שתף קטע נבחר

המעסיקים צופים: המשך האטה במשק הישראלי

לפי סקר שערכה חברת מנפאוור, ברבעון הקרוב המשק לא ייצא מההאטה שאליה נכנס. אמנם 17% מהמעסיקים צופים עלייה במצבת כ"ח בחברתם, אך 7% מעריכים שייאלצו לקצץ עובדים. אופטמיות נרשמה בירושלים, בתל-אביב המעסיקים פסימיים

חשבתם ששוק התעסוקה אינו מבשר טובות? גם המעסיקים חושבים כך. סקר מעסיקים מקיף שערכה חברת מנפאוור צופה כי הרבעון הקרוב יהיה דומה באופיו לרבעון האחרון - והמשק לא יצא מהאטה בה הוא שרוי. למרות ההאטה, מדובר עדיין בנתונים אופטימיים בשוק התעסוקה, שכן תשקיף התעסוקה לרבעון הראשון של 2013 חיובי ועומד על 10%.

 

 

ואולם, בדיקות קודמות של החברה היו חיוביות יותר. ברבעון האחרון של 2011 תשקיף התעסוקה היה חיובי ועמד על 16%, ברבעון הראשון של 2012 התשקיף עמד על 13% ובשני הרבעונים אחריו הנתון עמד על 17%. מאז חלה צניחה, כאמור, והנתון עומד מזה הרבעון השני ברציפות על 10%.

 

תשקיף התעסוקה הוא נתון המבשר את האופטימיות או הפסימיות של המעסיקים בנוגע לעתידו של העסק אותו הם מנהלים. החישוב הוא ההפרש בין שיעור המעסיקים הצופים עלייה בהיקף התעסוקה, לבין אלו הצופים הפחתה בשיעור התעסוקה.

 

 (באדיבות: מנפאוור ישראל) (באדיבות: מנפאוור ישראל)
(באדיבות: מנפאוור ישראל)

 

פסימיות במרכז

השאלה שהוצגה בפני 752 המעסיקים בחנה מהם השינויים שהם צופים בהיקף הכולל של התעסוקה בארגונם ברבעון הקרוב לעומת הרבעון קודם לכן. 17% מהמעסיקים בישראל צופים עלייה במצבת כוח האדם שלהם, 7% חוזים צמצומים ואילו 73% צופים שלא יהיו שינויים. בהשוואה לרבעון הקודם, תחזיות הגיוס נותרו ללא שינוי. בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, התשקיף ירד ב3%.

 

"לצד נתוני הסקר, במסגרת עבודתנו השוטפת עם מעסיקים, אנו רואים סימני האטה בביקוש לעובדים בתחום התקשורת ובתחום המדיה הכתובה והדיגיטלית", מסבירה יו"ר מנפאוור ישראל ומנהלת מדינות אגן הים התיכון, דליה נרקיס. "לעומת זאת, ממשיכה הדרישה לעובדים בתחומים דוגמת ההיי-טק וההנדסה, הביוטק, התשתיות והלוגיסטיקה".

 

 (באדיבות: מנפאוור ישראל) (באדיבות: מנפאוור ישראל)
(באדיבות: מנפאוור ישראל)

 

מבחינת הנתונים לפי אזורים ניתן לראות כי מעסיקים בכל אחד מששת האזורים שנסקרו, צופים עלייה במצבת כוח האדם ברבעון הראשון של 2013. כוונות גיוס העובדים האופטימיות ביותר דווחו בחיפה, בירושלים ובאזור הדרום, עם תשקיף תעסוקה נטו של %+14, 13%+ ו- 12%+ בהתאמה. באזור המרכז המעסיקים מביעים אופטימיות זהירה בתוכניות הגיוס, עם תשקיף של +9%, ואילו התחזית לתל-אביב עומדת על 7%+.

 

בהשוואה לרבעון הקודם, תוכניות הגיוס משתפרות בשלושה אזורים, כשהשיפור הבולט ביותר דווח בחיפה - גידול של 11%. לעומת זאת, בשלושה אזורים התשקיף חלש יותר, ובכלל זה בתל-אביב והצפון, שם תחזיות הגיוס יורדות ב-8% ו-4%, בהתאמה. בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, ניכרת היחלשות של כוונות הגיוס בחמישה מבין ששת האזורים. שיפור קל של 3% צופים מעסיקים בירושלים.

 

 (באדיבות: מנפאוור ישראל) (באדיבות: מנפאוור ישראל)
(באדיבות: מנפאוור ישראל)

 

אירופה מדשדשת - אמריקה מתאוששת

סקר התעסוקה בישראל הוא חלק מסקר עולמי של קבוצת מנפאוור הנערך זה 50 שנה. הוא נחשב לסקר מהימן המבוסס על 65 אלף ראיונות ופועל בישראל שנים אחדות.

 

בסקר העולמי נמצא כי באזור אירופה, המזרח התיכון ואפריקה דווחו תחזיות העסקה חיוביות לרבעון הראשון ב-11 מתוך 24 המדינות הנסקרות, כאשר תשקיף התעסוקה משתפר או נותר יציב בהשוואה לרבעון הקודם ב-13 שוקי עבודה.

 

מנגד, בניתוח השוואתי לשנה הקודמת, צפויה האטה בקצב הגיוס ב-75% מהמדינות שנסקרו. סיכויי התעסוקה הטובים ביותר צפויים בטורקיה, בישראל וברומניה, ואילו החלשים ביותר - ביוון, באיטליה ובספרד.

 

ב-10 המדינות שהשתתפו בסקר ביבשת אמריקה, המעסיקים ממשיכים לדווח על פעילות גיוס חיובית ברמות משתנות. שיפור או יציבות בתשקיף צפויים ב-6 מבין 10 המדינות שנסקרו בהשוואה לרבעון הקודם, ואולם בהשוואה לשנה שעברה נרשמת בשבע מדינות ירידה בתוכניות הגיוס.

 

תחזיות ההעסקה האזוריות הגבוהות ביותר נרשמו בברזיל, במקסיקו, בפנמה ובקולומביה; ואילו הנמוכות ביותר נרשמו בארגנטינה, שם צפויה התאוששות בתחזיות ההעסקה לאחר מגמת היחלשות בששת הרבעונים האחרונים. אף שהתוצאות של ארה"ב הן בין הפחות אופטימיות באזור, התחזית המסתמנת מייצגת בכל זאת את קצב הגיוס הנמרץ ביותר שנרשם בה מאז תחילת המיתון.

 

באזורי אסיה פסיפיק, תחזיות ההעסקה נותרות חיוביות בכל שוקי העבודה. ברוב המדינות והטריטוריות שנסקרו, צפויות תחזיות תעסוקה יציבות בהשוואה לרבעון הקודם. עם זאת, נרשמת ירידה בתחזיות בחמש מתוך שמונה המדינות בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. הביקוש הגבוה ביותר לעובדים באזור זה נרשם בטייוואן ובהודו, ואילו הנמוך ביותר צפוי באוסטרליה, שם נמשכת זה שנה וחצי ירידה רצופה בביקוש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים