שתף קטע נבחר

השרים יאשרו: "שירות לאומי משמר" עוקף בג"ץ

נוהל דחיית השירות פקע בקיץ, אך הממשלה צפויה לאשר היום תחליף שישמור על הפטור שממנו נהנים חרדים. 1,300 תלמידי ישיבות יוכלו "להתגייס" לשירות לאומי-אזרחי, כדי "לשמר את יחסי האמון עם החברה החרדית". חשש מעתירות לבג"ץ. הרב עובדיה יוסף: "אם נהיה חזקים, לא יגעו בבני הישיבות"

"חוק טל " הפך להיסטוריה, אך ללא תחליף רשמי, הפטור לחרדים נמשך - ועכשיו בחסות ממשלתית וללא חוק. תחת הכותרת "שירות לאומי משמר", צפויה הממשלה לאשר היום (א') בישיבתה השבועית גיוס של כ-1,300 תלמידי ישיבות ואברכים לשירות לאומי-אזרחי והכרה בו כתחליף לשירות צבאי - זאת על אף פקיעת "חוק דחיית שירות" לפני יותר מארבעה חודשים. על פי הצעת משרד הביטחון ומשרד המדע והטכנולוגיה, מנהלת השירות תוכל לחדש את הגיוס, שהוקפא בחודש אוגוסט האחרון, "על מנת לשמר את יחסי האמון עם החברה החרדית ולמנוע מחסור במתנדבים". אישור ההצעה, חוששת המנהלת, יוביל להגשת עתירות לבג"ץ.

 

 

תוקף ההחלטה הזו יהיה עד 31 באוגוסט 2013 או עד שהנושא יוסדר בכנסת. בהצעת ההחלטה שהופצה לשרים לקראת ישיבת הממשלה, נכתב שההחלטה היא "גשר" ו"פתרון זמני" עד להסדרת הנושא בחקיקה: "יש צורך ליצור רצף בשירות הלאומי על מנת לשמר את המערכת המפעילה אותו, את מנגנוניה ואת אמון הציבור החרדי ומנהיגיו שהושגו בעמל רב במשך שנים".

 

הפגנה בעד שוויון בנטל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה בעד שוויון בנטל(צילום: AFP)
 

עוד נכתב שקיים חשש שדחיית ההחלטה תגרום לפגיעה ממשית בשירות. לשם כך נקבע בין היתר, כי מרבית ההטבות הכלכליות למשרתים (דמי כלכלה, הנחות ארנונה ועוד) יישמרו, ולאחר שחרורם, יזכו למענק כספי בגובה זהה לזה של המשתחררים מצה"ל. עם זאת, הם לא ייהנו עוד מהטבות אחרות המיועדות ליוצאי צבא, שכן חוק קליטת חיילים משוחררים עצמו כבר אינו חל עליהם.

 

בחוות הדעת של היועצים המשפטיים למשרד הביטחון ולמשרד המדע והטכנולוגיה (האחראי על מנהלת השירות הלאומי-אזרחי), נטען כי לשר הביטחון יש סמכות לפטור את המתנדבים משירות צבאי, על אף פקיעת חוק טל שבו היא מעוגנת. כן צוין כי כבר ב"חוק שירות הביטחון" הוענקה לשר סמכות נרחבת לפטור צעירים מגיוס מנימוקים שונים. בג"ץ מתח בעבר ביקורת על השימוש שנעשה בה לשם דחיית שירות גורפת לתלמידי הישיבות, ובכך הוביל ל"חוק טל", אך במשרד הביטחון אומרים כי הפעם מדובר ב"פעולה מצומצמת" ולכן הדבר אפשרי.

 

מענה לטווח הזמן המיידי

על פי חוות הדעת, מדובר ב"אינטרס ציבורי חשוב", וההחלטה, בהיקפה המוגבל, "אינה נתונה במחלוקת הציבורית הרחבה שמעוררת שאלת הסדרת הנשיאה בנטל של בני המגזר החרדי". כן קובעים היועצים המשפטיים כי אין מניעה לאשר אותה בתקופת בחירות: "הנושא מצריך פעולה דחופה וחיונית והיא מקודמת בריסון ובאיפוק". כן ציינו כי הצורך בה נולד דווקא על רקע פיזור הכנסת, שמשותקת ואינה יכולה להסדיר בעצמה את הסוגיה.

 

הפראיירים ימשיכו להיות פראיירים. ארכיון  (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הפראיירים ימשיכו להיות פראיירים. ארכיון (צילום: גיל יוחנן)

 

לשירות הלאומי, כתחליף לשירות צבאי, יכולים להתנדב בני 26 ומעלה ללא ילדים או בני 22 עם ילד אחד או יותר, ולשירות המוגדר לאומי-ביטחוני כל אחד מגיל 22. הם בוחרים בין שירות של 40 שעות שבועיות למשך שנה לבין 20 שעות לשנתיים.

 

גורם במערכת הביטחון אמר ל-ynet כי מאז פקיעת חוק טל נוצר מצב שפרויקט השירות האזרחי הוקפא וחרדים רבים שביקשו לתרום ולהתנדב בו לא יכלו לעשות זאת. לדבריו, ההצעה נועדה לשמר את היקף השירות כפי שהיה עד אוגוסט 2012 ובכך לתת מענה לטווח המיידי בלבד, ולאחר הבחירות וכינון ממשלה חדשה תגובש חקיקה מסודרת בנושא. הגורם הזכיר כי כל המתווים המוצעים בסוגיית גיוס חרדים כוללים את המשך השירות האזרחי - לכל הפחות לחלקם - וציין כי המהלך האחרון נעשה במקביל לגיוס הולך וגדל בפרויקטים כמו שח"ר והנח"ל החרדי.

 

הפגנת ילדים חרדים נגד גיוס לצה"ל  (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הפגנת ילדים חרדים נגד גיוס לצה"ל (צילום: גיל יוחנן)

 

"ראש הממשלה יתייחס אלינו יפה". הרב עובדיה יוסף בדרשתו  (צילום: יעקב כהן, אתר חדרי חרדים) (צילום: יעקב כהן, אתר חדרי חרדים)
"ראש הממשלה יתייחס אלינו יפה". הרב עובדיה יוסף בדרשתו (צילום: יעקב כהן, אתר חדרי חרדים)

 

הרב עובדיה: העולם קיים בזכות בני הישיבות

השר הממונה על מִנהלת השירות האזרחי-לאומי, פרופ' דניאל הרשקוביץ, אמר: "בשנים האחרונות קלטנו במסגרת השירות האזרחי כל חרדי שחפץ להתנדב. למרבה האבסורד, דווקא ביטול חוק טל מנע את המשך קליטת החרדים ונאלצנו לדחות רבים. הצעת ההחלטה שאביא לישיבת הממשלה יחד עם שר הביטחון היא פרי מאמצים רבים שעשיתי בחודשים האחרונים, כי אסור לעצור את התנופה שהצלחנו להשיג בעמל רב, תוך שינוי דעת הקהל ברחוב החרדי. האינטרס הלאומי מחייב לאפשר לחרדים שרוצים לתרום למדינה להצטרף למערך השירות האזרחי-לאומי ולקחת חלק בנשיאה בנטל, ואני מברך על כך שהפרקליטות הסירה את התנגדותה".

 

בחודשים האחרונים הפעיל ראש המנהלת, שר שלום ג'רבי, לחץ על משרדי הממשלה, בתקווה כי יימצא פתרון שיאפשר את המשך הגיוס. היום צפוי המאמץ לשאת פרי באישור ההצעה. "מסלול השירות הוכיח בשנים האחרונות כי הוא מאפשר לאלפי חרדים להשתתף בנשיאה בנטל, ויותר מ-85% מהמסיימים משתלבים אחריו במעגל התעסוקה ובלימודים אקדמיים ומקצועיים. בכל הסדר עתידי השירות האזרחי ישמש כמסלול מרכזי ועל כן המשך שימורו בתקופה זו הוא חיוני", אמר.

 

הרב עובדיה יוסף, מנהיגה הרוחני של ש"ס, תקף אמש בחריפות את מי שמתכוון לגייס בני ישיבות, ואמר בדרשתו השבועית: "מוריי ורבותיי, אנחנו נמצאים בצער גדול, כי יש שפערו פיהם לבלי חוק לגייס את בני ישיבות, אלה בני ישיבות שהם רוח אפנו, בזכותם העולם קיים. אשרי מי שעמלו בתורה ועושה נחת רוח ליוצרו. ואלה מאות ואלפים עוסקים בתורה. איזה נחת רוח גורמים למעלה לקדוש ברוך הוא. ומתנכלים להם לגייס אותם לצבא. אם נהיה חזקים, אם ש"ס תהיה חזקה, לא יתנו להם לנגוע בהם". עוד אמר שכאשר "ש"ס תהיה חזקה, גם ראש הממשלה יצטרך להתייחס אלינו יפה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חרדים בלשכת הגיוס
צילום: ירון ברנר
לא לעצור את התנופה. השר דניאל הרשקוביץ
צילום: גיל יוחנן
שר שלום ג'רבי
צילום: ששון תירם
מומלצים