שתף קטע נבחר

הפגנות בתוניסיה: "להיפטר מהאיסלאמיסטים"

האם שוב יבשרו מהומות בעיר קטנה בתוניסיה על מהפכה גדולה בהרבה? צעירים בסיליאנה מאוכזבים מהממשלה האיסלאמיסטית, מהאבטלה ומהיחס הברוטלי של המשטרה, שעיוורה 17 מפגינים. "זה גן העדן שהמפלגה הבטיחה לנו, לא נטעה שוב"

ככה זה התחיל גם בפעם הקודמת. בעיר מרוחקת בלב תוניסיה מפגינים כבר כמה ימים צעירים שזועמים על האבטלה במדינה ועל היחס האלים של כוחות המשטרה, וקוראים להפלת השלטון האיסלאמיסטי, שנבחר לאחר הפלת משטרו הדיקטטורי של זין אל-עבדין בן-עלי, במהפכה הראשונה ב"אביב הערבי". הפגנות הזדהות עם צעירי העיר סיליאנה נערכו גם בבירה תוניס, שם המוחים עטו תחבושת על עינם, במחאה על פציעתו של מפגין בעיר מירי קליעים שנועדו לציד ציפורים.

 

ובינתיים במצרים: ביהמ"ש העליון הפסיק את פעולתו בעקבות הפגנות

 

הפגנת הזדהות בתוניסיה. "יכולים לקחת את עינינו, אבל לא את קולנו" (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנת הזדהות בתוניסיה. "יכולים לקחת את עינינו, אבל לא את קולנו"(צילום: AP)

עימותים בסיליאנה. "אין לנו עבודה" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עימותים בסיליאנה. "אין לנו עבודה"(צילום: רויטרס)

"איבדתי את עיני בגלל המשטרה, זה מה שא-נהדה עשתה", אמר אניס עומרני, בן 24, בהתייחסו למפלגה האיסלאמיסטית שעלתה לשלטון. "אין לנו עבודה ואנחנו נדחקים לשוליים, אבל הם תוקפים אותנו בפראות", אמר עומרני, כשרטייה מכסה על עינו.

 

לפחות 252 בני אדם נפצעו, ולדברי מקורות רפואיים 17 מהם התעוורו בעקבות השימוש שעשו השוטרים בירי קליעים לציד ציפורים. נציבת זכויות האדם של האו"ם, נאבי פילאי, גינתה ביום שישי את תוניס בשל מה שכינתה שימוש באלימות מופרזת.

 

"אתם יכולים לקחת את עינינו, אבל לא תוכלו לקחת את קולנו!", נכתב באדום על קיר בעיר. "העם רוצה עוד מהפכה", "א-נהדה, הסתלקי, המשחק נגמר", נכתב על קירות אחרים.

 

חלק מהגרפיטי מעלה על נס את זכר העיירה סידי בוזייד. שם, לפני שנתיים, ניתן האות לגל ההתקוממויות ברחבי העולם הערבי, כשצעיר הצית עצמו למוות במחאה וייאוש לאחר שדוכן הירקות שלו הוחרם.

 

תוניס מודעת היטב להשוואה בין סיליאנה לבין סידי בוזייד. בשבת פוטר המושל המקומי והממשלה הבטיחה לספק עבודה לכל קורבנות המהפכה ב-2010. המשטרה חדלה להשתמש בקליעי הציפורים.

 

אך עומרני לא מסופק. "סיליאנה תהיה סידי בוזייד השנייה. אנחנו הולכים להיפטר מהאיסלאמיסטים האלה שלא מבינים דבר באיסלאם", אמר הצעיר.

 

המהומות החלו ביום שלישי שעבר, וא-נהדה הגיבה באיטיות. בתחילה היא האשימה תנועות שמאל שלא זכו בבחירות בהתססת האוכלוסייה הענייה ויצירת עימותים שיבריחו משקיעים זרים. המחאה אכן החלה כשארגון עובדים קרא לחבריו לצאת לרחובות ולדרוש תעסוקה, השקעות ואת פיטורי המושל מטעם א-נהדה.

 

הפגנת הזדהות בתוניס (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנת הזדהות בתוניס(צילום: AP)
 

 

פצוע בעימותים בסיליאנה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פצוע בעימותים בסיליאנה(צילום: רויטרס)

 

למתנגדיה משמאל של מפלגת השלטון הייתה נוכחות ברורה בשטח בעיר, אך נראה שרבים מהמפגינים הם צעירים שזועמים יותר לנוכח עתידם הכלכלי העגום. "הממשלה ממשיכה בהתנהגות של המשטר של בן עלי", טוען איאד דהמני, ממפלגת המרכז-שמאל הרפובליקנית. "זו ממשלה יהירה שחושבת שניצחונה בבחירות מעניק לה את הזכות להשתמש בגז מדמיע וקליעים נגד אנשים במקום לתת להם עבודה והשקעה".

 

אחד המפגינים, מורה שהצביעה עבור א-נהדה וביקשה לשמור על עילום שם, אמרה כי היא חשה שהאיסלאמיסטים אכזבו את העם. "זה גן העדן של א-נהאדה שאנחנו בחרנו", אמרה כשהרימה מכל גז מדמיע ריק, "זה מה שיש לא-נהאדה להציע לנו. לא נשוב על הטעות הזו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עימותים בסיליאנה. ירי של קליעים שנועדו לציד ציפורים
צילום: AP
מומלצים