שתף קטע נבחר

חורף 2012: הכל בירידה, חוץ מהנדל"ן

על פי דו"ח "אורות אדומים" של משרד האוצר, ההתפתחויות בחודש האחרון היו שליליות במרבית תחומי הפעילות הכלכלית - למעט בשוק הנדל"ן. באוקטובר נרכשו 7,800 דירות - עלייה של 17% לעומת החודש הקודם, אך העלייה בקצב הפעילות בשוק הנדל"ן אינה משקפת בהכרח ירידה במחירי הדירות

דו"ח "אורות אדומים" של משרד האוצר, הסוקר את מצב המשק הישראלי מדי חודש, משרטט תמונה עגומה של כלכלת ישראל בפתחו של החורף הנוכחי. "ההתפתחויות בחודש האחרון היו שליליות במרבית תחומי הפעילות הכלכלית", נכתב בדו"ח.

 

הנדל"ן לא עוצר: המחירים עולים, הדירות נחטפות

הלמ"ס: שיעור האבטלה באוקטובר עלה ל-7%

היום יוחלט האם המים יתייקרו בכ-3%

 

עוד נכתב: "נרשמה האטה בפעילות הריאלית ובסחר החוץ. כמו כן, בשוק העבודה נרשמה עלייה באבטלה וירידה בשיעור ההשתתפות. ההאטה בפעילות מתורגמת גם להלכי הרוח של הציבור אשר המשיכו להיות שליליים".

 

נקודת האור היחידה, אם אכן ניתן לקרוא לה כך, היא העלייה בהיקף הפעילות בשוק הנדל"ן. על פי נתוני האוצר, בחודש אוקטובר 2012 נרכשו 7,800 דירות - עלייה של 17% בהשוואה לחודש הקודם. זאת לאחר ירידה של 34% בחודש ספטמבר לעומת אוגוסט.

 

העלייה בביקוש לדירות בולט הן ברכישת דירות חדשות והן ברכישת דירות יד שנייה. רכישת דירות חדשות בחודש אוקטובר עלתה בשיעור של 40% בהשוואה לחודש הקודם, לאחר ירידה של 53% בספטמבר. רכישת דירות יד שנייה עלתה ב-12% באוקטובר לאחר ירידה של 27% בספטמבר.

 

העלייה בקצב הפעילות בשוק הנדל"ן אינה משקפת בהכרח ירידה במחירי הדירות. מחירי הדירות החדשות בחודשים ספטמבר-אוקטובר 2012 נותרו ללא שינוי בהשוואה לחודש אוגוסט. עליית מחירים של 0.4% במחירי הדירות החדשות נרשמה באזור באר שבע, כאשר באזור המרכז ובאזור ירושלים נרשמה עלייה של 0.1%. מנגד, ירידת מחירים של 0.8% נרשמה באזור חיפה.

 

היקף רכישת הדירות להשקעה גם כן לא פחת משמעותית, וחלקו בקרב כלל רוכשי הדירות נותר גבוה (24%). כמו כן, על פי נתוני האוצר לא חל כל שינוי מהותי ברמות השכר של האזרחים הרוכשים דירות חדשות למגורים, נתון שעשוי גם להעיד על כך שהעלייה בכמות הרכישות אינה נובעת מכך שיותר ישראלים יכולים להרשות לעצמם לרכוש דירה.

 

מגמת ירידה בהלכי הרוח של הציבור

בכל פינה אחרת של המשק ניתן להבחין בהאטה. הצמיחה ברבעון השלישי ירדה לרמה של 2.9%, לאחר צמיחה של 3.1% ברבעון השני ו-3.4% ברבעון הראשון. מדד פדיון המסחר והשירותים לחודש ספטמבר רשם ירידה חדה וירידה נרשמה גם במדד הייצור התעשייתי.

 

אתמול דיווח משרד האוצר כי גביית המסים בחודש נובמבר הייתה נמוכה ב-5% מהרמה שנרשמה בחודש אוקטובר, ופספסה את התחזית המוקדמת ביותר ממיליארד שקל. בכך גדל הגירעון בגביית המסים מאז תחילת 2012 ל-3.3 מיליארד שקל.

 

שיעור האבטלה במשק עלה ב-0.1% ושיעור ההשתתפות בכוח העבודה ירד ב-0.3%. כמו כן, נרשמה ירידה של 2.5% בייצוא הסחורות.

 

הנתונים השליליים מוצאים את ביטויים גם בהלכי הרוח של הציבור. שני המדדים שעורכת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בנוגע להלכי הרוח מצויים במגמת ירידה מתמשכת. מדד מנהלי הרכש, שבו מדווחים מנהלי הרכש בחברות על תחזיותיהם להיקף הפעילות הכלכלית של החברה, מצביע כבר כחצי שנה על צפי להאטה כלכלית.

 

כמו כן, מדד אמון הצרכנים יורד גם הוא מזה מספר חודשים ומצוי כעת ברמת שפל שכמוה לא נראתה מאז אמצע 2009, כאשר השפעות המשבר הפיננסי בארה"ב עוד הורגשו בעוצמה בכלכלת ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים