שתף קטע נבחר

אין סיוע בדיור לפגועת נפש: "לא שיתפה פעולה"

מטלפן אנונימי התקשר לחוסה בהוסטל בירושלים וביקש ממנה פרטים אישיים. היא סירבה, ואחרי מספר שבועות התברר לה שמדובר היה בחוקר של משרד השיכון. הסיוע בשכר דירה שלו היא זכאית על פי חוק נשלל ממנה. משרד השיכון: היא לא גרה שם

משרד השיכון מקיים תשאולים טלפוניים לפגועי נפש, ולפי תוצאותיהם עשויות להתקבל החלטות לגבי סיוע שמקבלים המטופלים בשכר דירה. כך למשל, פגועת נפש שלא שיתפה פעולה עם מטלפן אנונימי שביקש ממנה פרטים אישיים, גילתה להפתעתה שבעקבות כך נשלל ממנה הסיוע שקיבלה עד אז ממשרד השיכון.

 

 

א', פגועת נפש בשנות ה-30 לחייה, שמתמודדת עם חרדות קשות מתגוררת בהוסטל מצפה רעות בירושלים, קיבלה לפני כחודש שיחה לטלפון הנייד שלה. המטלפן ביקש ממנה פרטים אישיים כגון מספר תעודת זהות וכתובת מגורים. באותו זמן שהו לצידה אנשי צוות ההוסטל, ואלה ביקשו ממנה לא למסור פרטים למטלפן האלמוני ולסגור את הטלפון.

 

כמה שבועות אחר כל הופסק באופן פתאומי הסיוע בשכר דירה - 770 שקל בחודש שקיבלה א' על פי חוק זה כמה שנים. הדבר נודע למנהלת ההוסטל, יסמין ויסמן, שאחראית בין היתר גם על מיצוי הזכויות של א', והיא פנתה בשמה לחברת "מתן חן", המשמשת זכיינית משרד האוצר ומשרד השיכון למתן סיוע בשכר דירה. משם נמסר לה כי "הסיוע של א' נשלל לאחר שלא שיתפה פעולה עם חוקר של משרד השיכון שביקש לבדוק אם היא אכן מתגוררת בהוסטל".

 

הידיעה הזו הקפיצה את א', שהייתה נסערת מאוד. "זו שערורייה", היא חזרה ואמרה לחבריה. "איך עושים דבר כזה לבנאדם?".

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

ויסמן: "הסיפור הזה חמור מאוד מכמה היבטים. קודם כל מכיוון שביקשו לחקור אישה שמתמודדת עם מגבלות נפשיות ודרשו ממנה פרטים אישיים בטלפון, אף שמשרד השיכון יודע שהיא מתגוררת בהוסטל. בנוסף,

שיחה כזאת יכולה לערער נפגע נפש . ולבסוף, הפסקת הסיוע ללא הודעה מוקדמת או בירור נוסף היא אטימות מוחלטת".

 

ממשרד השיכון נמסר בתגובה: "חקירה שנעשתה העלתה כי היא לא גרה בהוסטל אלה עברה לפני מספר חודשים לגור במקום אחר. הבדיקה נערכת באופן מדגמי מתוך כלל רשימת מקבלי הסיוע של משרד הבינוי והשיכון, כאשר החוקר אינו חשוף לפרטים האישיים של הנבדק, בשל צנעת הפרט. זאת, בהתאם לחובתו של כל גוף ציבורי לבדוק את זכאותם של אזרחים המקבלים כספים או סיוע - וכך נעשה גם במשרדנו".

 

עוד נמסר כי "לאור אי שיתוף הפעולה של האשה ואי נכונותה לשתף פעולה עם הבדיקה, הפסיקה זכאותה להמשך סיוע בשכר דירה והיא קיבלה מכתב על כך, בהתאם לכללים. אם תמציא אישור מההוסטל כי היא גרה במקום - תקבל מיידית המשך הסיוע כפי שקיבלה עד החודש האחרון, לרבות תשלום רטרואקטיבי של תשלום שלא שולם - אם היה כזה בכלל".

 

הנושא יעלה הערב באירוע לציון 20 שנות פעילות של ארגון "בזכות" שיערך בבית מיומנה ביפו, וכל הכנסותיו יהוו תרומה לקידום זכויות אנשים עם מוגבלויות. באירוע ישתתף יו"ר הכנסת ראובן ריבלין ויוענק "אות בזכות" לאנשי הארגון שחוללו שינוי חברתי ממשי בנושא.

 

"ברור כי האופן בו נעשתה החקירה במקרה המתואר פסול", מדגישה רכזת תחום בריאות הנפש בארגון, עדית סרגוסטי. "המעשה מבטא יחס מזלזל ופוגעני כלפי כל אדם, לא כל שכן כלפי אנשים עם מוגבלות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה. "איך עושים דבר כזה לבנאדם?"
צילום: shutterstock
מומלצים