שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, EPA

'פלסטין תהיה רשומה לעד על שם נתניהו וליברמן'

גורמים מדיניים מבכים את המפלה הדיפלומטית של ישראל שלא מנעה הכרה ברשות הפלסטינית כמשקיפה באו"ם: "ממחר תהיה מציאות חדשה, ולמרות דברי נתניהו ישראל חלשה יותר". ביקורת גם במשרד החוץ: "כשליברמן מתנגח באבו מאזן זו התוצאה". אורי סביר, מאדריכלי אוסלו: "נשיא הרשות נותר חסר ברירה"

"במשמרת של נתניהו וליברמן הוקמה המדינה הפלסטינית. זה יהיה רשום לעד על שמם". כך אמר הערב (ד') גורם מדיני בכיר, בהתייחס למהלך הפלסטיני באו"ם.

 

מדינה משקיפה שאינה חברה - עוד דיווחים בחדשות ynet:

גרמניה תתנגד, בריטניה לא. עשראווי: "מפנה היסטורי"

בישראל השלימו: הפלסטינים יקבלו הכרה באו"ם

צרפת: נצביע בעד היוזמה הפלסטינית באו"ם

 

במערכת המדינית כולה קיימת הסכמה כי מדובר במפלה מדינית ובתבוסה של ישראל. גורמים מדיניים אמרו כי "נתניהו וליברמן התהדרו בשנה שעברה באו"ם שהרוב המוסרי של מדינות המערב פועל יחד עם ישראל. עכשיו מתברר שלא זו בלבד שלפלסטינים יש רוב אוטומטי, אלא יש להם גם תמיכה מצד המדינות המערביות שישראל לא הצליחה לגייס לטובתה".

  

 

במהלך היום הצהירו כמה וכמה מדינות מערביות באירופה כי בכוונתן לתמוך בבקשה הפלסטינית. אפילו אוסטרליה, שנחשבת לידידה קרובה של ישראל, צפויה להימנע בהצבעה. ההערכה היא כי מדינות המערב החליטו לתמוך במהלך כדי לחזק את אבו מאזן, על רקע ההתבטאויות החריפות שהושמעו בירושלים נגד הרשות. בקהילה הבינלאומית חוששים מהיחלשותה של הרשות והסתלקותו של אבו מאזן מהזירה, שעלולות להביא לשלטון החמאס בגדה ובהכרח גם להתחממות ביטחונית.

 

הצביעו בסקר הגדול של ynet: האם להכיר בפלסטינים?

 

בישראל ובעיקר בלשכת שר החוץ אביגדור ליברמן, איימו בסנקציות קשות וחריפות על הרשות, במטרה למוטט אותה ואף הציעו לבטל את הסכמי אוסלו. אולם בימים האחרונים הטונים נרגעו והאיומים הוחזרו למגירות. אתמול אמר גורם מדיני בכיר כי ישראל תתעלם ממברקים הנושאים את השם "פלסטין" אולם מדובר בסך הכול באמצעי לחץ חלש ביותר.

 

"'עמוד ענן' שינה את המציאות"

בכירים במשרד החוץ הבהירו כי "כל שנה עוברות החלטות בעד הפלסטינים, חלקן קיצוניות מאוד. גם בקבוצת הרוב המוסרי יש מדינות שלא מצביעות נגד כדי לא לאבד רוב. היה צפוי שחלק מהמדינות לא יתמכו בפלסטינים, אבל 'עמוד ענן' כנראה שינה את המציאות. יש תחושה שהאירופאים רוצים לתמוך באבו מאזן אחרי שיצאו נגד החמאס".

 

פקיד ישראלי בכיר מתח ביקורת על ההתנהלות המדינית של הממשלה ואמר כי ההתבטאויות של ליברמן נגד אבו מאזן והעובדה כי אין דיאלוג מדיני פוגעת ביכולתה של ישראל להיאבק נגד המהלך הפלסטיני. "אם לישראל הייתה יוזמה או תוכנית מדינית, היה לנו קל יותר לדרוש מהם להתנגד. אנחנו אומרים להם רק מה לא, אבל זו המציאות. אין מה לעשות. כששר החוץ מתנגח באבו מאזן, זו התוצאה. אין למה לצפות".

 

בפורום התשיעייה אין רוב להחלטה בדבר פעולה אקטיבית חריפה נגד הרשות בשלב זה. פקידים ישראלים בכירים ציינו כי "האיומים למוטט את הרשות הפלסטינית הם 'פקה-פקה'". הפלסטינים עשויים להשתמש במעמדם החדש כדי לפעול נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי בהאג, בעיקר בכל הנוגע לבנייה הישראלית ביהודה ושומרון על קרקע פלסטינית.

 

"החל ממחר תהיה מציאות חדשה"

עם זאת, בירושלים מעריכים כי ברוב הגופים הבינלאומיים וברוב המוסדות הבינלאומיים, לא יזכו הפלסטינים להכרה בשל העובדה שארה"ב היא המממנת הראשית והעיקרית. חקיקה שקיבלה את אישור הקונגרס האמריקני מחייבת את ארה"ב להפסיק לממן גופים בינלאומיים שיכירו במדינה פלסטינית לפני שתיכנס למו"מ ודרך הסכם שלום עם ישראל.

 

בישראל אומרים כי "למרות זאת אין ספק שהחל ממחר תהיה מציאות חדשה. ברור לחלוטין כי למרות דברי השבח העצמיים של נתניהו, ישראל חלשה יותר בזירה הבינלאומית. היא לא הצליחה לגייס אפילו את אותן מדינות שבשנה שעברה תמכו בעמדת ישראל, אלו שהבהירו לפלסטינים כי לא ניתן לכפות מהלכים מדיניים שלא באמצעות מו"מ ישיר והסכם עם ישראל".

 

בתוך כך המשנה לראש הממשלה, השר סילבן שלום, מתח ביקורת על הקהילה הבינלאומית כי "התנהלותה נותנת לגיטימציה להפרת הסכמים שנחתמו. הסכם אוסלו אמור למנוע מהלכים מהסוג הזה אך מה שיקרה מחר יאותת כי אין להסכמים ערך או חשיבות כלשהי".

 

על פי אורי סביר, מנכ"ל משרד החוץ בעבר ומאדריכלי הסכם אוסלו, "אבו מאזן נותר חסר ברירה. יש שני תהליכים שהחלישו אותו: לא היה תהליך מדיני אקטיבי, ובעקבות מבצע 'עמוד ענן', חמאס התחזק". סביר הוסיף כי "אבו מאזן מחפש מזור ברמה הבינלאומית. זה לא יקים מדינה פלסטינית, אבל זה יחזק אותו. זה משאיר בחיים מבחינתו את האופק של שתי מדינות. ניתן היה למנוע את זה, לו היינו חכמים".

 

מאזן הכוחות בין ישראל לרשות, על פי סביר, לא ייפגע מהמהלך, אולם "לפלסטינים יוצאת מזה תמיכה עולמית מקיר לקיר. ארה"ב מצביעה נגד, אבל העובדה שהאמריקנים מטפלים בזה בצורה מתונה כל כך, גם היא מעודדת את הפלסטינים. לא היה לנו רוב מוסרי. מאז שהם הבינו שישראל לא רוצה מהלך מדיני, אז איבדנו את הרוב המוסרי".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו וליברמן. במשמרת שלהם
צילום: EPA
מומלצים