שתף קטע נבחר

העיט שצד תינוק: הפקת אנימציה של סטודנטים

הסרטון בו תועד עיט זהוב שניסה לצוד ילד בפארק בקנדה הפך ללהיט ועורר ויכוחים בעולם לגבי אמינותו. צפרים מישראל שבחנו הסרטון טענו כי מדובר בסרטון מזוייף, מאחר שהדורס שנראה בסרטון נפוץ באוסטרליה ושיערו כי מדובר בפרט מאולף. בסופו של דבר, מוסד קנדי ללימודי אנימציה ותלת מימד הודה כי מדובר בהפקה דיגיטלית

בסרטון שפורסם ביממה האחרונה באתר יוטיוב ובפורומים ברשת, תועד עוף דורס גדול שזוהה בתחילה כעיט זהוב, דואה מעל פארק ציבורי במונטריאול בקנדה.

 

בסרטון נראה העוף הדורס צולל לעבר הילד, אוחז בו עם הטפרים בגופו ומנסה להמריא אל על. לאחר שתי שניות לערך, הוא עזב את הילד ההמום שנפל על הקרקע והמשיך במעופו.

 

הצלם רץ כדי לבדוק את מצבו של הילד, שיצא ללא פגיעות בגוף, אך נראה מבוהל מאוד ואף פרץ בבכי.

 

 

רשתות טלוויזיה ואתרי חדשות ברחבי העולם פרסמו את הידיעה והסרטון. הסרטון שצבר למעלה מ-13 מיליון צפיות ביממה האחרונה, גרם לדיונים רבים ברחבי הרשת באם מדובר בזיוף או אכן תיעוד אמיתי. במהלך השעות האחרונות הופצו גרסאות הסותרות את אמינות התיעוד ובהן נטען כי מדובר בסרטון שאינו אותנטי, אלא מבויים.

 

צפרים מישראל: מדובר ככל הנראה בדורס מאולף

ד"ר עופר בהט, ביולוג, המלמד בפקולטה לביולוגיה בטכניון וחוקר דורסים צפה בבוקר בסרטון לבקשת ynet ובחוות דעתו הראשונה סבר כי לא היה מדובר בזיוף, וכי אכן מדובר בעיט זהוב. הוא ציין כי אם אכן מדובר באירוע אמיתי הוא נחשב לחריג ביותר מאחר שנוכחות של עיט זהוב בשטח עירוני בקנדה היא נדירה. הוא ייחס זאת בתחילה למצוקת המזון בחורף ולגילו הצעיר של העוף הדורס ש"תקף" את הילד.

 

בשעות האחרונות בחנו בדקדקנות את הסרטון צפרים נוספים מישראל, ביניהם יהונתן מירב , צפר ומנהל תחום תיירות במרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע והצפר שי אגמון . לדבריו, העוף הדורס שמופיע בסרטון הינו עקב שחור חזה (פירוש כללי לשם הדורס. א.א.) ובשמו האנגלי Black Breasted Hawk שמקורו באוסטרליה.

 


 

 

בהט שבחן שוב את הסרטון, הסכים עם הזיהוי של מירב. "הפעם עברתי על הסרט שוב, לאט ובשקט, ולא בלחץ מיידי לזיהוי. ואכן, כשבוחנים היטב ולאט, הזיהוי של עיט סלעים צעיר איננו נכון ואכן נראה שזה יכול בהחלט להיות Black Breasted Hawk אוסטרלי", הוא אומר.

 

"מכיוון שהכתמים הלבנים בכנף חוצים אותה לכל האורך מקדמת הכנף לשפת הזרימה ואינם נפרשים לרוחב, וכן בבסיס הזנב לא הצלחתי לראות כתם לבן בולט שישנו אצל עיט זהוב ואני מתנצל".

 

מירב שהתגורר בקוויבק בקנדה מספר שנים, מספר כי החשד שלו לזיוף הסרטון החל הבוקר כשראה את הדיווחים באתרי החדשות בארצות הברית וקנדה. "הכותרת ש'עיט זהוב תפס ילד' הדליקה אצלי נורה אדומה ולמרות שלדורסים הללו יש יכולות לעשות זאת, מדובר בעופות דורסים שלא רואים הרבה בקנדה", הוא אומר ל-ynet.

 

 

"אנשים מפתחים פחדים מיותרים מהעופות הדורסים"

מירב מציין כי לקח זמן לזהות במדוייק את סוג הדורס לפי מבנה הכנפיים והניצוי. "אני מעריך שמדובר בדורס שגדל מגיל קטן אצל אנשים או שאולף לבצע את התקיפה, דבר שמגביר את החשד לזיוף אם הסרט אכן צולם בקנדה".

 

לדבריו, הפרסום המהיר בכל אמצעי התקשורת גורם לנזק כלפי העופות הדורסים. "זה יוצר אצל אנשים דעות קדומות ופחדים מיותרים. העובדה שמפרסמים אייטם ולוקח זמן עד שמזהים כי מדובר בזיוף, בינתיים אנשים מפתחים פחדים כלפי העופות הדורסים גם אם לאחר מכן מתפתח דיון חינוכי על יכולות הציד שלהם". 

 

יש לציין כי לעיטים גדולים אכן יש יכולת לדרוס חיות במשקל של עד פי 2 ממשקל גופם, דבר שעשוי לאפשר לעיט באופן תיאורטי לשאת פעוט קטן. בהט שחקר את העיטים הזהובים בישראל במשך ארבע שנים וכתב על עולמם עבודת מאסטר, מדגיש כי בספרות המקצועית ישנם איזכורים מועטים ביותר של תקיפות בני אדם.

 

התרמית התגלתה: הפקה של סטודנטים לאנימציה

לבסוף הגיע האישור הרשמי לסיומן של חגיגטת הקונספירציות, לאחר שנשמעה צפירת ארגעה ממוסד לימודים בקנדה המתמחה באנימציה ותלת מימד ("Centre NAD’s 3D animation and digital design").

 

בהודעה שפרסם המרכז הלימודי, נטען הסרטון הופק על ידי שלושה סטודנטים במסגרת לימודיהם במסלול לעיצוב דיגיטלי ואנימציה, במהלכו "נשתלו" העיט והילד בסרטון.

 

 

המוסד הלימודי פרסם סרטון נוסף שנוצר ע"י סטודנטים בו כיכב בעל כנף נוסף, בדמות פינגווין "שברח" לכאורה מגן חיות במונטריאול. התגובות לגילוי התרמית בקרב גולשים ברחבי העולם היו מעורבות ונעו בין התלהבות על ההפקה המוצלחת לכעס על יצירת מוניטין קלוקל לחיות בר.


פורסם לראשונה 19/12/2012 11:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העיט הדיגיטלי דורס את הילד ומנסה להמריא איתו מעלה
מומלצים