שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

1 פלוס 1: ניתן לשפץ על סמך שתי תוכניות?

בעלי מבנים בחיפה הגישו עתירה נגד יזמים בעלי זכויות בבניין בעיר, שביקשו להוסיף קומות ולשפץ מכוח תמ"א 38 וגם מכוח תוכנית המתאר המקומית. העותרים טענו שאין אפשרות לבנות תוספות באמצעות שילוב של שתי תוכניות. מה פסק ביהמ"ש?

קבוצת יזמים בעלי זכויות בבניין בן שתי קומות בחיפה, שלא נוצלו בו מלוא אחוזי הבנייה, ביקשו להוסיף קומות לבניין ולשפצו. זאת באמצעות שילוב אחוזי הבנייה המוקנים להם מכוח תכנית המתאר המקומית, יחד עם אחוזי הבנייה המוענקים להם מכוח תמ"א 38.

 

  • לכתבות נוספות על תמ"א 38

     

    פסקי דין נוספים בערוץ הנדל"ן :

     

    לאחר שהוועדה המקומית לתכנון ובנייה בחיפה דנה בהתנגדויות בעלי המבנים הסמוכים, שטענו כי לא ניתן לבנות תוספות כפולות באמצעות שילוב שתי התוכניות, היא החליטה לאשר ליזמים את הבנייה.

     

    ערר שהגישו בעלי המבנים לוועדה המחוזית התקבל רק בחלקו. נקבע כי אמנם קבלת בקשת היזמים במלואה תפגע בבעלי המבנים הסמוכים - אולם די בהפחתת אחוזי הבנייה כדי לאיין את הפגיעה, ואין למנוע באופן גורף את השימוש באחוזי הבנייה המוקנים ליזמים מכוח שתי התוכניות.

     

    לפיכך הגישו בעלי המבנים עתירה נגד המועצה הארצית לתכנון ובנייה, ועדת הערר המחוזית, הוועדה המקומית והיזמים. העותרים טענו כי ניצול אחוזי הבנייה מכוח תוכנית המתאר המקומית מייתר את הצורך בחיזוק המבנה לפי תמ"א 38. לטענתם, הפגיעה שתיגרם להם מאישור תוספות הבנייה עולה על התועלת שתביא הבנייה ליזמים.

     

    המשיבים טענו כי אין כל מניעה לשלב את תוספות הבנייה של שתי התוכניות, מה גם שהדבר נתון לשיקול דעת רשויות התכנון - שאין עילה להתערב בו. היזמים הוסיפו כי אם לא יאושרו התוספות, לא יהיה להם כל אינטרס כלכלי לחזק את המבנה, וכי אין בתוספות כדי לפגוע משמעותית בעותרים.

     

    הבנייה תשפיע לחיוב על האזור

    השופט רון סוקול דחה את העתירה, בקובעו כי ועדת הערר איזנה בסבירות את האינטרסים השונים של הצדדים, ואין הצדקה להתערב בהחלטתה. השופט הדגיש את החשיבות בעידוד בנייה מוכח תמ"א 38, בהיותה תוכנית שנועדה לשפר עמידות מבנים ישנים מפני רעידות אדמה. הוא הזכיר כי מתן זכויות הבנייה מכוח התוכנית נועד לתמרץ בעלי דירות ומבנים לפעול על פיה.

     

    נפסק שאין לקבל את הטענה כי לא ניתן לשלב שימוש בזכויות הבנייה מכוח תמ"א 38 עם זכויות הבנייה מכוח תוכנית המתאר המקומית, שכן במניעה גורפת שכזו יהיה כדי לסכל את תכליתה של תמ"א 38, שיישומה מחייב מתן תמריץ כלכלי מספיק.

     

    עוד נקבע כי תמ"א 38 מעניקה לרשויות התכנון שיקול דעת רחב, בדיוק מהסיבה שיש צורך באיזון בין אינטרסים וצרכים מנוגדים של בעלי דירות ומבנים. כך, הן יכולות לאשר רק חלק מהתוספות המבוקשות, ולקבוע תנאים והוראות שונות המבטיחים את הזכויות של האחר, כפי שאכן עשתה ועדת הערר.

     

    לבסוף הדגיש השופט את התועלת בביצוע תוספות הבנייה בבניין היזמים, אשר ישפרו את הנוף, יביאו להתחדשות האזור ולתוספת מקומות חניה - מה שבסופו של דבר ישפיע לחיוב על כל בעלי הדירות באזור.

     

    עיון בפסק הדין

     

    לאתר המשפט הישראלי "פסקדין "


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים