שתף קטע נבחר

ברוח החגים: מאכלים מסורתיים לילדים

בחודש דצמבר, האחיות במרכז הרפואי זיו בצפת משמחות את הילדים בביה"ח במאכלים מסורתיים מכל הדתות, העדות והחגים. 5 מתכונים של עוגיות תמרים, תפוחי עץ עטופים בבצק, עוגיות סנטה, עוגיות דבש וג'ינג'ר וממליגה קלאסית

במרכזים הרפואיים, מחלקת ילדים נחשבת תמיד למחלקה רגישה. יש צורך במלאכים של ממש בכדי לטפל הן בצד הרפואי והן בצד הנפשי של כל עולל חולה, שלצדו הורה מודאג.

 

עוד בערוץ האוכל:

לוינסקי, הדור הבא

פתאום שמעתי בום

מועדון הברקפסט: ארוחות הבוקר המומלצות לתיירים

 

חג שמח לכולם (צילום: יעל שביט) (צילום: יעל שביט)
חג שמח לכולם(צילום: יעל שביט)

 

בצל שביתת האחיות המתקיימת בימים אלו, פגשנו במחלקת ילדים במרכז הרפואי זיו בצפת, אחיות העובדות "סביב השעון", במשמרות לא פשוטות. היית מצפה לפגוש פנים ממורמרות. אך לא - את זה בלתי אפשרי לעשות כשיש פעוטות חולים במיטות הגדולות, המצפים ליד אוהבת ומסייעת. 

 

את החברות והאהבה לזולת הן חגגו השבוע במחלקת הילדים. בין משמרת למשמרת, הוגשו מנות מסורתיות, אותן הביאו כל אחד מביתו, מעדתו וממנהגיו. יחד יצרו שולחן של אור, כבוד לזולת, שלום וחברות בין בני אדם.

 

עוגיות תמרים מסורתיות

מתכון של האחות פאידה בארזי, ערביה מוסלמית, נשואה ואם ל-4.

 

"המתכון לעוגיות התמרים המתוקות והמתובלות עובר במשפחה מדור לדור. כשאני אופה אותן, אני נזכרת באמא שלי".

 

המרכיבים:

לבצק

1 ק"ג קמח

2 חבילות מחמאה

1/2 כוס שמן תירס

1 שקית אבקת אפיה

1 כף מחלב טחון

1 כף אניס טחון

 

למלית התמרים:

1 ק"ג ממרח תמרים

1 אגוז מוסקט מגורד

1 כף ציפורן טחון

1 כף אניס טחון

1 כף מחלב טחון

 

עוגיות תמרים (צילום: יעל שביט) (צילום: יעל שביט)
עוגיות תמרים(צילום: יעל שביט)

 

אופן ההכנה:

  1. עבור הבצק: מערבבים את כל החומרים ביחד ומוסיפים מים פושרים עד שמתקבל בצק נוח לעבודה.
  2. עבור מלית התמרים: לערבב היטב את התמרים והתבלינים ולהוסיף מעט שמן תירס.
  3. מרדדים את הבצק, וממלאים במלית התמרים. יוצרים צורה שאוהבים. ניתן לגלגל רולדה ולחתוך לפרוסות. ניתן לקרוץ עיגולים ולמלא במלית התמרים ולעשות עוגיות עגולות ממולאות וכד'.
  4. אופים בתנור, שחומם מראש לחום בינוני של 180 מעלות, עד שהעוגיות מזהיבות.

 

 

תפוחי עץ עטופים בבצק

המתכון של ליליה וורונוב, עלתה מרוסיה לפני 12 שנים נשואה ואם ל-2. "ברוסיה היינו מכינים אותם בימים קרים במיוחד ואוכלים חם, מיד כשיצאו מהתנור. אוכל נחמה קלאסי שמחמם את הגוף והנפש ועושה שמח בלב".  

 

המרכיבים:

6 תפוחים עץ שלמים ללא הליבה

6 ריבועי בצק עלים בגודל 10 ס"מ על 10 ס"מ

1/2 כוס צימוקים

1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים

מעט דבש לזילוף

אבקת סוכר לקישוט

 

תפוחי עץ עטופים (צילום: יעל שביט) (צילום: יעל שביט)
תפוחי עץ עטופים(צילום: יעל שביט)

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את הצימוקים והאגוזים ווממלאים את החלל שנוצר לאחר הוצאת ליבת התפוחים.
  2. מניחים כל תפוח במרכז ריבוע הבצק ומקפלים את הבצק מכל ארבעת הצדדים. סוגרים עם קיסמי עץ.
  3. מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפיה ואופים בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות, בין 20-30 דקות, עד להשחמה.
  4. מוציאים מהתנור ומזלפים מעט דבש. לפני ההגשה מפזרים מעט אבקת סוכר.

 

 

עוגיות סנטה

מתכון של מג'דה יעקוּב, אחות במשך 16 שנים, נוצריה נשואה ואם ל-4.

 

"את העוגיות הללו אנחנו אוכלים בבוקר חג המולד בשעה שיושבים יחד ליד עץ האשוח המקושט. המתכון עובר מדור לדור במשפחה ובכל פעם שאני מכינה אותן הן מעלות בי שכרונות מהילדות".

 

המרכיבים:

3 כוסות קמח

1 כוס סוכר

קורט מלח

200 גרם חמאה (בלי מלח) חתוכה לקוביות

1 ביצה

1 כף תמצית וניל

סוכר לקישוט

 

 

אופן ההכנה:

  1. בקערה מערבבים את הקמח עם כוס סוכר, מוסיפים את קוביות החמאה ומעבדים עד שנוצרים פירורים. בקערה נפרדת מערבבים ביצה עם תמצית וניל ומאחדים את שתי התערוכות. מערבבים היטב עד שמתקבל בצק אחיד.
  2. מקמחים משטח עבודה, מרדדים את הבצק ומפזרים עליו סוכר. קורצים עוגיות באמצעות חותכנים ומעבירים את העוגיות לתבנית מרופדת בנייר אפייה. אופים בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות במשך כ-15 דקות עד שהעוגיות מזהיבות.

 

עוגיות סנטה (צילום: יעל שביט) (צילום: יעל שביט)
עוגיות סנטה(צילום: יעל שביט)

 

לבכוכן - עוגיות דבש וג'ינג'ר - Lebkuchen

מתכון של ריקה מנצור, אחות במשך 23 שנים, נוצרייה ממוצא גרמני, נשואה ואם ל-4.  "מתכון של דודי, וילהלם, העובר במשפחה לפחות 150 שנה. מכינים אותו עם קישוטים מסורתיים לפני החג ביחד עם הילדים - פעילות נפלאה שבסופה נהנים מהעוגיות ומהחג".

 

המרכיבים:

200 גרם חמאה

200 גרם סוכר

750 גרם דבש או סילאן

1 ק"ג קמח

1 כפית הל

1 כפית ציפורן

1 כפית קינמון

1 שקית אבקת אפיה

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את החמאה, הסוכר והדבש יחדיו עד שהכל נמס ומתקבלת תערובת אחידה. מניחים את התערובת בצד ונותנים לה להתקרר. מערבבים את כל החומרים היבשים ביחד ומוסיפים את תערובת הדבש. מערבבים היטב.
  2. מניחים את הבצק מכוסה במגבת ללילה. למחרת, מרדדים את הבצק וקורצים ממנו צורות מגוונות.
  3. מניחים את העוגיות בתבנית מרופדת בנייר אפיה ואופים בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות עד שמזהיב. ניתן לקשט עם שוקולד, אבקת סוכר ועוד.

 

 

ממליגה מסורתית

מתכון של סופי דוידזון, אם וסבתא ל-2 נכדות. אחות במקצועה מזה 43 שנים. "את הממליגה מכינים במשפחתי בכלי אחד מרכזי וכך יושבים כולם סביב השולחן ואוכלים ביחד. זה מאחד את כל המשפחה ביחד ותורם לאווירה החמה. אנו מגישים את הממליגה בעיקר עם גבינות מלוחות ומתענגים עליה כשהיא חמה, בעיקר בימי החורף ובחגים".  

 

המרכיבים:

1 כוס קמח תירס

3 כוסות מים

מעט מלח

 

להגשה:

חמאה וגבינות לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים בסיר תוך כדי בישול קמח תירס, מים ומלח לתערובת חלקה ללא גושים. לאחר שהמים נספגים מעבירים לכלי הגשה. מניחים מעל חמאה עד שנמסה ומפזרים גבינות.

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יעל שביט
הו הו הו. חג שמח
צילום: יעל שביט
צילום: יעל שביט
חם מאמא רוסיה. תפוחים עטופים בבצק
צילום: יעל שביט
מומלצים