שתף קטע נבחר

רגע לפני סוף שנת המס: נצלו את הזכויות

לקראת סוף שנת המס, כדאי לנצל את ההטבות המגיעות וכן להיערך נכון כדי שניתן יהיה להפחית את תשלומי המס. 9 נקודות חשובות שכדאי לדעת - מדריך

שנת המס 2012 מתקרב לסיומה וזה הזמן לבחון, אילו שינויים בתחום המיסוי צפויים לנו בשנה הבאה ומה כדאי להזדרז ולבצע, כדי ליהנות מהטבות המס הרלוונטיות לפני 2013.

 

 

נקודות זיכוי גם לאבא

המלצות ועדת טרכטנברג, ובעקבותיהן תיקון פקודת מס הכנסה, הביאו בשורה מרעננת למשפחות עם ילדים קטנים עד גיל 3, ובייחוד לאבות שבהן.

 

החוק המתוקן קובע כי החל משנת 2012, אב שילדו נולד בשנה זו, יקבל נקודת זיכוי נוספת ממס עבור כל חודש מהכנסתו ממשכורת או מעסק או מכל משלח יד. מדובר בסכום של 209 שקל בחודש, ובסה"כ 2,508 שקל בשנה, בנוסף על נקודות הזיכוי הקבועות בחוק.

 

בנוסף לכך, בכל אחת מהשנים הבאות, 2013 ו-2014, זכאי אותו אב ל-2 נקודות זיכוי בחודש ובסה"כ 5,016 שקל לכל אחת מהשנים.

 

בשנת 2015, בהגיע הילד לגיל 3, שוב זכאי האב לנקודת זיכוי אחת בדומה לשנה הראשונה בה נולד הילד, ובסה"כ 6 נקודות זיכוי ב-4 שנים.

 

חשוב להדגיש כי אותו מנגנון זכאות פועל משנת 2012 ואילך, כך שאם ילד נולד בשנת 2013 יחולו אותן הטבות בדיוק.

 

תאום מס הכנסה לשכירים

לעובדים שכירים אשר עבדו במהלך שנת 2012 ב-2 מקומות עבודה או יותר, או עבדו במהלך השנה באופן חלקי בשל הפסקה ממושכת, נסיעה ארוכה לחו"ל או עבודה חלקית, מומלץ לעשות תיאום מס. יש לגשת לפקיד השומה ולמלא טופס ייעודי ולקבל את אישור פקיד המס, כך שלא ינוכה ממשכורתם סכום גבוה מכפי הצורך. את הטופס יש לתת למעביד.

 

במידה ולא נעשה תיאום מס ואכן נגבה מהמשכורת סכום גבוה יותר, ניתן להגיש דוח למס הכנסה לאחר תום שנת המס (עבור 2012 - החל מינואר 2013) ולקבל החזר מס בגין המס שנוכה ביתר. ניתן להיעזר ביועץ מס או רואה חשבון.

 

מוסד סיעודי

רשות המסים מקלה על משפחות אשר אחד מבני המשפחה (הורה, בן זוג או ילד) שוהה במוסד סיעודי, מסיבות כמו עיוורון, שיתוק, פיגור, מחלה נפשית וכו', ומתירה זיכוי ממס בגובה של 35% מהסכום ששולם למוסד הסיעודי על ידי המשפחה באותה שנה. זאת בתנאי שסה"כ הסכום ששולם למוסד עולה על 12.5% מההכנסה החייבת במס של מבקש ההטבה.

 

סטודנטים

על מנת לסייע לסטודנטים היוצאים לשוק העבודה עם סיום לימודיהם, מעניקה המדינה נקודות זיכוי לכל מי שסיים תואר אקדמי. באופן זה, כל מי שמסיים לדוגמא תואר ראשון זכאי לנקודת זיכוי אחת למשך 3 שנים, החל מהשנה שלאחר סיום התואר. סטודנט שמניח שמשכורתו מיד לאחר התואר תהיה גבוהה יחסית, כדאי לו להזדרז ולסיים את התואר במהרה כך שיוכל לנצל את הטבת המס בגין סיום הלימודים השנה, כבר בשנה הבאה (2013).

 

אולם, אם הסטודנט לא צופה שהכנסתו תהיה גבוהה ובלאו הכי נקודות הזיכוי שהוא מקבל בלי קשר לסיום לימודיו האקדמאיים "מכסות" את רוב חבותו במס, כדאי לו לדחות את מועד סיום התואר לשנה שלאחר מכן (2013), כך שנקודות הזיכוי יחלו להתקבל שנה מאוחר יותר (2014). זאת בהנחה שדחיה זו אינה כרוכה בקנס כספי למוסד האקדמי.

 

חשוב לציין כי ההטבה חלה על מסיימי תואר אקדמי ובכלל זה שני, שלישי ולימודי מקצוע (מעל 1,700 שעות).

 

הכנסות משכר דירה

לרבים מתושבי המדינה יש דירה להשקעה המניבה להם הכנסות מהשכרתה. רשות המסים מציעה 3 חלופות למסות את ההכנסות משכר דירה. בכל 3 החלופות התנאי הבסיסי הוא שהדירה שממנה מתקבלות ההכנסות משמשת למגורים (לא לעסק, משרד, מחסן וכו').

 

החלופה הראשונה היא פטור כולל לכל סכום המתקבל משכירות עד לגובה של 4,910 שקל לחודש – במקרה זה אין לדווח לרשות המיסים על דמי השכירות שהתקבלו.

 

החלופה השנייה היא תשלום מס שולי על הרווח מהשכרה. המס השולי הוא מדרגת המס הגבוהה שלפיה ממוסה הכנסתו של אדם. היתרון בחלופה זו הוא שהמיסוי חל על הרווח, כלומר על ההכנסה משכר דירה בניכוי ההוצאות שנוצרו בגינה (תיקונים ואחזקה שוטפת של הדירה, הוצאות ריבית על המשכנתא / הלוואה לרכישתה, פחת וכו').

 

חלופה זו משתלמת למי שההוצאות הכרוכות בקבלת שכר הדירה (ייצור ההכנסה) גבוהות יחסית.

 

החלופה השלישית היא מס של 10% סופי על כל סכום שהתקבל משכר דירה ללא הגבלה או תקרה. לגבי אופציה זו יש לזכור כי ה-10% נגזרים מהסכום ברוטו שמתקבל מהשכירות ללא אפשרות לנכות ממנו הוצאות (כפי שצוינו בחלופה השנייה).

 

אם אדם בוחר בחלופה זו עליו לשלם את המס תוך 30 יום מתום שנת המס (לצורך העניין עבור 2012 יש לשלם עד ה-30.1.2013) או לשלם מקדמות חודשיות במהלך השנה בה התקבלו ההכנסות משכר דירה.

 

חוק האנג'לים

בינואר 2011 נכנסה לתוקף הוראת שעה לעניין ניכוי השקעה בידי יחידים בחברת מו"פ. הוראת השעה המכונה חוק האנג'לים הינה בתוקף להשקעה בשנים 2011-2015.

 

החוק נועד לעודד השקעה של אנשים פרטיים (לא חברות) בסטארט אפים ישראלים באמצעות התרה לאותם משקיעים לנכות את סכומי ההשקעה מכלל הכנסותיהם באותה שנה. מתן אפשרות ניכוי זו מקטינה משמעותית את חבות המס של המשקיעים ואמורה להוות תמריץ ליזמים פרטיים לבצע השקעות.

 

ייחודיות החוק הינה בכך שהוצאה שהינה הוצאה הונית במהותה (הוצאה שאינה מותרת בניכוי ככלל) הופכת להיות הוצאה פירותית (הוצאה שכאמור ניתנת בניכוי מהכנסת היחיד).

 

לפיכך, מי שרוצה להשקיע בחברת סטארט אפ עד 5 מליון שקל, ולבקש מרשות המיסים הכרה בסכום ההשקעה כהוצאה שתותר בניכוי מהכנסתו כבר בשנת 2012, ובכך תקטין משמעותית את חבות המס שלו, צריך להזדרז ולעשות כן עד ה-31.12.12.

 

יצוין כי בכדי שההוצאה תותר בניכוי על החברה (שמוגדרת כחברת מטרה) לעמוד במספר תנאים מצטברים.

 

מס שבח

מס שבח הוא המס שנדרש כל אדם לשלם במידה וסכום המכירה שקיבל תמורת דירה בבעלותו גבוה מעלות רכישתה.

 

במסגרת מגמת ממשלת ישראל להגדיל את היצע הדירות למגורים ולהקטין את הכדאיות לרכישת דירות להשקעה ניתנו מספר פטורים לתקופת זמן מוגבלת (הוראות שעה) שמומלץ להזדרז ולנצלם לפני פקיעת תוקפם.

 

הפטור הבולט שמעניקות הוראות השעה הוא פטור ממס שבח על מכירת 2 דירות נוספות מעבר לפטורים הקיימים (כפל פטור) ובתנאי שערך כל דירה לא יעלה על 2.2 מליון שקל. ניתן לנצל את הפטור עד סוף 2012 ולכן כדאי לכל מי שבבעלותו 3 דירות ויותר לשקול לבצע מכירה לפני תום השנה וליהנות מהפטור.

 

בנוסף, מי שבבעלותו קרקע המיועדת לבניית דירות מגורים יכול ליהנות משיעור מס שבח נמוך של 25% אם ימכור את הקרקע עד ה-31.12.2012.

 

בעניין זה כדאי לדעת כי עקב התפזרותה של הכנסות הוארכו כל הוראות השעה בשלושה חודשים, אוטומטית, עד לתום מרץ 2013.

 

מס יסף

במסגרת חוק המדיניות הכלכלית, הוחלט כי החל מחודש ינואר 2013 יוטל מס נוסף על יחידים בעלי הכנסה העולה על 800,000 שקל לשנה. מס זה המכונה "מס יסף" מגדיל באופן חד ערכי את חבות המס של אותם יחידים ב- 2% נוספים המתווספים למדרגת המס העליונה של היחיד.

 

המס אשר יוטל על מרבית ההכנסה (למעט למשל הכנסה ממכירת דירת מגורים בפטור ממס) הינו כאמור בתוקף החל מינואר 2013, ועל כן מומלץ לבחון היערכות מקדימה להפחתת נטל המס כאמור. לשם כך ניתן לבחון להקדים הכנסות, בין השאר לגבי בכירים אשר מקבלים בונוסים כבר לשבת 2012.

 

ישנן מספר דרכים נוספות להפחית את נטל המס האמור, אשר כולן מתבססות על העובדה שחבות המס של היחיד מחושבת על פי תשלום בפועל. כל הקדמת הכנסה לשנת 2012 לגבי יחידים אלה עשויה לחסוך להם מס יקר.

 

תשלום מקדמות לרשויות

 מומלץ לבחון האם נישום החייב בתשלום מקדמות לרשויות ביצע את התשלומים הנדרשים ממנו, כך למשל עצמאי המשלם מקדמות חודשיות למוסד לביטוח לאומי, ישכיל, אם ישלם את מקדמת חודש דצמבר 2012 במהלך חודש דצמבר 2012 במקום בינואר 2013 וכך יוכל ליהנות מניכוי של 52% מסכום דמי הביטוח ששולמו בשנת המס 2012 כבר במסגרת הדוח השנתי לשנת 2012.

 

בנוסף, ישכיל אותו נישום אם יבצע חישוב של הערכת המס שעליו לשלם לשנת 2012 ולהשוות אותה עם תשלום המקדמות ששילם בפועל בשנה זו. במידת הצורך מומלץ להשלים את המקדמה לשנה זו בכדי למנוע תשלום ריבית והצמדה בגין חוב מס שוטף.

 

הכותב הוא רו"ח, ראש תחום המיסים בפירמת בייקר טילי ישראל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גם תיאום מס
צילום: איי פי
צילום: אלכס אלמן
רו"ח גיא רשטיק
צילום: אלכס אלמן
מומלצים