שתף קטע נבחר

גם אמהות ישלמו מזונות? המלצות להורים גרושים

האם אנחנו צפויים בקרוב למהפיכה בתחום תשלומי המזונות? ייתכן מאוד. ועדת שיפמן, שמונתה על ידי שר המשפטים כדי ליצור שינוי אמיתי בתחום, הגישה את המלצותיה. בין השינויים הצפויים: הטלת מזונות על האם ונוסחה קבועה לחישוב המזונות

הלחימה בדרום העבירה תחת הרדאר התקשורתי את אחת המהפכות הגדולות שצפויה לעבור כאן בתקופה הקרובה על הורים גרושים. ועדת שיפמן, שמונתה בשנת 2006 על ידי שר המשפטים לבחון באופן מקיף את נושא מזונות הילדים במדינת ישראל, הגישה את המלצותיה לשר המשפטים. במידה והמלצות הוועדה יקודמו לחוק, כפי שצפוי שיקרה, תהיה לכך השפעה מהותית על כל אוכלוסיית ההורים הגרושים וילדיהם.

 

כדי לעזור לכם להבין כיצד בדיוק תושפעו מהמלצות הוועדה הכנו מדריך מיוחד המסכם את המצב היום - ואת השינויים שהוא צפוי לעבור.

 

עוד ילדים וגירושים בערוץ הורים:

אב גרוש: לחייב בחוק אבות להיפגש עם ילדיהם

גירושים: להעביר בי"ס? רק בהסכמת שני ההורים

מתגרשים? כך תספרו לילדים בלי לגרום נזק נוסף

 

תשלום מזונות: חלוקת הנטל בין שני ההורים

המצב כיום: על פי החוק הנוכחי גם במקרים בהם הילד נמצא בבית אביו מחצית מהזמן וגם במקרים בהם האם מרוויחה שכר גבוה בהרבה מהאב – מי שעדיין חייב בתשלום מזונות הוא האב. אבסורדי מכך, גם כאשר הילד גדל בלעדית אצל אביו, האם כלל לא תשתתף במזונותיו.

 

ההמלצות: נקודת המוצא החדשה עליה ממליצה ועדת שיפמן היא שעל שני ההורים מוטלת החובה לכלכל את ילדיהם – על פי יכולתם הכלכלית והזמן בו שוהים הילדים אצל כל אחד מהם. לאור זאת, האבחנות הקיימות היום בישראל בעת קביעת מזונות הילדים - על פי הדתות השונות,

בין ילדים בגילאים שונים, ועל פי מיגדרו של ההורה - הומרו בנוסחה קבועה ושווה החלה על כל הילדים בני הדתות השונות, ללא הבדלים הנובעים מגיל הילד, כשהאחריות חלה על שני ההורים.

 

נקודת המוצא החדשה עליה ממליצה הוועדה היא, כאמור, הטלת האחריות לכלכלת הילד על שני הוריו, בהתאם לשני פרמטרים עיקריים: חלוקת זמני השהות של הילד אצל כל אחד מהוריו וההכנסות היחסיות של ההורים. במקרים בהם שני ההורים מרוויחים שכר דומה וחלוקת זמני השהות של הילד שווה, לא תהיה העברת מזונות כלל וכל הורה יכלכל את ילדו בזמן שהוא שוהה אצלו. כאשר משכורות ההורים אינן דומות ו/או כאשר חלוקת זמני השהות אינה שווה, סכום המזונות יקבע לפי נוסחה שקופה וברורה אשר מבוססת על שני פרמטרים אלו.

 

חשוב להדגיש: אם עד היום סכום המזונות היה שרירותי למדי, והושת ללא תשומת לב יתרה לנתונים הספציפיים של כל משפחה ומשפחה, במצב החדש סכומי המזונות יהיו הוגנים יותר, יוטלו על שני ההורים, ויתכנו גם מצבים בהם האם תעביר מזונות לאב כהשתתפות בגידול הילד.

 

המטרה: להוציא את הילדים מסכסוכי הגירושים

המטרה העיקרית בקביעת נוסחה שכזו היא להמעיט ככל שניתן את ההתמקחויות וההתדיינויות בנושא, כך שהמאבקים האינסופיים על גובה המזונות יעברו מהעולם. ברגע שהרגענו את שני ההורים וביטלנו את מוקד הסכסוך העיקרי - פעלנו בעיקר לקידום טובת הילד. ברגע שתהיה נוסחה שכזו לחישוב

סכום המזונות, כל הורה יוכל להיכנס לאינטרנט, להקליד את הנתונים המאפיינים את התא המשפחתי שלו ולקבל באופן מיידי את סכום המזונות, ועל מי מההורים לשלמו.

 

יתרה מכך, מאחר והנוסחה פשוטה וזמינה, הרי שעדכון הסכומים בעקבות שינוי בנסיבות - משינוי הכנסה, ועד שינוי בזמני השהות, מכל סיבה שהיא - יהיה תהליך קצר ופשוט. באותם מקרים בהם יגיעו ההורים לבתי המשפט, רשם בית המשפט למשפחה יקבע את שיעור התמיכה הכלכלית וחלוקתה בין ההורים בהתאם לנוסחה. על קביעת הרשם ניתן יהיה לערער לבית המשפט למשפחה רק במקרים חריגים ויוצאים מן הכלל המנויים בחוק.

 

וכך, אם אכן ההמלצות יאושרו ילד להורים גרושים יזכה לשני בתים ברמת חיים דומה. היציבות בחייו תישמר ויכולת שני הוריו לכלכלו ולהעניק לו את צרכיו תהיה מאוזנת יותר.

כמי שמקדמים את חלוקת האחריות ההורית המשותפת אנו רואים בהמלצות וועדת שיפמן צעד נכבד לקראת השרשת התפיסה שלילד שני הורים האחראים לו, בין אם הם נשואים ובין אם לאו, כאשר על שניהם יחדיו מונחת החובה הכלכלית לגידולו.

  

גיא רוה  הוא יו"ר עמותת "הורות משותפת = טובת הילד" . 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חזקה משותפת - נטל מזונות שווה
צילום: shutterstock
מומלצים