. דוגמאות: המתפקדים של חיים כץ מהתעשייה האווירית, המתפקדים של משה פייגלין וכן מתפקדים שהצטרפו לליכוד על בסיס אינטרס ולא מתוך אידיאולוגיה. ובמשפט: "כדאי לך להיות בדיל שלי. יש לי אלף מתפקדי ברזל".

 

קולות מאורגנים: המתפקדים ששותפים לדילים, לקומבינות ולרשימות המומלצים והחיסולים השונות. הקולות המאורגנים יהיו תמיד חלק מקבוצה מסוימת שעומדת מאחורי מועמד או קבלן קולות. ההערכה היא שמחצית מ־123 אלף מתפקדי הליכוד הם מאורגנים.

 


כך בוחרים בליכוד. לחצו להגדלה

 

קולות חופשיים: קולות שאינם מאורגנים. מתפקדים שהצטרפו לליכוד באופן עצמאי, בדרך כלל מתוך אידיאולוגיה וללא בקשה של איש. הם אינם שותפים לדילים ולרשימות, והבדיחה מספרת כי זמן השהייה שלהם מאחורי הפרגוד הוא פי ארבעה מזה של הבוחר המאורגן, כי הם צריכים באמת לבחור ולא רק להקליד רשימה שהוכנה להם מראש.

 

פורום הדרום: ראשי רשויות מהדרום ופעילים מרכזיים שנחשבים לאחת הקבוצות החזקות בקרב המתפקדים בליכוד. "יש לך את פורום הדרום או שצריך לעבוד על זה?"

 

"מי זה?"

הקבוצה התימנית: קבוצה של כמה אלפי מתפקדים ממוצא תימני, שבדרך כלל מצביעים עבור מועמדים מאותה העדה. מי שנחשבת חזקה בקרב הקבוצה הזאת היא סגנית השר גילה גמליאל שזוכה לקבל את מרבית הקולות של הקבוצה. עובדה: אחוז המתפקדים ממוצא תימני בליכוד הוא גבוה לאין שיעור מהאחוז שלהם באוכלוסייה הכללית.

 


הקרבות הגדולים. לחצו להגדלה

 

כצים: הכינוי לשר ישראל כץ ולח"כ חיים כץ, הנחשבים

לשני האנשים החזקים במפלגה. ח"כ כץ הוא מלך הדילים של הפריימריז בליכוד ומתפרסם בכל פעם מחדש בזכות עשרות האוטובוסים שהוא מארגן לכ־10,000 המתפקדים שלו (עיין ערך: "מתפקדי ברזל"). המונח עושה עוול לשר כץ, שאינו שותף לרשימות מומלצים או חיסולים ונהנה גם מתמיכה של מתפקדים חופשיים.

 

הש"סניק: הכינוי של המועמד במחוז השפלה, הרב מאיר מלכה - סגנו של חיים כץ בארגון העובדים של התעשייה האווירית ומועמד של כץ במשבצת של מחוז השפלה (מקום 22 ברשימה). "מי זה?" שאלו מתפקדים רבים בליכוד למראה תמונת הרב המזוקן. "תתרגל, זה הש"סניק שלנו. בקרוב ח"כ מטעם הליכוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שפה שלמה של ביטויים וכינויים. נתניהו
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים