שתף קטע נבחר

ד"ש מהחשמונאים: חווה עתיקה נתגלתה בירושלים

שרידי אתר ארכיאולוגי מהתקופה החשמונאית נחשפו בשכונת קריית יובל, ובו מתקנים חקלאיים של התושבים שהיוו את העורף החקלאי של י-ם. עוד נמצאו: בקבוק בושם ומשקולת ועליה האות י'

בסימן החנוכה: שרידי חווה חקלאית מהתקופה ההלניסטית/חשמונאית נחשפו לאחרונה בחפירות ארכיאולוגיות, שערכה רשות העתיקות לפני עבודות התשתית של הרכבת הקלה בחפירת בשכונת קריית יובל שבירושלים.

 

 

באתר נמצאו שרידי מבנים ומתקנים חקלאיים שמהווים, ככל הנראה, חלק מהאגף הצפוני של החווה. בחפירה נמצאו שני שלבי התיישבות עיקריים: הראשון מתוארך לטווח הזמן שבן המאות ה-4 עד ה-2 לפנה"ס, והשלב השני תוארך למאות ה-2 עד למחצית המאה ה-1 לפנה"ס, והוא מיוחס לימי השלטון החשמונאים.

 

עוד חדשות ארכאולוגיות בערוץ התיירות:

 

לדברי דניאל עין מור, מנהל החפירה מטעם רשות העתיקות, "עד כה, נתגלו אתרים מעטים בלבד

המתוארכים לשלב הקדום של התקופה ההלניסטית באזור זה, ששימש כפריפריה החקלאית של העיר ירושלים.

 

"בפרק הזמן שחלף בין כיבוש אזור ארץ ישראל על ידי אלכסנדר מוקדון (332 לפנה"ס) ועד לתום השלטון החשמונאי על הארץ בזמן שנכבשה יהודה על יד המצביא הרומי פומפיוס (63 לפנה"ס), הייתה נתונה הארץ להשפעה הולכת וגוברת של התרבות ההלניסטית.

 

"מעט מאוד ידוע על התרבות החומרית וההיסטוריה של תושבי ירושלים והאזור הכפרי סביבה במהלך המאות הרביעית- שלישית לפנה"ס (קודם למרד החשמונאים בשלטון הסלווקי ב- 167 לפנה"ס), והאתר שנחשף יסייע בבניית דגם היישוב באזור זה".

 

הבקבוק והמשקולת שנמצאו בקריית יובל (צילום: קלרה עמית, באדיבות רשות העתיקות) (צילום: קלרה עמית, באדיבות רשות העתיקות)
הבקבוק והמשקולת שנמצאו בקריית יובל(צילום: קלרה עמית, באדיבות רשות העתיקות)

 

העורף החקלאי של ירושלים

משלב ההתיישבות הקדום בחפירה, נמצאו יסודות מבנים שנחצבו בסלע תוך כדי השקעה מרובה, וכן גת גדולה לייצור יין. לדברי עין מור, "סביר להניח כי תושבי האתר ניצלו את גדות נחל עין כרם הסמוך לגידול גפנים. כמות שברי קנקני האגירה המרובים מלמדת כי תושבי אתר חקלאי זה אגרו את תוצרתם, וככל הנראה - בדומה לתקופות מאוחרות יותר, היוו חלק מהעורף החקלאי של העיר ירושלים.

 

את שלב ההתיישבות המאוחר יותר בתולדות האתר, יש לייחס לימי שלטון החשמונאים. בשנת 164 לפנה"ס כבש יהודה המכבי את ירושלים וטיהר את בית המקדש.

 

לאחר עליית החשמונאים לשלטון, ומשביססו את מעמדם, חל תהליך של התרחבות העיר, שכלל פעולות בנייה, ביצור, אספקת מים וכדומה. דומה שהאתר שנחשף כעת המשיך להיות פעיל במהלך תקופה זו, כפי שמעידים שרידי חצר שנחשפו בחפירה, ובהם טאבון לאפיית לחם.

 

חצר זו נבנתה על גבי הגת מהשלב הקדום. לצורך כך, היה על התושבים למלא את הגת באדמה ועל גבי אדמה זו להניח את רצפת החצר. במילוי האדמה שנחפר מהגת נמצאו שברי כלי חרס מרובים - ביניהם בקבוק ששימש ככל הנראה כבקבוק לבושם.

 

משקולת לתלייה ועליה אות (צילום: קלרה עמית, באדיבות רשות העתיקות) (צילום: קלרה עמית, באדיבות רשות העתיקות)
משקולת לתלייה ועליה אות(צילום: קלרה עמית, באדיבות רשות העתיקות)

 

ממצא מעניין נוסף היא משקולת מעופרת מעובדת יפה, שבראשה חור לתלייה, ועל גבה חרוטה אות.

המשקולת טרם נוקתה במעבדות הטיפול של רשות העתיקות, אולם נראה כי האות החרוטה עלייה היא האות י'.

 

היקפו וטיבו של האתר שנחשף תחת רחוב הנטקה אינו ברור די הצורך, וסביר להניח כי עם המשך העבודות במקום ייחשפו חלקים נוספים ממנו, שיסייעו בידי הארכיאולוגים לקבוע אם מדובר אכן בשרידי חווה חקלאית, או בשרידי יישוב גדול יותר שהיה במקום.

 

עוד מבט למשקולת שנמצאה (צילום: קלרה עמית, באדיבות רשות העתיקות) (צילום: קלרה עמית, באדיבות רשות העתיקות)
עוד מבט למשקולת שנמצאה(צילום: קלרה עמית, באדיבות רשות העתיקות)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קלרה עמית, באדיבות רשות העתיקות
נמצאו שברי כלי חרס רבים. בקבוק בושם מחפירת קריית יובל
צילום: קלרה עמית, באדיבות רשות העתיקות
מומלצים