שתף קטע נבחר

גם הפחתה של 10 סיגריות ביום מאריכה חיים

חדשות טובות למעשנים: מחקר ישראלי מגלה כי גם הפחתה של עשר סיגריות ביום עשויה להעלות את תוחלת החיים. החדשות הרעות: העישון פוגע בזיכרון, מדווח "ידיעות אחרונות"

להפסיק לעשן היא הדרך הבטוחה ביותר לחיים בריאים יותר, אבל יש תקווה גם למי שלא מצליח: מחקר של אוניברסיטת תל-אביב מגלה כי גם הפחתה של כמות הסיגריות מעלה את הסיכוי לשיפור בבריאות, וכתוצאה מכך גם את תוחלת החיים.

 

רוצים להצליח בגמילה מעישון ? קראו עוד:

 

המחקר כלל ‭4,633‬ גברים מעשנים, שרואיינו לגבי הרגלי העישון שלהם בשנת ‭.1963‬ לאחר שנתיים רואיינו הנבדקים שנית כדי לבדוק שינויים בהרגלי צריכת הסיגריות שלהם, וב‭40-‬ השנים שלאחר מכן בוצע מעקב אחרי אחוזי התמותה בקרב המשתתפים.

 

ירידה של 22% בתמותה

הממצאים היו ברורים: בקרב אלו שהפסיקו לעשן בין הראיונות חלה ירידה של ‭22%‬ בתמותה, ואילו אצל מעשנים שהפחיתו את כמות העישון ב‭10-‬ סיגריות ליום בממוצע נמצאה ירידה של ‭15%‬ בתמותה וירידה של ‭23%‬ בסיכון למות ממחלת לב. המשתתפים שהפסיקו לעשן הגדילו את סיכוייהם להגיע לגיל 80 ב‭,33%-‬ ואילו המפחיתים ב-22%.

 

"אנחנו ממליצים יותר מכל על הפסקת העישון‭,"‬ אומרת ויקי מאיירס, חוקרת מבית הספר לבריאות הציבור של הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל-אביב.

 

אך מכיוון שלא כולם אכן מצליחים לחדול לחלוטין מן ההרגל המגונה, אומרת מאיירס כי "גם הפחתת העישון מצמצמת את הסיכונים".

 

‬מאיירס מוסיפה כי משתתפי המחקר היו בתחילתו בממוצע כבני ‭,50‬ כך שהמחקר מעיד כי אף פעם לא מאוחר מדי לבצע שינויים בהרגלי החיים. "חשיבות המחקר היא בכך שהוא בודק את ההשפעה החיובית של הפחתת העישון לאורך שנים רבות",‬ אומרת מאיירס.

 

המחקר, שבוצע על ידי מאיירס יחד עם ד"ר יריב גרבר ופרופ' אורי גולדבורט, פורסם בכתב העת ‭.American journal of Epidemiology‬

 

אבל להמשך העישון יש עדיין סיכונים גדולים: במחקר נוסף שהתפרסם בכתב העת ‭Age and Ageing‬ של אוניברסיטת אוקספורד האנגלית, גילו החוקרים כי עישון גורם לירידה ביכולת הקוגניטיבית. משתתפי המחקר, ‭8,800‬ נבדקים מעל גיל ‭,50‬ עברו סדרה של מבחני קוגניציה וזיכרון. הם עברו את המבחנים שוב כעבור ארבע שנים ופעם נוספת כעבור שמונה שנים.

 

בנוסף לעישון, החוקרים בדקו גם השפעה של עודף משקל, רמת כולסטרול ולחץ דם על המוח, ומצאו כי המעשנים סבלו יותר מהירידה הקוגניטיבית.

 

"ידוע שהעישון מזיק למערכת הדם, כולל לכלי הדם שבמוח, וכך הם לא מעבירים כמו שצריך את החמצן לתאי המוח ולכן נוצרת הפגיעה‭,"‬ מסביר פרופ' דני מיכאלסון, מנהל מכון רבין לנוירו-ביולוגיה באוניברסיטת תלאביב. "כיום המחשבה היא שהעישון הוא גורם סיכון לירידה קוגניטיבית שעלולה להתבטא אפילו בגילאים מוקדמים כמו 40 ו-50".

 

‬חדל אש: ממצאי המחקר

הפסקת עישון:

  • ‭22%‬ ירידה בתמותה

 

  • ‭16%‬ ירידה בסיכון למות ממחלת לב

 

  • ‭33%‬ עלייה בסיכוי להגיע לגיל 80

 

הפחתה של 10 סיגריות: 

  • ‭15%‬ ירידה בתמותה

 

  • ‭23%‬ ירידה בסיכון למות ממחלת לב

 

  • ‭22%‬ עלייה בסיכוי להגיע לגיל 80

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עישון הוא גורם סיכון לירידה קוגניטיבית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים