שתף קטע נבחר

גרמניה: ברית המילה אושרה בחקיקה

לאחר חודשים של חוסר ודאות הפך הפרלמנט את פסיקת בית המשפט בקלן שהגדיר את המילה כ"התערבות חמורה בגוף האנושי", ואישר חוק המתיר את המילה. נשיא ועידת רבני אירופה הודה לקנצלרית: השבְת האור לבתי היהודים בגרמניה

חמישה חודשים לאחר שבית המשפט אסר - הפרלמנט התיר: בגרמניה אושרה היום (ד') הצעת חוק שמתירה מילת תינוקות זכרים. הצעת החוק הוגשה בעקבות ביקורת חמורה מצד הקהילות היהודיות והמוסלמיות במדינה על פסיקת בית המשפט בקלן, מוקדם יותר השנה, שקבע כי ברית מילה עלולה להיחשב כפשע.

 

כניסה מהירה לפייסבוק שלנו - כאן! <<

 

 

החוק החדש, שעבר ברוב של 434 קולות מול 100, מעניק להורים את הזכות למול את בנם באמצעות מוהל מוסמך. לפי הצעת החוק, אם הילד בן למעלה משישה חודשים, רק רופא יהיה רשאי לערוך את הטקס. סעיף זה נוגע לאוכלוסייה המוסלמית, שכן על פי ההלכה היהודית נערכת המילה בגיל שמונה ימים.  

 

"האור שוב דולק בבתי היהודים"

בתגובה לאישור החוק, שיגר נשיא "ועידת רבני אירופה", הרב פנחס גולדשמידט, מברק ברכה לקנצלרית גרמניה, אנג׳לה מרקל: ״סמלי מאוד שדווקא בימים שבהם היהודים חוגגים את חג החנוכה, החזרת את גרמניה לימים בהם שוב דולק האור בבתיהם של היהודים, והמצווה שעליה מסרו את נפשם היהודים במשך אלפי שנים, מותרת על פי חוקי גרמניה.

 

"בשם יהודי גרמניה, אירופה והעולם אני מבקש להודות לך על אומץ הלב, ומתפלל שמדינות נוספות ילכו בעקבותך בכל הנושאים בהם מנסים להצר את צעדיהם של היהודים", הוסיף הרב גולדשמידט.

 

סמנכ"ל מרכז רבני אירופה, הרב אריה גולדברג, אמר כי מדובר בבשורה משמחת, לא רק עבור יהודי גרמניה אלא גם עבור יהודי אירופה. "ראינו כיצד המהלך נגד ברית המילה בגרמניה, מתחיל לזלוג למדינות אחרות באירופה, לכן, לחקיקה שעבר בבונדסטאג חשיבות כלל אירופאית", הוא הבהיר. גם הרב גולדברג הודה לקנצלרית, אנגלה מרקל, "על שעמדה במחויבות שהביעה במכתב ששגרה אלינו בנושא".

 

"נס חנוכה ממש"

רבה של ברלין, יהודה טייכטל, אמר בשיחה עם ynet כי הקהילה היהודית בגרמניה רואה באישור החוק "נס חנוכה ממש", והזכיר כי גם בתקופת המכבים גזרו היוונים על היהודים שלא לקיים את מצוות המילה. גם הוא ציין לשבח את ממשלת גרמניה ואת הקנצלרית אנגלה מרקל שקיימו את הבטחתם להשלים את החקיקה עד סוף 2012, אף דעת הקהל במדינה נוטה להגבלת המילה.

 

לדבריו, הרצון להגביל את המילה נתפס כאנטישמיות בקרב יהודי גרמניה וגרם לחוסר ודאות, ולכן השלטון התאמץ להסדיר את החוק, אף שהוא עלול לשלם על כך מחיר פוליטי.

 

הרב מברלין הביע סיפוק מכך שההצעה ה"הלכתית ביותר" היא שאושרה, ואילו אחרות, שביקשו להציב תנאים שונים לקיום הבריתות, נדחו. עוד הוא סיפר כי בחודשים האחרונים שמע על כמה בני זוג יהודים שבחרו שלא לקיים ברית מילה לילדיהם מפחד השלטון.

 

סערה פוליטית, הפגנות בגרמניה

לפני כחמישה חודשים קבע בית המשפט בקלן, גרמניה כי המילה היא "התערבות חמורה ובלתי הפיכה בשלמות הגוף האנושי". הפסיקה עוררה סערה בגרמניה, במיוחד בקרב האוכלוסייה היהודית והמוסלמית שראו בכך פגיעה באמונתם.

 

הצעת חוק שהוגשה לקבינט הגרמני לפני כחודשיים, קבעה כי עריכת ברית מילה תאושר בתנאי שההורים יקבלו מידע מלא על ההליך, וכן שייעשה שימוש במשככי כאבים יעילים.

 

זמן קצר לאחר פרסום פסיקת בית המשפט בקלן, אמר דוברה של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, סטפן סייברט, כי בכוונת הממשלה הגרמנית למצוא דרך לעקוף את העמדה שהציג בית המשפט: "לכל אחד בממשלה ברור לגמרי שאנחנו רוצים שיהיו חיים דתיים יהודיים ומוסלמיים בגרמניה. ברית מילה שמתבצעת באופן אחראי חייבת להמשיך להיות אפשרית במדינה הזו ללא ענישה".

 

גם מרקל עצמה מיהרה להרגיע את הרוחות וכמה ימים לאחר מכן הבהירה כי לא תיתכן מציאות שבה המילה הדתית תיאסר.

"איני רוצה שגרמניה תהיה המדינה היחידה בעולם שבה יהודים לא יוכלו לקיים את טקסיהם", אמרה, ותקפה בחריפות את פסיקת בית המשפט: "אימוץ העמדה הזו יהפוך את גרמניה ל'מדינה של ליצנים'".

 

אלא שלמרות ההצהרות המפייסות, תביעה הוגשה על-ידי אדם פרטי נגד רב העיר הוף דוד גולדברג, שמתפקד גם כמוהל - וההליך המשפטי הוסיף שמן למדורה.

 

גם לאחר ששר המשפטים של ברלין הבהיר באופן שאינו משתמע לשני פנים כי ברית מילה מותרת - היהודים והמוסלמים במדינה ערכו הפגנה שקוראת לאפשר חופש דת במדינה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים