שתף קטע נבחר

ארה"ב דרבנה את אירופה: "נתניהו השפיל אותה"

6 שגרירים זומנו לשיחות הבהרה, וגורמים ישראלים אמרו כי האמריקנים נתנו לאירופים אור ירוק לתגובות חריפות: "הם תמכו בנו באו"ם ולא ציפו לסטירת לחי כזו". אירופה עלולה לנקוט עוד צעדים אם תאושר בנייה נוספת ביו"ש. על הפרק: סימון מוצרים

מדינות אירופה הודיעו בזו אחר זו על זימון שגרירי ישראל לשיחות הבהרה - אבל דווקא ארצות-הברית היא זו שמשכה בחוטים מאחורי הקלעים. גורמים ישראלים בעלי קשר הדוק לגורמי ממשל אמריקנים אמרו אמש (יום ב') כי "המהלך האירופי הוא בעצם מהלך אמריקני, הבריטים פנו לאמריקנים ושאלו אותם כיצד לפעול". במשרד החוץ כבר חוששים מתגובות נגד נוספות, ובהן סימון מוצרי התנחלויות.

 

 

בליץ דיפלומטי, כתבות אחרונות

ניתוח הצונאמי המדיני: 'משחקים באש דיפלומטית'

ארה"ב מגנה שוב: הבנייה מנוגדת למדיניותנו

נשיא צרפת לישראל: לא רוצה לחשוב על סנקציות

הפוליטיקאים תוקפים: "נתניהו מסוכן לישראל"

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו החליט על בנייה מסיבית של 3,000 יחידות דיור במזרח ירושלים ובהתנחלויות, בתגובה לשדרוג מעמד הפלסטינים למדינה משקיפה באו"ם, וכעונש נוסף הוקפאה גם העברת כספי המסים לרשות הפלסטינית. אבל הדבר שהרתיח את האמריקנים ואת האירופים היה קידום הליכי תכנון בשטח שבין מעלה אדומים לירושלים - E1.

 

"האמריקנים והבריטים העריכו שבנייה ב-E1 מהווה למעשה חיסול תהליך השלום", אמרו אותם גורמים ישראלים שעובדים בצמוד לממשל בוושינגטון לאחר שחמש מדינות זימנו את שגריריהן לשיחות הבהרה - בריטניה, צרפת, ספרד, שבדיה ודנמרק. "האירופים קיבלו אור ירוק לפעול בצורה חריפה מאוד, וארצות הברית במקביל החליטה לא להטיל סנקציות כלכליות על הפלסטינים בתגובה לפנייתם לאו"ם. האמריקנים החליטו לחזק את אבו מאזן אחרי עמוד ענן, ולדחוף לחידוש התהליך". הבוקר (ג') גם אוסטרליה הודיעה כי זימנה את השגריר הישראלי לשיחת הבהרה בנושא.

 

חשש בירושלים: עימות פומבי בין נתניהו למרקל

בלשכת ראש הממשלה אמרו בעקבות גל הביקורת העולמי כי "ישראל תמשיך

 לעמוד על האינטרסים החיוניים שלה גם מול לחצים בינלאומיים ולא יהיה שינוי בהחלטה שהתקבלה. אם הפלסטינים ימשיכו בצעדים החד צדדיים - ישראל תפעל בהתאם". הסערה הבאה עשויה להתרחש כבר בשבוע הבא, אז תדון הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בירושלים בתוכנית לבניית 1,600 דירות נוספות בשכונת רמת שלמה בעיר - תוכנית שהוקפאה לאחר ביקורו בישראל של סגן נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן.

 

עימות נוסף עשוי להתפתח עוד לפני כן. נתניהו אמור להמריא השבוע לגרמניה, שגם היא מחתה בתוקף נגד הבנייה מעבר לקו הירוק. הקנצלרית אנגלה מרקל לא הודיעה עד כה כי היא מבטלת את הביקור, ובלשכת הממשלה מנסים למנוע עימות בשיחה בין השניים וחוששים מתרגיל פומבי מול המצלמות.

 

"בנייה ב-E1 - סטירת לחי גרועה יותר ממה שקרה בביקור ביידן" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"בנייה ב-E1 - סטירת לחי גרועה יותר ממה שקרה בביקור ביידן"(צילום: רויטרס)

 

"ארצות הברית מתייחסת לקידום הליכי הבנייה ב-E1 כסטירת לחי גרועה יותר ממה שקרה בעת ביקור ביידן", אמרו אותם גורמים ישראלים על הבנייה באזור, שנתפסת כניסיון ישראלי למנוע רציפות טריטוריאלית בתוך שטחי המדינה הפלסטינית העתידית. "האמריקנים נמצאים בעמדה רגישה בימים אלו, לנוכח התמיכה בישראל באו"ם וההצבעה נגד הפלסטינים, והם לא ציפו לסטירת לחי מהסוג הזה. בממשל מרגישים שנתניהו משפיל אותם, הופך אותם לסמרטוטים ולועג להם כאשר הוא יוצר משבר דיפלומטי מהסוג הזה".

 

בישראל מעריכים כי אם אכן תאושר בנייה נוספת, אירופה תחריף את תגובתה. על הפרק - החרמת מוצרים, הקטנת היקף הסחר והגבלות על שיתופים מדעיים. במשרד החוץ חוששים בנוסף כי יגבר קמפיין הדה-לגיטימציה נגד ישראל. "אם ירושלים לא תשנה את הקו, הם עשויים להחליט על סימון מוצרים ותגובות נגד נוספות", אמרו.

 

"להכניס לאירופים אצבע בעין - טעות אסטרטגית"

עם זאת, גורם במשרד החוץ ציין כי "האירופים לא מבינים את הלך הרוח בציבור הישראלי, הם לא מבינים את דעת הקהל. מה שמותר לאמריקנים, אסור לאירופים. הציבור לא מבין כי מדובר בשותף המסחרי הגדול של ישראל". גורם ישראלי אחר התייחס לדיווחים לפיהם שגריר בריטניה יושב לארצו, דיווח שלא התממש: "אף אחד לא חשב באמת להחזיר את השגרירים, הם אמרו שהם התכוונו להחזיר את השגריר כדי להעביר מסר לישראל".

 

 

גורמים מדיניים בכירים בירושלים מתחו ביקורת על תגובת נתניהו לכישלון באו"ם -

 אז הצביעו 138 מדינות בעד הפנייה הפלסטינית, ורק שמונה תמכו בעמדה הישראלית והצביעו עמה נגד: "לשכת ראש הממשלה העלתה לאוויר את הנושא של בית הדין ובגלל הדיבורים האלה, הפלסטינים החליטו לקדם את הנושא. אבו מאזן יפנה עכשיו לכל הארגונים של האו"ם, יעבור ארגון ארגון כדי שהפלסטינים יתקבלו אליו".

 

"אנחנו באים עכשיו לאירופה ובוכים, אבל רק לפני שבועיים אמרנו כמה הם איתנו", הזכיר הגורם הבכיר את המצב במהלך המבצע בעזה. "לבוא עכשיו להכניס להם אצבעות לעין זו טעות אסטרטגית. הם תמכו בנו בעמוד ענן, ואז אבו מאזן החליט ללכת עד הסוף עם המהלך. האירופים וארצות הברית החליטו ללמד אותנו לקח בעניין המשא ומתן והבנייה בהתנחלויות. התמיכה בעמוד ענן נתנה לגיטימציה לאירופה להפעיל לחץ".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 04/12/2012 00:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מעלה אדומים. הבנייה ב-E1 הרתיחה את האמריקנים
צילום: רויטרס
מומלצים