שתף קטע נבחר

התמ"ת קנס ב-120 אלף ש'; השופט קבע: רק 12

משרד התמ"ת הטיל על רשת חנויות שהעסיקה עובדת לא יהודיה בשבתות קנסות על סך 120,000 שקל. בית הדין פסק, כי העונש ההולם אמור להיות קנס סמלי בלבד, והפחית את הקנס ל-12 שקל. התמ"ת הודיע: נגיד ערעור

משרד התמ"ת הטיל על רשת חנויות שהעסיקה עובדת לא יהודיה בשבתות קנסות על סך 120,000 שקל ובית הדין הפחית את הקנס ל-12 שקל בלבד: "העונש ההולם אמור להיות קנס סמלי בלבד", קבע שופט בית הדין האזורי לעבודה בנצרת, חיים ארמון, שתקף בחריפות את משרד התמ"ת.

 

 

"לטעמי הייתה המאשימה (משרד התמ"ת) מיטבה לעשות אלמלא הטילה על הנאשמת קנס מינהלי", כתב השופט בגזר הדין והוסיף: "משהוטל הקנס והנאשמת ביקשה להישפט הייתה המאשימה מיטיבה לעשות אלמלא הגישה כתב אישום". כל זאת מכיוון שהעובדת איננה יהודיה והיא ביקשה וקיבלה מהמעסיק יום חופש בימי שלישי.

 

שקל אחד עבור כל עבירה

באחת משבתות חודש מרץ 2010 הגיעו פקחים של משרד התמ"ת לחנות תיקים מרשת מרק שנטל בנצרת וגילו שהיא מעסיקה את העובדת מנאר נוסיירי בשבת. מבדיקה שערכו הפקחים ברשומות החנות נמצא כי העובדת הועסקה 12 שבתות בשנים 2009 – 2010 ובשל כך הטילו על החברה המפעילה את החנות 12 קנסות על סך 10,000 שקל כל אחד.

 

בעקבות כך ביקש מנכ"ל החברה, מרדכי ליטבק, באמצעות עו"ד משה פולק, להישפט ומשרד התמ"ת הגיש נגדו וכנגד החברה כתב אישום באשמת העסקת עובד ביום המנוחה השבועי.

 

החברה והמנכ"ל הורשעו על פי הודאתם במסגרת הסדר טיעון בעבירות שיוחסו להם בכתב האישום, אך בגזר הדין קבע השופט ארמון כי מוטב שכתב האישום כלל לא היה נכתב וצמצם את הקנס לשקל אחד עבור כל עבירה.

 

השופט ארמון הדגיש כי מדובר בעובדת לא יהודיה וציין כי על פי חוק, יום המנוחה השבועי של עובד יהודי הינו יום שבת אך לעובד שאינו יהודי העניק המחוקק "פריווילגיה", כהגדרת השופט ארמון, לבחור את יום המנוחה מבין הימים שישי, שבת או ראשון. העובדת, ציין השופט בגזר הדין שניתן לאחרונה, בחרה ביום שלישי כיום המנוחה השבועי.

 

"העובדה שנקבע כי המנוחה השבועית של עובד יהודי חייבת לכלול את יום השבת נובעת מהערך המיוחד שהמחוקק ראה לקביעת השבת כיום המנוחה השבועי במדינה יהודית", הדגיש השופט ארמון וציין כי "הצד השני של המטבע הוא שלעובד לא יהודי ניתנת הפריווילגיה לקבוע יום מנוחה שבועית לאו דווקא על פי יום המנוחה השבועית המתאים לדתו, לעדתו או למסורתו אלא גם יום אחר מבין שלושה ימים אפשריים. "עובד מוסלמי רשאי לבחור כיום המנוחה השבועית שלו, אף שלפי דתו הוא יום שישי, ביום ראשון, ועובד נוצרי, שלפי דתו יום המנוחה הוא ראשון, יכול לבחור את יום שישי".

 

בית הדין ציין כי אפשרות בחירה זו מאזנת בין רצונו של המחוקק לקבוע את השבת כיום המנוחה השבועית הכללי במדינה היהודית, לבין רצונו להתחשב ברצונותיהם של עובדים שאינם יהודיים ואשר אינם מעוניינים דווקא ביום השבת כיום המנוחה השבועית שלהם.

 

"לגבי עובד שאינו יהודי המטרה העיקרית של החוק היא של עצם מתן המנוחה השבועית, ואילו המטרה של קביעת מועד המנוחה היא משנית בלבד ומשקלה נמוך יותר מאשר משקל מטרת קביעת מועד המנוחה השבועית של עובד יהודי", הוסיף בית הדין וציין כי העובדת קיבלה מנוחה שבועית דווקא ביום שלישי נובעת מכך שהיא עצמה ביקשה זאת.

 

"פסק דין חשוב, חדשני ומשמעותי"

טרם החלטתו על צמצום הקנס ל"סמלי" חשף בית הדין את העדר ההתייחסות בחוק למקרה בו עובד שאינו יהודי בחר יום מנוחה באמצע השבוע. "הבחירה בעניין יום המנוחה השבועית המועדף על עובד שאינו יהודי נתונה על פי החוק על העובד בלבד. ולכן במקרה שהעובד שאינו יהודי אינו בוחר לעצמו אחד מבין שלושת הימים האפשריים לפי החוק, המעביד אינו יכול לכפות עליו לבחור יום כזה", נכתב בגזר הדין. "לא ניתן לקבוע שמעביד עבר על החוק כל עוד המעביד נתן לו מנוחה שבועית בת 36 שעות רצופות".

 

בית הדין מצא לנכון להדגיש כי הטלת קנס סמלי בלבד אינו דבר שבשגרה, אך לעיתים כך נוהגים בתי המשפט כשהם מוצאים שלמעשה לא היה מקום להגיש כתב אישום. "נסיבות המקרה שבפני אינן שגרתיות והן חריגות במידה מספקת כדי שגם כאן יוטל קנס סמלי בלבד", הוסיף השופט ארמון והטיל על החברה והמנכ"ל – כל אחד בנפרד – קנס של 12 שקל בלבד.

 

"בית הדין בחן לעומק את הסוגיה והוציא פסק דין חשוב, חדשני ומשמעותי ביותר שיש בו התייחסות הולמת לאירוע", ציין עו"ד משה פולק, המייצג את החנות, והוסיף כי "מצער שמשרד התמ"ת התעקש להחמיר עם מרשיי, בחר בדרך של הטלת קנס והעמיד אותו בסיכון כספי גבוה".

 

ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה: "גזר דין הסימלי אינו הולם, לעמדת משרדנו, את מתחם הענישה ואת נסיבות המקרה הספציפי. על גזר דינו של בית הדין האזורי לעבודה בנצרת יש בכוונתנו, בתיאום עם פרקליטות המדינה, להגיש בימים הקרובים ערעור לבית הדין הארצי לעבודה".

 

במשרד התמ"ת התייחסו לדברי השופט כי היה ראוי לא להגיש כתב אישום וציינו כי על פי חוק היה חייב להגיש כתב אישום כנגד העסק מכיוון שהוא ביקש להישפט. "הנאשמת הורשעה בגין העסקה שלא כדין של עובדת במנוחה השבועית על ידי בית הדין לעבודה", הזכירו במשרד התמ"ת.

 

"משכך, קיבל השופט את עמדתנו לכך שבוצעה עבירה כלפי העובדת. השופט הרשיע את הנאשמת בכך שבניגוד לחוק שעות עבודה ומנוחה הועסקו העובדות הלא יהודיות ביום המנוחה השבועי הגם שקיבלו יום מנוחה אחר, שלא על פי הוראות החוק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: משה פולק
עורך דין משה פולק
צילום: משה פולק
מומלצים