שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

דלקת בגרון? כל הטיפולים שיעלימו אותה במהירות

דלקות גרון נפוצות מאוד בחורף, למרות שלכאורה אין קשר בינן למזג האוויר הקר. איך מבדילים בין סוגי הדלקות השונים, כיצד ניתן לדעת שמדובר בדלקת באופן מיידי והאם אנטיביוטיקה הכרחית לטיפול?

החורף ומזג האוויר הקר נקשרים בדרך כלל גם לדלקות גרון. למרות שאין בעצם קשר ישיר בין השניים. יש שני סוגי דלקת גרון: דלקת גרון ויראלית ודלקת גרון חיידקית. שני הסוגים יכולים להתרחש בכל עונות השנה. אולם הבעיה הגדולה  בדלקות גרון, היא אבחון נכון של סוג הדלקת והבחירה בטיפול המתאים.

 

רוצים עוד עצות בריאות? היכנסו לעמוד פארם נט

 

איך תתמודדו עם מחלות חורף?

 

הסיבות לדלקות בגרון

1. דלקת ויראלית: 90% מדלקות הגרון הן ויראליות. בדרך כלל גם דלקת גרון כזו יכולה להיות מידבקת, שכן הווירוסים - המיקרואורגניזמים, ביניהם גם וירוס השפעת, יכולים לעבור באמצעות הרוק בזמן שיעול או נשיקה. בעת ההעברה הווירוסים פולשים אל חלל הלוע והשקדים ומתרבים בתוכם.

 

הסימנים שיכולים להעיד על דלקת גרון ויראלית: כאב גרון וקושי בבליעה, הרגשה כללית רעה, צרידות, נזלת, כאב ראש, עייפות, אודם בגרון, חום גבוה, נפיחות ולעתים אף תפליט לבן על הלשון.

 

2. דלקת גרון חיידקית: בדרך כלל נגרמת בגלל חיידק הסטרפטוקוקוס. 10% מדלקות הגרון נגרמות בגלל הימצאות החיידק.

 

הסימנים שיכולים להעיד על דלקת חיידקית: הרגשה כללית רעה, אודם בגרון, נפיחות בלוטות הלימפה, חום גבוה, תפליטים לבנים (הפרשה מוגלתית הנראית כנגעים לבנים על השקדים), פריחה ובדרך כלל גם כאב גרון.

 

איך מאבחנים את קיום הדלקת?

הבעיה המרכזית בטיפול דלקות גרון היא האבחון בין שני הסוגים. בדרך כלל הבדיקה שקובעת האם מדובר דלקת גרון חיידקית או ויראלית, היא באמצעות משטח גרון שמתבצע אצל הרופא. מאיה כהן, רוקחת סופר - פארם, אומרת כי אחת הבעיות של משטחי הגרון שמתבצעות בקופת חולים, שיש צורך להמתין יום שלם עד שמתקבלות התוצאות.

 

היא מסבירה כי ניתן לקנות משטח גרון, להגיע איתו אל הרופא כדי שיבצע את הבדיקה והתוצאה מתקבלת באופן מיידי. "היתרון בבדיקה הזו היא המיידיות. ברגע שיש תשובה, הרופא מחליט על הטיפול המתאים שמתחיל באופן מיידי", היא אומרת. "זאת במקום לחכות ולסבול עד היום שלמחרת".

 

מטרת משטח הגרון נועדה לבדוק הימצאות חיידקי ספרטוקוקוס בגרון. אם קיימת עדות להימצאות חיידקית, יש צורך בטיפול אנטיביוטי. זאת בניגוד לטיפול בדלקת גרון ויראלית שאינה דורשת טיפול אנטיביוטי.

 

הטיפול בדלקת: לא לשכוח טיפול משלים 

כהן אומרת כי אבחון נכון הוא כבר חצי דרך לטיפול נכון. "אמנם לאנשים ההרגשה ובכאבים לפעמים הם זהים, אבל חייבים לדעת שאנטיביוטיקה נלחמת רק בחיידקים ולא בנגיפים", היא מסבירה ומוסיפה, "חשוב לדעת שגם כשקיימת הקלה על הסימפטומים צריך לסיים את הטיפול".

 

כהן מוסיפה כי יש תכשירים משלימים וטבעיים שיכוחים להקל על הכאבים ולגרום להרגשה טובה יותר. "כל התכשירים המכילים פרופוליס הם מומלצים", היא מסבירה. "פרופוליס נחשב לאנטיביוטיקה של הטבע. הוא מקל מאוד על הכאבים ומקל בצורה מאוד משמעותית על הכאבים".

 

היא מסבירה כי התכשירים היעילים ביותר הם בצורת ספרי או טבליות מציצה. "יש גם סירופים, אבל הם מגיעים לקיבה, כך שההשפעה יכולה להיות מושהית. גם תכשירים המכילים שילוב של פרופוליס וויטמין c יעילים מאוד. גם תכשירים שמכילים  אבץ, שמכווץ את האזורים הנפוחים והאדומים בגרון, מומלצים", היא אומרת.

 

לאחר שנקבע הטיפול התרופתי והמשלים, מומלץ טיפול משלים שיקל על הסימפטומים. כמו למשל:

 

שתיית נוזלים חמים: מרקים ותה צמחים. בעיקר חשוב שהנוזלים יהיו חמימים.

 

נטילת נוגדי כאבים: כגון אקמול או נורופן או אדוויל, וגם כדורים שמאלחשים את הגרון ומקלים על הכאבים כמו קלרון או סטרפטילס.

 

להקפיד על שהייה בחללים מאווררים: כהן מסבירה כי מחלות ויראליות נוטות להתפשט בחללים סגורים ולא מאווררים, לכן אוורור של החדרים גם במזג אוויר קר, תתרום להרגשה טובה יותר ולמניעת הידבקות נוספת.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כאב גרון. קשה להבדיל בין דלקות הגרון השונות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים