שתף קטע נבחר

צילום: טל שחר
אורי קופר

לפטר או לא לפטר, זו השאלה

משנה מאמן, משנה מזל? המחקרים מוכיחים כי פיטורי האיש על הקווים באמת משפרים את תוצאות הקבוצה במשחקים הראשונים, אבל אז מגיעה הנפילה. בישראל, לעומת זאת, אפקט החלפת המאמן מחזיק מעמד עד סוף העונה

מנצ'סטר סיטי לא תמיד הייתה אימפריה. בעונת ‭1995/6‬ היא שברה שיא פרמייר-ליג כשהחליפה חמישה מאמנים בעונה. החמישי והאחרון, פרנק קלארק, קיבל את התפקיד בערב השנה החדשה, ניצח את ווסטהאם ‭1:2‬ במשחק הבכורה שלו, וגרם לבעלי הקבוצה פרנסיס לי להצהיר: "אם הייתי יודע שזה יוביל לניצחון הייתי מחליף מאמנים עוד קודם‭."‬ הוא רק שכח שארבעת המאמנים הקודמים שלו באותה עונה לא ניצחו את המשחק הראשון שלהם.

 

חגיגת תקצירים ב-ynet ספורט:

  

לי, כמו אינספור בעלי קבוצות ברחבי העולם, החליף מאמנים כמו גרביים כי האמין בנוסחה פופולרית המכונה "אפקט החלפת המאמן‭."‬ נוסחה שכל אוהד כדורגל מכיר ויודע לשנן במהירות: קבוצה שמחליפה מאמן כמעט תמיד מנצחת במשחק הראשון שלו על הקווים.

 

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)

 

במקרים רבים אפקט החלפת המאמן הוא מרכיב חשוב בהחלטת ראשי הקבוצה בנוגע לתזמון פיטורים של מאמן כושל, אבל בעבר הוא היה

 גורם חשוב באסטרטגיה רחבה יותר. בברזיל של שנות ה‭,80-‬ למשל, קבוצות החליפו גם מאמנים שהובילו את קבוצתם בצמרת רק כדי ל"הבטיח" שהמועדון ינצח גם במשחק הבא. בקבוצות בליגות נמוכות באנגליה חיכו הבוסים למשחק קריטי מול יריבה מהתחתית והחליפו מאמן בטיימינג שנקבע מראש.

 

וכך, עם השנים, נכנסה המשוואה "החלפה שווה ניצחון" לתודעת אוהדי הכדורגל. אבל היא בכלל נכונה? ואם כן, מהן הסיבות לכך? ובמבט רחב יותר, האם אפשר לקבוע שפיטורי מאמן באמצע העונה מועילים לקבוצה?

 

גם החילוף שלו לא ממש מצליח עד כה. בניטס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
גם החילוף שלו לא ממש מצליח עד כה. בניטס(צילום: רויטרס)

 

מירח הדבש לעולם האמיתי

כולם זוכרים שאריק בנאדו ניצח בטדי במשחק הראשון שלו אחרי שמונה רשמית למאמן מכבי חיפה, אבל בפועל המשחק הראשון שלו היה תיקו עם סכנין. רפא בניטס, שנכנס לחדר המנג'ר בסטמפורד ברידג' אחרי פיטוריו התמוהים של רוברטו די מתאו לא השיג ניצחון בשלושת המשחקים הראשונים שלו בתפקיד. המציאות לא בהכרח מתיישרת עם מה שנדמה לנו. גם המספרים מוכיחים זאת.

 

"בועטת" - המדור שיודע הכל"

 

בדיקה של עשרים העונות האחרונות בחמש הליגות הבכירות באירופה מראה שמאמנים שהגיעו באמצע העונה משיגים ניצחון במשחק הבכורה שלהם רק ב‭31-‬ אחוזים מהמקרים - רחוק מאוד מהמספר שאפשר היה לצפות. אבל אפקט החלפת המאמן אכן קיים. הוא פשוט לא מתרחש מיד במשחק הראשון.

 

מחקרים שנעשו בתשע מדינות שונות, מפולין ועד דנמרק, מראים תוצאות דומות: החלפת מאמן משפרת דרמטית את תוצאות הקבוצה לזמן קצר, כשהשיא מגיע אחרי ‭6-5‬ משחקים. התקופה הזו מכונה "ירח הדבש‭:"‬ הנישואים בין המאמן החדש לקבוצה נמצאים בשיא פריחתם, רגע לפני שהזוג הצעיר נכנס לשגרת חיים משעממת וחוזרת על עצמה. אחרי ירח הדבש מגיעה הדעיכה: התוצאות דומות לאלו שהשיגה הקבוצה עם המאמן הקודם.

 

אוהדי צ'לסי מסבירים לאברמוביץ' מה הם חושבים על בניטס (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
אוהדי צ'לסי מסבירים לאברמוביץ' מה הם חושבים על בניטס(צילום: Gettyimages)

 

אם כך, המאמן החדש באמת מצליח להביא לשינוי, אבל לזמן מוגבל יחסית. נשאלת השאלה: מה מביא לשינוי הזה? ויותר מכך: למה השינוי לא מחזיק מעמד?

 

לפי ההסבר הפופולרי ביותר, השחקנים חוששים ממעמדם תחת המאמן החדש. נניח שהגיע בוס חדש למקום העבודה שלכם. סביר להניח שתנסו להרשים אותו, להבהיר את חשיבותכם לחברה ולהוכיח כמה חיוני התפקיד שלכם. האם אפשר לומר בוודאות שקודם לכן התרשלתם במילוי התפקיד? לא בהכרח. כך גם אצל כדורגלנים.

 

שחקנים שזכו אצל המאמן הקודם למקום קבוע בהרכב, לתפקיד מוגדר או למעמד מסוים חייבים להוכיח את עצמם לבוס החדש. בנוסף, שחקנים שלא קיבלו קרדיט בעבר נהנים מהזדמנות נוספת אצל המאמן החדש. גם אם נצא מנקודת הנחה ששחקנים תמיד נותנים 100 אחוז במגרש (הנחה מוטעית, כמובן‭,(‬ הרי ששחקנים במצב הזה מתאמנים יותר טוב. הם חייבים לנצל כל הזדמנות כדי להוכיח את עצמם בשבועות הראשונים.

 

האפקט יצליח מעבר לסיום העונה? בנאדו (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
האפקט יצליח מעבר לסיום העונה? בנאדו(צילום: ראובן שוורץ)

 

לשאלת השינוי החיובי יש גם הסברים נוספים: העברת אור הזרקורים למאמן החדש מורידה לחץ מהשחקנים, היריבות מתקשות להתכונן למשחק מול מאמן שעדיין לא גיבש סגנון ודרך. אבל איך שלא תסתכלו על זה, גם סיומו של ירח הדבש הוא הגיוני. אחרי מספר שבועות כולם חוזרים להיות כפי שהיו – וגם התוצאות בהתאם.

 

המקרה הישראלי

כלל ידוע בספורט הוא שככל שהשחקנים נחשבים פחות "מקצוענים‭,"‬ כך הם מושפעים יותר מאירועים שונים שמתרחשים בקבוצה. לכן,

 בהשוואה בין הליגה האנגלית (הנתונים דומים בכל הליגות הגדולות) לבין הליגה הישראלית אפשר לראות שאפקט החלפת המאמן חזק יותר דווקא אצלנו.

 

בדיקת הנתונים ב‭20-‬ העונות האחרונות מראה שמאמנים ישראלים שמגיעים לקבוצה באמצע העונה מנצחים ב‭39-‬ אחוז מהמשחקי הבכורה – יותר מהממוצע בליגות המובילות. בתקופת ירח הדבש – ששת המשחקים הראשונים – המאמנים הישראלים משיגים כמעט כפול מהנקודות שהשיגו קודמיהם בששת המשחקים לפני הפיטורים. באנגליה, לעומת זאת, העלייה קטנה בהרבה. בנוסף, בעוד שבאנגליה הצלחת המאמנים החדשים יורדת באופן מסחרר כשהם מתבססים בתפקיד, המספרים בישראל נותרים יציבים.

 

המסקנה, לפחות לפי הנתונים, ברורה: בהשוואה לליגות הבכירות באירופה, חילופי מאמנים באמצע עונה אפקטיביים יותר בישראל. זה לא מבטיח שהמאמן החדש יחלץ את העגלה מהבוץ, אבל המספרים מדברים בעד עצמם. לכן, הדאגה העיקרית של קבוצות שרוצות לעשות את הצעד הזה צריכה להיות הפיצויים המגיעים למאמן המפוטר.

 

לתגובות ושאלות: ‭ori-c@yedioth.co.il‬ למעקב בטוויטר: CoopSport


פורסם לראשונה 03/12/2012 13:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אריה מליניאק
מומלצים