שתף קטע נבחר

דו"ח העוני: יותר משפחות עובדות הפכו לעניות

נתוני הביטוח הלאומי מגלים כי גם בשנת 2011 נמשכה מגמת העלייה במספר העניים בישראל. כ-24 אלף ילדים הצטרפו למעגל העוני. מנכ"ל "לתת": "השר כחלון והממשלות הפקירו את העניים"

דו"ח העוני שמתפרסם היום (ה') מגלה כי ממדי העוני ב-2011 נותרו דומים ברמתם הגבוהה לשנת 2010, אולם מצביעים על כך שחלה עלייה במספר המשפחות העובדות שנמצאות מתחת לקו העוני. לפי הדו"ח שחובר על-ידי סמנכ"ל מחקר ותכנון בביטוח הלאומי, נרשמה גם עלייה במספר הילדים החיים מתחת לקו העוני. מדובר בכ-24 אלף ילדים שהצטרפו למעגל העוני בשנה החולפת.

 

בחירות 2013 - כל הדיווחים ב-ynet

 

תכולת העוני הכללית עלתה מ-19.8 אחוזים ב-2010 ל-19.9 אחוזים ב-2011. תכולת העוני של משפחות עובדות הוסיפה לעלות ב-2011 מ-19.4 אחוזים ל-20 אחוזים. בביטוח הלאומי אומרים שהעלייה התרחשה על אף המשך ההתאוששות בשוק העבודה ב-2011, שבאה לידי ביטוי בהרחבת מעגל המועסקים.

 

בבית סוקולוב הציגו את הדו"ח, בחוץ הפגינו (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
בבית סוקולוב הציגו את הדו"ח, בחוץ הפגינו(צילום: בני דויטש)

ההפגנה בתל-אביב (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
ההפגנה בתל-אביב(צילום: בני דויטש)

 

בכך עלה חלקן של המשפחות העובדות העניות מהמשפחות בגיל העבודה מ-62.4 אחוזים ב-2010 ל-64.8 אחוזים ב-2011. יצוין כי בתחילת העשור החולף (1999), עמדה תכולת העוני של משפחות עובדות על כשבעה אחוזים – כמחצית בלבד משיעורה כיום. עלייה חדה בתכולת העוני נרשמה גם בקרב המשפחות עם שני מפרנסים ויותר – משפחות שהיו ידועות שנים רבות כחסינות מפני עוני. שיעורן גדל ביותר משני אחוזים.

 

860,900 ילדים עניים 

בסך הכול היו בישראל 442,200 משפחות עניות שבהן חיו 1,838,600 נפשות, מהן 860,900 ילדים. רמת החיים במונחים של ההכנסה הכספית החיצונית הפנויה לנפש תקנית נותרה ללא שינוי במונחים ריאליים (עלייה של 0.2%) וכך גם קו העוני הנגזר ממנה.

 

בצד החיובי, ב-2011 נמשכה הירידה ארוכת הטווח בתכולת העוני של הקשישים, משיא של 25.1 אחוזים ב-2004 ל-19.4 אחוזים ב-2011. בשנה החולפת ירדה חלקן של המשפחות בגיל העבודה שאינן עובדות בכלל האוכלוסייה, על רקע המדיניות ארוכת הטווח של הממשלה לעידוד תעסוקה ושל דחיפה לתעסוקה באמצעים שונים וכן עקב ההתאוששות הכלכלית במשק. בהשוואה בינלאומית שמתייחסת ל-2010, ממשיכה לעמוד בראש סולם מדינות ה-OECD בממדי העוני והאי-שוויון הגבוהים.

 

גורמים בביטוח הלאומי אמרו כי "אין שינויים דרמטיים בדו"ח הנוכחי שכן ב-2011 לא היינו עדים לשינויים גדולים ברמת האבטלה והקצבאות". עם זאת, אותם גורמים ציינו כי "התמונה הגדולה מדאיגה ומטרידה מאוד. ישראל ממשיכה להוביל את העולם המערבי בשיעורי העוני ובאי-שוויון הכלכלי".

 

"היציבות אינה בשורה והישג"

מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, פרופ' שלמה מור-יוסף, מסר כי "היציבות בעוני אינה בשורה ואינה הישג. הממצאים המתקבלים מההשוואה הבינלאומית מראים שישראל צריכה לשאוף לשיפור משמעותי בתחום העוני והאי-שוויון כדי להתקרב לממוצע מדינות ה-OECD. לשם כך יש להשתמש בכל כלי המדיניות: השקעה בחינוך, הכשרה מתאימה לשוק העבודה, עידוד יציאה לעבודה, יצירת תנאי עבודה ושכר הולמים, ומתן קצבאות ברמה הולמת למתקשים להשתלב בשוק העבודה".

 

מסיבת העיתונאים שבה הוצג דו"ח העוני התקיימה בצל הפגנה סוערת של עובדי הקרן למפעלי שיקום, המוחים על הלנת שכרם מחודש אוקטובר. כ-100 מעובדי הקרן, שפועלת תחת חסותו של משרד הרווחה ועוסקת בהשמת נכים במפעלים מוגנים, ניסו להתפרץ לחדר שבו התקיימה מסיבת העיתונאים, תוך שהם מותחים ביקורת חריפה על שר הרווחה וקוראים "כחלון - ביזיון".

 

העובדים, שנבלמו על ידי כוח משטרה קטן ועל ידי מאבטחיו של כחלון, חסמו מאוחר יותר למשך כמה דקות את רכב השרד של שר הרווחה, בעת שזה ניסה לעזוב את בית סוקולוב. שר הרווחה עצמו עזב את מסיבת העיתונאים בטרם הסתיימה וסירב לענות על שאלות הכתבים.

 

"העניים נשארו עניים"

בעת שהציג את הדו"ח אמר כחלון: "לצערי, הצמיחה הזו שכולם מדברים עליה בשנה האחרונה ומציגים אותה בגאווה לא חלחלה למטה - העניים נשארו עניים. העניים לא נהנו מפירות הצמיחה ואנו רואים את זה בנתונים, שהם למעשה נתונים כמעט כמו בשנה שעברה, עם עלייה קטנה במספר הילדים העניים. עבורי, אם אין שיפור, זו החמרה. הגיע הזמן לעצור את זה, ואפשר לעצור את זה, זו לא גזירת גורל - לילד לא כתוב שיהיה עני או חסר כול עם היוולדו, ובמדיניות נכונה אפשר לשנות את זה וצריכים לשנות את זה".

 

השר כחלון, שזו הפעם האחרונה, לעת עתה, שבה הוא משמש כשר שמציג את דו"ח העוני, הוסיף כי "ראינו שבהתערבות ממשלתית ב-2011 שתי אוכלוסיות שקיבלו התייחסות קצת יותר גדולה, אבל עדיין לא מספקת, הם הקשישים והעולים. באמצעות קצבאות ראינו אצלם ירידה בעוני, וזה מראה שאפשר וניתן לשנות".

 

מנכ"ל ארגון "לתת", עו"ד ערן וינטרוב, אמר בתגובה לנתונים כי "הנתונים מבטאים את העובדה ששר הרווחה משה כחלון, ממשלת ישראל הנוכחית והממשלות הקודמות לא רק כשלו בטיפול בעוני - הן הפקירו אותו. הדו"ח כנראה לא ישקף עלייה משמעותית בשיעור העוני, אבל צריך לזכור שמצבנו ב-2011 גם כך קשה מאוד ולא ברור אם יש עוד לאן לרדת".

 

וינטרוב אמר עוד כי "המדיניות האנטי-חברתית הקיימת הובילה להידרדרות המצב, להתרחבות בפערים החברתיים, להעמקה והחמרה של העוני ולהתגברות החסמים ליציאה ממנו. לקראת הבחירות הקרובות אנחנו קוראים לכל המפלגות המרכזיות בחברה הישראלית להצהיר אם יש בידיהן תוכנית סדורה לטיפול בעוני, ואם כן להציג אותה בשקיפות מלאה, וכן להתחייב על יעד לצמצום העוני במסגרת הקדנציה של הממשלה הבאה".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רוני שיצר
"ישראל ממשיכה להוביל את העולם המערבי בשיעורי העוני" (אילוסטרציה)
צילום: רוני שיצר
מומלצים