שתף קטע נבחר

בועת הבנייה הדרקונית של סין

בכל יום בשש בבוקר מתחילים פועלי הבניין הסינים להכות בפטישים ולהלביש את המעצמה שלמת בטון ומלט. אך מאחורי מסך השגשוג ניצבת מציאות מפחידה של עיוורון ושחיתות שעלולה להתפוצץ תוך גל של לאומנות שכבר ניכר בשטח

לסין הגעתי לראשונה לפני כארבע שנים ומאז ביקרתי בה מספר פעמים. כמו מבקרים רבים אחרים במעצמה העולה של מזרח אסיה, אחד הדברים הראשונים שמשכו את עיניי הייתה תנופת הבנייה, שלבשה במקרים מסוימים ממדים של בולמוס.

 

מכה לאזרח הקטן בסין: נהרס הבית בלב הכביש המהיר

 

פועלי בניין בשנגחאי. בערים רבות מספור, ושנגחאי בראשם, צומחים פרברים שלמים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פועלי בניין בשנגחאי. בערים רבות מספור, ושנגחאי בראשם, צומחים פרברים שלמים(צילום: רויטרס)
 

בביקור השני שלי, כמה חודשים לאחר הראשון, נדהמתי לראות כיצד בייג'ינג השתנתה ללא היכר. תוך חצי שנה נבנו כמה קווים חדשים ברכבת התחתית (השוו לדשדוש הרב-שנתי של פרויקט הרכבת הקלה בירושלים) ומסביבם מבני ציבור, דירות ומגדלים אינספור. גם באזורי הכפר המרוחקים של מחוז אן-הואיי, במרכז סין, ראיתי בניינים צצים כפטריות אחרי הגשם.

 

בכל יום בשש בבוקר, כמו שעון, נשמעה נקישת הפטישים והבנאים החלו לעבוד. משקיפים רבים מצביעים על תופעה דומה בסין כולה. בערים רבות מספור, ושנגחאי בראשן, צומחים פרברים שלמים, ושדות אורז ירוקים מתכסים בטון במהירות. כבר לפני ארבע שנים טען כתב העת "ניוזוויק" כי סין של ימינו דומה לארצות הברית לאחר מלחמת העולם השנייה: האוכלוסייה מתעשרת ועוברת לפרברים, מחיר הנדל"ן עולה והתמריץ לבנות נוסק עמו.


בכל יום בשש בבוקר, כמו שעון, נשמעה נקישת הפטישים והבנאים החלו לעבוד. פועל במחוז אן-הואיי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בכל יום בשש בבוקר, כמו שעון, נשמעה נקישת הפטישים והבנאים החלו לעבוד. פועל במחוז אן-הואיי(צילום: רויטרס)

 

הדיירים סירבו להתפנות בטענה שלא הוצעו להם די פיצויים. הכביש נבנה סביב הבית, אך זה נהרס לבסוף בידי הרשויות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הדיירים סירבו להתפנות בטענה שלא הוצעו להם די פיצויים. הכביש נבנה סביב הבית, אך זה נהרס לבסוף בידי הרשויות(צילום: רויטרס)

 

אולם בשנתיים האחרונות מזהירים משקיפים רבים והולכים כי הבולמוס הנדל"ני הסיני אינו אלא בועה מסוכנת. לינֶט הונג, חוקרת מאוניברסיטת טורונטו, טוענת כי מאחורי מסך השגשוג ניצבת מציאות מפחידה של עיוורון, אטימות ושחיתות. הכסף הקל שבשוק הנדל"ן קורץ לפקידים חסרי מעצורים במחוזות השונים של סין. הם ממנפים הלוואות מבנקים כדי לבנות, מתוך כוונה להחזיר אותן באמצעות דמי השכירות שייגבו מאוחר יותר.

 

כמו בכל בועה, בנויה המערכת על ההנחה המפוקפקת שמחירי הנדל"ן והשכירות יוסיפו לעלות עד בלי די. בארצות הברית הסתיימה בועה דומה באסון כלכלי שהוביל בין היתר לקריסה של בנקים ולמיתון מתמשך. בסין עוד לא פרץ משבר כזה, וממילא קשה להאמין שהמדינה תיתן לבנקים לקרוס. אולם הפגמים והחוליים בתוך המערכת הסינית הולכים ומתרבים.

 

אנשי שלטון מקומיים, שזקוקים ל"הישגים" מהירים כדי להבטיח את קידומם בשורות המפלגה, סומכים בעיוורון על הפרה החולבת של הנדל"ן, ומוציאים תחת ידם מיזמים חסרי כל היגיון כלכלי. התוצאה לפעמים גרוטסקית: במקומות רבים, מונגוליה הפנימית למשל, נבנים פרברי רפאים שאיש לא גר בהם. סכומים עצומים של כספי ציבור מבוזבזים לשווא, והיעדר ביקורת ציבורית מאפשר לחגיגה להמשיך באין מעצורים.

 

תצוגת כלי בניין כבדים בינלאומית בסין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תצוגת כלי בניין כבדים בינלאומית בסין(צילום: AFP)

 

מה יקרה אם המחירים יצנחו, הפרויקטים ייזנחו והפועלים ייוותרו זועמים על הפיגומים המחלידים? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מה יקרה אם המחירים יצנחו, הפרויקטים ייזנחו והפועלים ייוותרו זועמים על הפיגומים המחלידים?(צילום: AFP)

 

וכרגיל, החלשים בחברה משלמים את המחיר. עוד בימי שיא האופוריה של 2008, כאשר כל המי ומי הכתירו את סין ככוח הכלכלי העולה של העולם, כתב "ניוזיוויק" כי הפרברים היוקרתיים של שנגחאי נבנים בידי המוני פועלים נודדים וחסרי זכויות. הם עוברים מאתר בנייה לאתר בנייה ומפרויקט לפרויקט בחיפוש אחר פרנסה. אם יתחוללו מהומות קטלניות בסין, חזה כתב המגזין, הן לא יתחילו מתושבי הפרברים השבעים, אלא מאותם פועלים ממורמרים וקשי יום. מה יקרה כאשר מחירי הנדל"ן יצנחו, הפרויקטים היוקרתיים יתנדפו עם הרוח, והם ייוותרו זועמים ורעבים בין הפיגומים המחלידים?

 

מעבר לכך, קיימת הבעיה הקשה של המגורשים. כדי לבנות שכונות חדשות ויוקרתיות, הרשויות הורסות שכונות ישנות ומגרשות מיליונים מבתיהם. לפי סקר שנערך בסין לאחרונה, רובם המוחלט של המגורשים לא קיבלו פיצוי מספיק מהממשלה, או שלא קיבלו פיצוי כלל. יותר מ-50 אחוזים אינם מרוצים מהיחס הממשלתי, וכרבע מהם טוענים שפקידים מושחתים גנבו את הפיצוי שהגיע להם. התופעה הזאת מדרבנת גלי הגירה של עניים לערים הגדולות, שם רבים מהם מתקשים למצוא את פרנסתם.

 

סין אינה צריכה להסתכל רחוק כדי להבין עד כמה נפיץ ומסוכן המצב הזה. לפני כ-70 שנה, תדלקו גלי פליטים דומים את המיליטריזם והלאומנות ביפן. הפליטים שהגיעו חסרי כול לערים כמו טוקיו ואוסקה פרקו את התסכול שלהם נגד "אויבי האומה", ובלעו בשקיקה את התעמולה הלאומנית של הצבא. חוסר היציבות החברתי דרדר את יפן למלחמה ובסופו של דבר לחורבן מוחלט.

 

גם בסין מתבטאת התסיסה החברתית בגלים לאומניים הולכים ומחריפים,

על רקע סכסוכי הגבולות הימיים עם יפן, וייטנאם והפיליפינים. השילוב של כל הגורמים הללו הוא פצצת זמן, שממשלו החדש של שי ג'ינגפינג ייאלץ לעמול קשה כדי לפרק. ירידה תלולה במחירי הנדל"ן, תקרית אלימה במזרח אסיה שתצא משליטה, עימות, אפילו מוגבל, עם ארצות הברית, או משבר לא צפוי מסוג אחר – עשוי להבעיר חלקים נרחבים מהמדינה הענקית וליצור תגובת שרשרת שאת סופה קשה לשער.

 

דני אורבך הוא דוקטורנט להיסטוריה צבאית באוניברסיטת הרווארד. מאמר זה יתפרסם גם בבלוג שלו, הינשוף

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הדיירים סירבו להתפנות, הבניין נהרס בכל זאת
צילום: רויטרס
צילום: AFP
שי ג'ינפינג. ממשלו החדש ייאלץ לעמול קשה
צילום: AFP
איי המחלוקת סנקאקו/דיאויו בין סין ליפן
צילום: AP
הפגנה לאומנית מול שגרירות יפן בבייג'ינג
צילום: AP
מומלצים