שתף קטע נבחר

עוקבים אחרי איראן: "לישראל בסיסים באריתריאה"

על פי חברת המודיעין והאסטרטגיה "סטרטפור" האמריקנית, לישראל צוותים ימיים באיים מול חופה של אריתריאה, ומרכז האזנה בהר הגבוה במדינה שבקרן אפריקה. המטרה: לפקח על פעולותיה של איראן

חברת האסטרטגיה "סטרטפור" האמריקנית, המתמחה בענייני מודיעין וניתוח גיאו-פוליטי בינלאומי, טוענת כי אריתריאה הפכה לזירת פעולה הן של איראן והן של ישראל, ושתיהן מנסות לחזק את השפעתן במדינה שבקרן אפריקה, שעמה מקיימת ישראל יחסים דיפלומטיים. "על ידי כך שהיא מאפשרת פעילות ביטחונית זרה בשטחה, אריתריאה הפכה לעוד זירה ליריבות המתמשכת בין איראן לישראל", קובע דו"ח שנכתב בסוף אוקטובר.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

בדו"ח נכתב כי על פי המקורות הדיפלומטיים והתקשורתיים של "סטרטפור", ישראל מחזיקה כמה צוותים צבאיים ימיים בקבוצת איי דחלק, בעיר מסוואה שלחוף אריתריאה, ומתפעלת מסוף האזנה באמבה סוורה, ההר הגבוה באריתריאה.

 

"הנוכחות של ישראל באריתריאה ממוקדת ומדויקת מאוד, וכלולים בה איסוף מודיעין בים האדום ומעקב אחר פעילויות איראן. מקורות שונים של 'סטרטפור' אמרו שהנוכחות של ישראל באריתריאה מצומצמת אך משמעותית", נכתב בדו"ח.

  

אריתריאה והאזור. האיום הביטחוני המרכזי - אתיופיה (צילום: google map) (צילום: google map)
אריתריאה והאזור. האיום הביטחוני המרכזי - אתיופיה(צילום: google map)

 

כדי להבין מהם האינטרסים של אריתריאה בשיתוף הפעולה עם ישראל, יש להבין מה מעסיק את אסמרה. האיום הביטחוני הגדול ביותר על אריתריאה הוא אתיופיה, שכנתה הענקית מדרום, שגם איתה מנהלת ישראל יחסים דיפלומטיים. אריתריאה קיבלה עצמאות מאתיופיה ב-1991, ובכך חסמה את מוצאה לים. מאז נלחמו שתי השכנות זו בזו באמצעים ישירים ועקיפים. אריתריאה הפסידה במלחמה שהתרחשה בין 1998 ל-2000 וגבתה את חייהם של 70 אלף בני אדם. מאז קיימת מתיחות בגבול, ומשני צדדיו מוצבים חיילים.

 

"פונה למזרח התיכון"

אסמרה גם ניצבת בפני בידוד מאפריקה בשל תמיכתה באיסלאמיסטים בסומליה והמערב מאשים אותה בהפרות קשות של זכויות אדם ודיכוי מתנגדים פוליטיים. לפיכך, על פי הדו"ח, היא פונה למזרח התיכון.

 

"אריתריאה רוצה להשתמש בישראל כדי להשפיע על ארה"ב, בעלת ברית של ישראל ושל אתיופיה, בהחלטות הנוגעות לאריתריאה בזירה הבינלאומית. היא גם רוצה לשפר את יכולות ההגנה האווירית שלה נגד התקפה אפשרית מאתיופיה. בנוסף לכך, שיתוף פעולה עם ישראל הוא דרך לאסמרה לאזן את היחסים השנויים במחלוקת שלה עם טהרן".

 

הדו"ח מתאר גם את הפעילות האיראנית במדינה. "איראן, קטאר, סעודיה ומצרים

הופכות לבעלות ברית קרובות של המדינה האפריקנית הקטנה", נכתב. הדו"ח מציין כי איראן חתמה על הסכם עם אסמרה לנוכחות ביטחונית בעיר הנמל אסאב, מרכז לפעילות ימית שאתיופיה חושקת בו. בתמורה, קיבלה אריתריאה תמיכה כספית וצבאית מטהרן.

 

הדו"ח מסביר כי הפעילות האיראנית באריתריאה קשורה ל"מטרה הגדולה יותר שלה", של שליטה במצר באב אל-מנדב, הפתח הדרומי לים האדום. עם זאת הוא מצין שקילומטרים ספורים מאסאב נמצאות ספינות מערביות שנלחמות בפיראטים וכי לארה"ב ולצרפת בסיסים גדולים בג'יבוטי השכנה. "לפיכך, הנוכחות האיראנית באריתריאה יכולה להיות משמעותית יותר במונחים של מודיעין מאשר במונחים של הגנה טקטית".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דגל אריתריאה. "הנוכחות של ישראל ממוקדת ומדויקת מאוד"
צילום: shutterstock
מומלצים