שתף קטע נבחר

חוקרים בדקו וקבעו: השלום העולמי יגיע ב-2050

אם תהיתם עד מתי נאכל חרב, למדענים נורבגים הפתרונים: מודל סטטיסטי קובע כי הירידה במספר המלחמות ברחבי העולם תימשך, ועד לשנת 2050 רק 7% ממדינות תבל יהיו מעורבות בסכסוכים מזוינים. על מה הם מסתמכים, ואיפה יהיה הכי מסוכן?

בדיוק שבוע אחרי מבצע "עמוד ענן", הנה משהו להתנחם בו: חוקרים מאוניברסיטת אוסלו והמכון לחקר השלום בבירת נורבגיה מעריכים כי עד לשנת 2050 יפחת מספר המלחמות ברחבי העולם בכמחצית, ואם כיום 15% ממדינות העולם מעורבות בסכסוכים מזוינים, באמצע המאה הנוכחית יעמוד שיעורן על כ-7% בלבד.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

התחזית של המדענים, העוסקים בחקר העתיד, נשענת על מודל סטטיסטי שבנה בין השאר פרופסור הווארד הגרה מהמחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת אוסלו. במחקרו הוא מצא כי מאז מלחמת העולם השנייה חלה ירידה מתמדת לא רק במספר הסכסוכים המזוינים אלא גם במספר האנשים שנהרגו בהם, והוא ועמיתיו מעריכים שהמגמה תימשך.

 

חיילי צה"ל ברמת הגולן. אולם גם ילדינו לא יצטרכו להתגייס כבר? (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חיילי צה"ל ברמת הגולן. אולם גם ילדינו לא יצטרכו להתגייס כבר?(צילום: EPA)
 

"מלחמה הפכה לדבר פחות מתקבל על הדעת, בדיוק כמו עינויים או עונש מוות", הסביר הווארד. החוקרים מציגים שלל סיבות להפיכתו של העולם ללוחמני פחות. בין השאר הם מציינים את החשיפה הגדולה יותר לחינוך, דבר המביא בדרך כלל לירידה במספר המשפחות מרובות הילדים, וכתוצאה מכך יוצר מצב שבו שיעור הצעירים באוכלוסייה נמוך יותר.

 

טנק סורי בעיר חומס. הסכסוך בסוריה צפוי להסתיים בשנים הקרובות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טנק סורי בעיר חומס. הסכסוך בסוריה צפוי להסתיים בשנים הקרובות(צילום: AFP)

 

גם העובדה שתמותת תינוקות פוחתת בכל העולם מצוינת כסיבה לירידה במספר המלחמות, משום שמחקרים מוכיחים שמדינות שבהן תמותת תינוקות נפוצה יותר נוטות יותר להיכנס לעימותים חמושים. עוד מציינים החוקרים כי גם העובדה שהכדאיות הכלכלית של מלחמה פחתה (בין השאר משום שלא קל להשתלט על נכסים כלכליים כבעבר) תורמת למיעוט היחסי של מלחמות, וכך גם היעילות שמפגינים בעשור האחרון משקיפי שלום מטעם האו"ם באזורי סכסוך.

 

לפי המחקר, ניתן להעריך כי בחמש השנים הקרובות יסתיימו הסכסוכים בחוף השנהב, עיראק, מאוריטניה, סנגל, לוב, סוריה וטג'יקיסטן, ובשנת 2017 הסכנה הגדולה ביותר למלחמה תהיה בהודו, הפיליפינים, מיאנמר, אוגנדה ואתיופיה. בשנת 2050, הסכנה הגדולה ביותר למלחמה תהיה בהודו, ניגריה, סודן, אתיופיה וטנזניה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טנק סורי בעיר חלב
צילום: EPA
מומלצים