שתף קטע נבחר

מהגרדום האיראני לישראל: 9 נשמות לד"ר דנה

הוא הקים מחתרת נגד משטר חומייני, נידון למוות שלוש פעמים ונאלץ לנוס מאיראן על נפשו. נולד כמוסלמי, המיר דתו לנצרות אבל גילה שהוא יהודי. כמי שעבר כ"כ הרבה תהפוכות, ד"ר דנה מטיף ל"אחוות המונותאיסטים" ומייחל לנפילת השלטון האיראני

איך הפך ג'משיד חסאני ממוסלמי שיעי שנולד באיראן, לכומר נוצרי המתגורר בישראל, שגילה רק באחרונה את שורשיו היהודיים? מסע החיים הפתלתל של ד"ר דניאל דנה, שהקים מחתרת נגד משטר האייתולות במולדתו, ונידון לגזר דין מוות שלוש פעמים, מצא מקלט מדיני באוסטרליה, ומשם הגיע לישראל - נפרש בספר חדש פרי עטו "שלושה חבלים לתלייה" (הוצאת "אוריון"). 

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - בפייסבוק של ynet, וכל מה שיהודי - כאן

 

 

ספרו של ד"ר דנה, המתחיל בתיאור ילדות כפרית מנומנמת בין מלמול פסוקי קוראן ובין סבתא בעלת שיגעון מוזר של הפרדה בין בשר לחלב, מקבל מהר מאוד טוויסט נוסח ג'ימס בונד. הילד האיראני החרוץ והשקדן משיל את עורו, והופך ללוחם הרואי בכוחות הרשע השיעים, שכבשו את איראן עם נפילת השאה.

 

על כוונת השלטון

ד"ר דנה היה בין הראשונים שלחמו בחומייני לאחר נפילת המשטר הישן. כעורך דין צעיר הוא נסע להמשך לימודים בפריז, שם הקדיש את זמנו להקמת המחתרת "ג'וואן", שהובילה מאבק צבאי נגד שלטון האיסלאמי החדש במולדתו. אחד מהמבצעים היותר ידועים של ה"ג'וואן" היה חטיפת ספינת טילים איראנית שעגנה בנמל בספרד.

 

כששב למולדתו, נתפסו דנה ואורח חייו ה"מערבי" כאיום על המשטר. התיקים הרגישים, שבחר לטפל בהם כעורך דין, של אסירים פוליטיים או של נשים שנידונו לסקילה בעוון ניאוף, העלו אותו על הכוונת של השלטון. בנוסף, נאסרה מזכירתו, שהפכה בהמשך לאשתו, בעוון "הליכה משותפת ברחוב". בסופו של דבר, נאלצו השניים לחפש מקלט מדיני באוסטרליה.

 

"אני חייל פשוט של האומה שלי". ד"ר דניאל דנה (צילום: מרינה דנה) (צילום: מרינה דנה)
"אני חייל פשוט של האומה שלי". ד"ר דניאל דנה(צילום: מרינה דנה)

 

"אני לא חשוב", הוא אומר כשאני שואלת איך העביר את כל חייו הבוגרים תחת איום מתמיד. "אני חייל פשוט של האומה שלי. אני מאמין שזו השליחות שלי בעולם. לכן אני לא מחפש חשיבות או פרסום, אני רק דואג לשלומם של בני עמי, ומנסה לעזור להם".

 

"לא קל לבטא את התחושות שלי במילים. המאבק עבור איראן הוא הדבר הכי חשוב לי, ועל אף כל הקושי שהוא הביא, הקרבתי למענו בשמחה. זה המחיר של אמונה חזקה. גזר דין מוות שריחף מעל ראשי שלוש פעמים, הכין אותי למוות. דמיינתי את המוות שלי לא מעט פעמים. עם זאת, היום אני מאמין, שאלוהים רצה שאשאר בחיים, כדי להעביר את המסר שלי הלאה", הוא אומר.

 

התפריט השיעי

אחד העקרונות הבולטים במשנתו של ד"ר דנה, הוא ההפרדה המוחלטת בין התרבות האיראנית והמורשת הפרסית- הדתית , לבין עקרונות השריעה השיעים, שאותם הוא מגדיר כמסרים מיליטנטים מסוכנים, שמאיימים לא רק על האיראנים ועל תושבי המזרח התיכון, אלא על העולם המערבי כולו.

 

"הספרות השיעית לדורותיה, ובמיוחד זו שנכתבה מאז כיבוש איראן בידי המוסלמים, מוכיחה באופן חותך כי אחמדיניג´ד וחבר מרעיו הם שיעים נאמנים ההולכים בדרכי מייסדי השיעה. קטיעת איברים, הלקאות בפומבי, סקילה ועריפת ראשים הן חלק מהתפריט השיעי. הכול כשר כדי לאכוף את מרות השלטון השיעי הקיצוני.

 

"עד גיל 16 חייתי כשיעי קלאסי. קראתי בקוראן מדי יום ושיננתי את פסוקיו. מאוד נהניתי לקרוא בספר הזה, והאמנתי שהדברים שכתובים בו מייצגים את אלוהים. עם הזמן הצטברו אצלי שאלות תאולוגיות, וככל שגדלתי השאלות התרבו. לצערי, לא היה לי את מי לשאול", הוא מספר.

 

"פרסונה נון גרטה"

מה שהחל כהטלת ספק, שהובילה לאורח חיים אתיאיסטי, עבר תפנית מפתיעה על אדמת אוסטרליה. שם החל ד"ר דנה בלמודי תיאולוגיה נוצרית, ובעקבותיהם המיר את דתו ואף הוסמך לכמורה. במקביל, החליט לתרגם את הספר "פסוקי השטן" שחיבר הסופר סלמן רושדי,  ועורר את זעמם של מוסלמים ברחבי העולם.

 

תרגום הספר והוויכוחים הנוקבים שניהל עם פלסטינים-ירדנים המתגוררים במדינה, הביאו את השלטון באוסטרליה להכריז עליו כעל "פרסונה נון גרטה" עד עצם היום הזה.

 

"ניסיתי להבין מה גם הוא קיבל גזר דין מוות". סלמן רושדי מחבר "פסוקי השטן" (צילום: MCT) (צילום: MCT)
"ניסיתי להבין מה גם הוא קיבל גזר דין מוות". סלמן רושדי מחבר "פסוקי השטן"(צילום: MCT)

 

"זה התחיל מסקרנות פשוטה וניסיון להבין למה גם רושדי קיבל גזר דין מוות. אחרי שקראתי את הספר, רציתי להעביר את המסר של סלמן לאיראנים שאינם קוראים אנגלית. שרותי המודיעין באוסטרליה חששו מהצעד הזה, והורו לי שלא להמשיך בעבודת התרגום, ולכן לא סיימתי את הספר. לשמחתי, חבר אחר באירופה המשיך במלאכה, כך שמבחינתי העבודה הושלמה.

 

"הם אמרו שיש 300 אלף מוסלמים באוסטרליה, ומאות מיליונים במדינות שכנות, והפצירו בי לא לבקר את דתם בפומבי. בסוף הם דרשו שאפסיק את התרגום, מפני שרבים מאלה שהעזו לתרגם אותו לשפות שונות - נרצחו או נפגעו בידי מוסלמים", אומר דנה.

 

הסוד המשפחתי נחשף

בשנת 2000 הגיע דנה לישראל, במסגרת עיסוקיו כאיש אקדמיה. מכיוון שהשלטונות באוסטרליה אסרו על כניסתו למדינה, נאלץ להישאר בארץ. אולי היה זה סימן מקדים לעומד לבוא.

 

ב-2007, בפגישה עם בת דודתו המתגוררת בארצות הברית, התוודע ד"ר דנה אל שורשיו האמיתיים. "הרמז הראשון הופיע כשחליתי בארץ ארבע שנים קודם לכן. בבדיקות שנערכו לי בבית החולים בירושלים התברר שאני סובל ממחלה גנטית שנקראת 'אנמיה טלסמיה' , שבה לוקים יהודים ממוצא ים תיכוני. כשהתברר לרופאים שאני מוסלמי, הם הופתעו מאוד", הוא מספר.

 

"בפגישה עם בת הדודה שלי מרים התגלה הסוד. היא ספרה לי שאביה גילה לה על ערש דווי באיראן, כי הוא יהודי. הוא סיפר לה ששם המשפחה המקורי שלנו הוא אבייאף. הם חיו כמוסלמים מאז הגיעו לאיראן מרוסיה, מחשש להתנכלות המוסלמים. המידע הזה הכה אותי בהלם. פתאום התחברו להם המחלה הגנטית, הסבתא ה'שיעית' ששמרה על הפרדה בין בשר לחלב, והדוד מוסא, שבעצם, עד גיל שמונה היה משה".

 

אחוות המונותאיסטים

המהפכים הדתיים והאמוניים שעבר דנה, הביאו אותו למסקנה כי אימוץ מערכת ערכים של כנות, טוהר, מוסריות ודאגה לזולת כציווי מוסרי עליון הוא "הדת הנכונה", ולא משנה לאיזה דת משתייך המאמין. "אחוות המונותאיסטים" הוא מגדיר את רוחה של הדת.

 

דנה אינו מסתפק בתאוריות ובכתיבת מאמרים. במקביל לעבודתו השוטפת כעורך דין בין-לאומי, הקים את "הארגון העולמי לשלום ואהבה" (PLIM), המקדם את השלום האנושי ברחבי העולם המוסלמי, ובמיוחד באיראן. "אני רוצה להפיץ את המסר של שלום בין כל ילדיו של אלוהים. מסר הקורא להפסקת דרך הטרור ולאהבת הזולת על בסיס הומני, ולא על בסיס אידיאולוגי", הוא מצהיר. 

 

"ההיסטוריה הדתית היא חצי כוס של

מלחמות ומאבקים בן דתיים, אך גם חצי כוס של תרבויות ואמונות שונות שחיו יחדיו בהרמוניה, כך שזה בהחלט אפשרי. ניתן לחיות בשותפות עם אנשים בעלי אמונות דתיות או עקרונות חברתיים שונים, תוך מתן כבוד הדדי. אנחנו מדריכים צעירים מוסלמים ואיראנים בכל העולם, איך להפוך את המסרים האלה לפרקטיקה, וכיצד ולהתנגד לשלטון האיראני בדרך שאין בה אלימות ושפיכות דמים ".

 

להערכתך, איך תראה מערכת היחסים העתידית בין ישראל לאיראן, בצל משבר הגרעין?

 

"אני מקווה ומייחל להפלת השלטון האיראני, ולסיום הדיכוי שבו חיים מיליונים מבני עמי. מטבע הדברים, אני חושש מאוד ומקווה כי בסופו של יום יימצא הפתרון לסוגיה. חשוב לעשות את האבחנה בין השלטון האיראני לבין בני העם, שהם אנשים סובלניים וחפצי שלום. בעבר היו לישראל קשרים מצוינים עם איראן, אין שום סיבה שזה לא יקרה גם בעתיד".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מרינה דנה
"רוצה להפיץ מסר של שלום בין כל ילידו של אלוהים". ד"ר דניאל דנה
צילום: מרינה דנה
צילום: מרינה דנה
"שלושה חבלים לתלייה". כריכת הספר
צילום: מרינה דנה
מומלצים