שתף קטע נבחר

תיאוריית הנשר: בסודן בטוחים שלכדו מרגל מעופף

נשר שנלכד במערב דרפור ועליו שבב ו-GPS הצית את דמיונם של הסודנים, שמאמינים כי מדובר במשדרים שמצלמים עבור ישראל. באופוזיציה גיחכו, וברשות הטבע והגנים מסבירים: מדובר במכשירי מעקב אחר העופות בטבע

זה ציפור? זה מטוס? לא, זה נשר שעף בסודן ונושא עליו מתקנים שמצלמים תמונות ומעבירים אותם ישירות לישראל. כך לפחות מדווחים כלי התקשורת בסודן, שטוענים כי השלטונות הצליחו לתפוס נשר שכזה בעיר כרינכ במערב חבל דרפור. ברשות הטבע והגנים מסבירים: מדובר במכשירים שמשדרים את מיקומם של הנשרים, ולא יותר.

 

 

ראש העיר של כרינכ, חוסיין אל-עאלי, אמר לכלי התקשורת כי על הנשר שנתפס היה כיתוב בעברית "רשות הטבע הישראלית", יחד עם מכשיר GPS. ראש העיר דרש מהמנגנונים המתמחים בנושא לפעול על מנת לקבוע מה הם אותם מכשירים.

 

על פי אתרים בסודן, זה הנשר שנתפס ()
על פי אתרים בסודן, זה הנשר שנתפס

 

נשרים. נושאים גם GPS (צילום: דלית שחם) (צילום: דלית שחם)
נשרים. נושאים גם GPS(צילום: דלית שחם)

 

באתר של "תנועת הצדק והשוויון בסודן", אחד מזרמי האופוזיציה הבולטים במדינה, התייחסו בציניות לאותו מקרה. שם לגלגו על יכולתו של השלטון ללכוד את הנשר, ואילו המטוסים הישראליים שהיו בשמי המדינה והפציצו על פי פרסומים זרים מחסני נשק - חמקו ממנו.

 

תחת הכותרת "המכ"ם של חרטום קלט ציפורי ריגול ולא הצליח לקלוט את המטוסים (בעין המזוינת)", מסופר בלעג על כך שמדובר בהישג חסר תקדים. האתר ציין כי בדיווחים בסודן לא הוזכר אם אותו נשר היה מצויד במכשירים שהאירו לו את הדרך וסייעו למכ"ם לקלוט אותו, או שהוא פשוט עף באזור בשעות הבוקר.

 

עוד בחדשות ynet:

 

אוהד הצופה, אקולוג העופות ברשות הטבע והגנים, מאשר כי הנשר שנתפס בסודן לפני כיומיים הגיע מישראל, אך מקורו בכלל בארצות הבלקן שמשם הוא נודד. לדבריו, מדי שנה רשות הטבע והגנים לוכדת נשרים במסגרת פעולות לניטור אחר מסלול המחיה והנדידה של העופות הדורסים. לעופות הגדולים מוצמדים תגי כנף, טבעות זיהוי ולחלקם גם מכשירי מעקב לווייניים. הנשר מסוגל לעוף למרחק של יותר מ-600 קילומטר ביום כדי לחפש אחר מזון או מקום לינה. בעבר נשרים רבים הגיעו לסעודיה, תימן וסודן.

 

"מה שנתפס הוא נשר צעיר שסומן בשדה בוקר במהלך אוקטובר האחרון יחד עם יותר מ-100 נשרים. הוא צויד בשני תגי כנף ועל אחד מהתגים יש מיקרוצ'יפ. על גב הנשר יש מקלט GPS תוצרת גרמניה ואין שום התערבות ישראלית בייצור מכשיר המעקב", הוא מסביר. "כיום ידוע לנו על לפחות ארבעה נשרים מקראיים נוספים ששוהים בסודן, אליהם מתווספים גם שקנאים מצויים וחסידות לבנות. העופות הללו זוכים למשדור של מתקני מעקב לא רק מגורמי טבע ומחקר בישראל, אלא גם מגופי מחקר בגרמניה, כך שהגורמים בסודן מוזמנים לפנות ישירות לחברה שמייצרת אותם בגרמניה".

 

לדברי הצופה, אין במכשור יכולות של צילום. "מדובר בציוד פסיבי לחלוטין מבחינת קליטה.

 הוא משדר נתוני גובה ותנועה, וכך בעצם הבחנו שמשהו קרה לו כי לפתע הוא החל לאבד בגובה והחל 'לנסוע' בכבישים", הוא מציין.

 

בכל הנוגע לטענות הסודנים על כיתובים "המפלילים" את ישראל בשליחת הנשר, הוא מציין כי על טבעת הרגל מופיע כיתוב באנגלית "אוניברסיטת ת"א-ישראל" וכי על תג הכנף מצוינת כתובת הדואר האלקטרוני שלו ליצירת קשר. "כל הפעולות הללו מתבצעות כדי להבין טוב יותר איך לשמור על הנשרים בטבע", הוא מבהיר.

 

בהכנת הידיעה השתתף דודי כהן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשר מקראי. משוחררים לטבע
צילום: דרור גלילי, רשות הטבע והגנים
מומלצים