שתף קטע נבחר

קריאה לחרם על הקאמרי בגלל הצגות באריאל

ארגוני שמאל שלחו ל-45 האורחים הבינלאומיים של אירועי ישראדרמה בתיאטרון הקאמרי מיילים הקוראים להם לבטל הגעתם, זאת מפני שהתיאטרון הופיע באריאל. מנכ"ל התיאטרון נעם סמל: "האיומים והנסיונות למנוע את הגעתם כשלו"

אחרי ביטול הגעתו של הבמאי פיטר ברוק , תיאטרון הקאמרי שוב על הגריל: ארגוני שמאל קוראים להחרים את פסטיבל ישראדרמה שייפתח הערב (ה'), מאחר שהוא נערך תחת קורת הגג של התיאטרון הקאמרי - זאת במחאה על הופעותיו של התיאטרון בישוב אריאל, שמחוץ לתחומי הקו הירוק.

 

פעילי השמאל שלחו אימיילים ל-45 האורחים שאמורים להגיע מחו"ל במיוחד לפסטיבל, וקראו להם לבטל הגעתם: "היענות חיובית להזמנת הפסטיבל תיתן לגיטימציה לפעולות כמו הופעה באריאל", כתבו פעילי השמאל, ביניהם עופר נאיימן ועינת ויצמן, לאורחים, "מה שייתן לגיטימציה למדיניות הכיבוש, הדיכוי והאפרטהייד שמתנהלת ממשלת ישראל".

 

היכל התרבות באריאל. "שותפות לדבר עבירה במכונת האפרטהייד" (צילום: AP) (צילום: AP)
היכל התרבות באריאל. "שותפות לדבר עבירה במכונת האפרטהייד"(צילום: AP)

 

"אריאל זו התנחלות שבנויה על אדמה שנגנבה מהפלסטינים. עבורם, כדי לצפות בתיאטרון נדרש אישור מיוחד ואנשי הצבא הישראלי לא ייענו לכך", הוסיפו פעילי השמאל. "עבורנו, הופעה בהתנחלות אומרת שותפות לדבר עבירה במכונת האפרטהייד והדיכוי".

 

המכתבים הללו שהופצו ברבים וגרמו להרמת גבה מצד אנשי התיאטרון מחו"ל, לא גררו אחריהם ביטולים רבים - רק לשניים מהם, כך לדבריו של אבישי מילשטיין, המנהל האמנותי של הפסטיבל. הוא טוען שהנזק שנגרם לו הוא סתמי, מאחר שהתיאטרון הקאמרי כלל לא קשור לישראדרמה: "הוא לא אחראי על הפסטיבל אלא רק מארח אותו".

 

עם זאת, מילשטיין כן סבור שמדובר בפגיעה קשה בתרבות הישראלית: "עמלנו קשה מאוד שאורחים כן יגיעו לארץ, במיוחד בגלל מבצע עמוד ענן. פשוט מקלקלים לאנשים את הפרנסה והפרסטיז' שלהם, פוגעים באנשים שעושים עבודה תרבותית". למרות הפגיעה, מילשטיין מציין כי בפסטיבל יש ייצוג לכל הדעות, כולל שחקנים פלסטינים והצגת הסכסוך הישראלי-פלסטיני בדרכים שונות. "זה יוצר הרס", הוא מדגיש, "מדובר באירוע חשוב מאוד ליוצרים ישראלים, למחזאים ולשחקני תיאטרון. הרבה דברים טובים קרו בגללו. הקריאה הזו לחרם נובעת מיצר הרסני שאין לי דרך להסביר אותו".

 

"הורסים עבודה של אנשים"

עופר נאיימן, אחד מיוזמי המכתב, לא מתרגש מדבריו של מילשטיין, וטוען כי הפסטיבל הוא רק אחת הדרכים להצגת עבודות התיאטרון של אנשיו וכי ישנן דרכים נוספות לשווק אותו. "החרם הזה הוא על מוסד שמשתתף בהפרת חוק", הוא אומר. "הוא לא חל על בסיס אישי נגד השחקנים. הם יכולים לפעול במסגרות אחרות ולקדם את האמנות שלהם. הפסטיבל הוא חלק מתיאטרון פורע חוק ולכן זה אירוע שצריך להחרים אותו. שאף אחד לא יספר לנו שזאת המסגרת היחידה לעשות תיאטרון. האורחים יכולים להתוודע לעבודות השחקנים הישראלים שיוצגו בחו"ל, ולאו דווקא בפסטיבל הזה".

  

גם השחקנית שרה פון שוורצה, שחברה בעבר לארגוני השמאל השונים במחאה על ההופעות באריאל אך בהמשך חזרה בה, טוענת כי החרמת הקאמרי והפסטיבל אינה הדרך הנכונה: "הפסטיבל רק משתמש במבנה של הקאמרי. הורסים עבודה של אנשים שנעשית לאורך תקופה. באמנות לא יכול להיות חרם. מכר שלי, במאי גרמני, קיבל מייל ולא הבין במה מדובר. הוא אמר לי 'קיבלתי מייל מוזר, את יכולה להסביר לי מה קורה?'. אני לא מסכימה עם חרם אמנותי ובטח לא על מוסד שממומן על ידי המדינה. שכל אמן יחליט בעצמו אם הוא רוצה או לא להופיע עם חומר זה או אחר בשטחים או בכל מקום אחר. הכפייה וההכללה מרתיחות אותי".

 

עוד מוסיפה פון שוורצה כי הדרך בה השיגו מארגני החרם את כתובות המייל אינה ראויה: "בחו"ל, כתובת מייל היא כמו מספר טלפון ומדובר באנשים חשובים מאוד. בעיניי הם השיגו את הכתובות בדרך לא חוקית". נאיימן מצידו אינו מעוניין לחשוף את הדרך בה קיבל את כתובות המיילים, וטוען כי הפניות נעשו "בצורה מנומסת".

 

פון שוורצה תקפה בדברים שכתבה בפייסבוק גם את יוזמי החרם המקורי על אריאל, וטענה כי שמה התווסף לרשימה מבלי שראתה את נוסח המכתב. על כך השיבה ל-ynet ורדית שלפי, מיוזמי המחאה: "אני שמחה שהופעות התיאטרונים באריאל לא יורדות מסדר היום. התיאטרונים עושים מעשה עברייני כשהם עושים הצגות על אדמה שדודה ולא חוקית לפי החוק הבינלאומי. לגבי שרה, היא שחקנית נפלאה, אבל היא חתמה על מכתב האמנים כשהיא בהכרה מלאה, וחבל שבחרה להכפיש את המאבק".

 

עד כה כאמור, על פי רישום מארגני הפסטיבל, נרשמו רק שני ביטולים בעקבות המכתב. יחד עם זאת, ישנם אורחים שאמרו למארגנים כי הם אינם מבינים על מה המהומה ושהם לא רוצים לקחת חלק בסכסוך המדובר ולא להיכנס לוויכוחים פולטיים.

 

"רוב האורחים יגיעו"

נעם סמל, מנכ"ל תיאטרון הקאמרי, מסר בתגובה: "מבין האנשים ששלחו את המיילים, להוציא את השחקנית עינת ויצמן, לא ראינו מישהו שקשור לתיאטרון. אין שם את עמוס עוז או זובין מהטה או אוהד נהרין. אינני יודע מי הם, אבל אני יודע שהם מנסים לחבל בפעילות מוסדות התיאטרון הישראלי: הם חיבלו במסע של 'הסוחר מוונציה' ללונדון, חיבלו במסע של הפילהרמונית ללונדון, חיבלו בפסטיבל אדינבורו בסקוטלנד וגם ניסו לחבל בהצגה של הקאמרי בהודו וכשלו.

 

"בקשר לישראדרמה, זה פרויקט של המכון למחזאות ישראלית. הוא לא מופיע באריאל כי הוא לא מייצג הצגות, אלא מחזאים, יכול להיות שהוא מייצג מחזאים שהופיעו באריאל. הם תוקפים את הקאמרי כי המכון ממוקם באחד החדרים של הקאמרי ואני משמש כיו"ר המכון בהתנדבות. הם באמת הצליחו למנוע את ביקורו של הבמאי הדגול פיטר ברוק בישראל שאמור היה להגיע ארצה, אבל רוב המשתתפים מגיעים לפסטיבל. אין קשר בין ההופעות באריאל שנעשות על פי הנחיות ממשלת ישראל. אנחנו מרשים לאמנים שלו להתבטא באופן חופשי, וכל אחד זכותו המלאה לעשות כרצונו.

 

"הם קיבלו באקראי את רשימת האורחים מחו"ל שבאים מ-13 מדינות שונות, שלחו מיילים ולמורת רוחם, והיום בשש בערב ייפתח הפסטיבל ויגיעו האורחים שהוזמנו. האיומים והנסיונות למנוע את הגעתם כשלו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נעם סמל. "מנסים לחבל בפעילות התיאטרון הישראלי"
צילום: י.ראובני
לאתר ההטבות
מומלצים