שתף קטע נבחר

האו"ם: המלחמה בסוריה הופכת לסכסוך עדתי

צוות חוקרים שמינה האו"ם מזהיר מפני הפיכת מלחמת האזרחים בסוריה לסכסוך עדתי בין סונים למיעוטים, ומפני נוכחות של לוחמים זרים. עריק שהצטרף לקבוצה הקשורה לאל-קאעידה: "אסור להתפלל בצבא, מטרתנו להקים את החליפוּת"

על פי דו"ח עצמאי שהוכן עבור האו"ם, מלחמת האזרחים בסוריה הולכת והופכת לסכסוך בין-עדתי שבו מורדים מוסלמים סונים מתנגשים עם כוחות הממשלה שמורכבים ממיעוטים אתניים ודתיים. ראש צוות המחקר, סרג'יו פיניירו, אמר היום (יום ה') כי הצוות "מודאג ביותר מהנוכחות של לוחמים זרים" בקרב המורדים, "שלא נאבקים למען זכויות אדם ודמוקרטיה".

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

הוא אמר כי חלק הארי של הקורבנות בהתקוממות שנמשכת זה 21 חודשים הם אזרחים והאשים את שני הצדדים בהפרות זכויות אדם שכוללות עינויים והוצאות להורג ללא משפט. פיניירו ציין כי מורדים מסתתרים בערים,

"לא מפרידים את עצמם" מהאוכלוסייה האזרחית ומושכים אליהם אש ארטילריה והפצצות אוויריות מצד הצבא. פעילים העריכו השבוע כי 44 אלף בני אדם לפחות נהרגו בהתקוממות בסוריה עד כה.

 

בתוך כך ממשיכה סוכנות רויטרס לדווח על עליית כוחה של אל-קאעידה בקרב הכוחות הפועלים בסוריה. ארגון הטרור שכוחו הצטמצם בעיראק, מקווה לשגשג בסוריה השכנה. ארגון ג'בהת א-נוסרה (חזית ההצלה), שבשבוע שעבר ארה"ב הגדירה כארגון טרור, פועל כשלוחה של אל-קאעידה במדינה ומנצל את הפער הגדל כדי לגייס סונים שמעוניינים "לסגור חשבון" עם האליטה העלווית.

 

חברי הארגון שהתראיינו סיפרו כי מטרתם היא לחדש את החליפות האיסלאמית – השלטון האימפריאלי שכוננו חברי הנביא מוחמד. הדבר מעורר חשש הן בקרב קבוצות מיעוט בסוריה כמו נוצרים, עלווים ושיעים, והן בקרב סונים שחוששים משלטון בסגנון טליבאן. גם האופוזיציה הסורית, שהוכרה בשבוע שעבר על ידי עשרות מדינות כנציגה הלגיטימית של העם הסורי, מתנגדת לארגון.

 

'אללה אכבר' יצדיק הכול

אבל עומאר, בוגר אוניברסיטה בן 25 וחייל לשעבר, סיפר שערק משורות הצבא והצטרף לג'בהת א-נוסרה בגלל הדיכוי הדתי שחש כסוני מצד הקצינים העלווים. "התפילה בצבא אסורה, ואם הם חושדים בך שהתפללת הם יציבו אותך במקומות המרוחקים ביותר", אמר עומאר בשיחת טלפון מאזור כפרי ליד העיר חלב.

 

מורדים בחלב (צילום: AP) (צילום: AP)
מורדים בחלב(צילום: AP)

 

"מטרתנו היא להפיל את אסד, להגן על עמנו מפני הצבא ולבנות את החליפות. רבים בצבא סוריה החופשי מחזיקים באותם רעיונות ורוצים מדינה איסלאמית", אמר עומאר.

 

אבל מורה שחיה במחוז חלב הביעה שאט נפש מאופן החשיבה של ג'בהת א-נוסרה. "הם חושבים שאם יצעקו 'אללה אכבר' הם יכולים להצדיק כל דבר שהם עושים. אנחנו לא התקוממנו לשים קץ להשפלה שתחת שלטון אסד רק כדי להיות מושפלים תחת שלטון אל-קאעידה", אמרה.

 

מעריכים כי מספר החברים בארגון עומד על אלפים. הוא חזק במיוחד בחלב ובאידליב שבצפון. זהות מנהיגיו לא ברורה. חלק נקבו בשמו של אבו מוחמד אל-גולני - דמות לא מוכרת שזהותה הלאומית לא ידועה - כמנהיג.

 

איש אופוזיציה איסלאמיסט שפגש מפקדים בארגון טען כי למעשה מדובר יותר בארגון גג של קבוצות

שונות עם שיתוף פעולה מוגבל ביניהן. לדבריו, הם לא מבקשים לכונן שלטון טליבאני. "מורדים רבים שפגשתי אמרו שהצטרפו לא-נוסרה כי יש לה כלי נשק ושהם ישובו הביתה לאחר המרד".

 

אך יש החוששים שאנשי ג'בהת א-נוסרה יפנו את רוביהם כלפי כל מי שאינו איסלאמיסט לאחר נפילת אסד. "השאלה הגדולה היא איך להכיל את נוסרה בסוריה שאחרי אסד", אמר איש אופוזיציה שביקש לשמור על עילום שם. "זו בדיוק קבוצה מהסוג שתכריז על המטיף האדוק ביותר כופר ותהרוג אותו במסגד כי הוא לא מסכים עם השקפת אנשיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים