שתף קטע נבחר

האופוזיציה המצרית: "החוקה תנציח חוסר יציבות"

בעוד תומכי נשיא מצרים מורסי חוגגים את אישורה במשאל עם של החוקה החדשה, רבים חוששים כי היא תקרב את מצרים עוד יותר לחיק האיסלאם ותפגע בחירויות הפרט. האחים המוסלמים: "החוקה היא הזדמנות היסטורית"

"מפלגת החירות והצדק", הזרוע הפוליטית של האחים המוסלמים במצרים, כינתה הבוקר (יום א') את אישור החוקה החדשה של המדינה "הזדמנות היסטורית לאחד את כל הגורמים הפוליטיים על בסיס של כבוד הדדי". מנגד, מאשימים אנשי האופוזיציה את מורסי כי החוקה שהוא קידם נותנת עדיפות לאיסלאמיסטים ומתעלמת מזכויותיהם של הנוצרים במצרים, המהווים כ-10% מהאוכלוסייה.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - בפייסבוק של ynet

 

הבוקר נודע כי החוקה השנויה במחלוקת, שגורמים ליברלים חוששים כי תהפוך את מצרים למדינה הנשלטת על-ידי איסלאמיסטים הפוגעים בזכויות הפרט, אושרה ברוב מוחץ. בשני הסבבים של משאל העם ביחד הצביעו בעדה כ-64% מהמשתתפים במשאל. "מטרתנו היא להמשיך לבנות את מוסדות המדינה, וביחד אנחנו יכולים להגשים את מטרות המהפכה של ינואר 2011", נמסר ממפלגת האחים המוסלמים בעקבות הניצחון הסוחף במשאל העם על החוקה.

 

אחד מראשי המתנגדים לממשל מורסי, ראש ממשלת מצרים לשעבר ומי שהפסיד למורסי בבחירות, אחמד שפיק, אמר בעקבות פרסום התוצאות כי משאל העם על החוקה החדשה הוא שקרי, רווי ברמאויות וצריך להתבטל בשל אי-סדרים לכאורה בתהליך ההצבעה. שפיק טען כי נעשו זיופים בידיעת מפלגת השלטון. בראיון לאתר המצרי "אל-ווטן" אמר שפיק כי אישור תוצאות משאל העם ינציח את חוסר היציבות המאפיין כעת את המדינה, "במיוחד כאשר מיליונים מהעם המצרי סבורים כי החוקה הזו אינה מייצגת אותם ואינם מכירים בה".

 

פתקים במשאל העם על החוקה במצרים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פתקים במשאל העם על החוקה במצרים(צילום: רויטרס)

תומכי מורסי טוענים: חייבים את החוקה בשביל להביא דמוקרטיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תומכי מורסי טוענים: חייבים את החוקה בשביל להביא דמוקרטיה(צילום: AFP)

 

הבוקר פורסמו במצרים תוצאות כמעט סופיות, גם אם לא-רשמיות, בעקבות הסיבוב השני במשאל העם שנערך אתמול ב-17 מ-27 מחוזות מצרים. לפי הפרסומים, שאותם אישרו גורמים הן באחים המוסלמים, התומכים בחוקה החדשה, והן במחנה הליברלי המתנגד לה, בסך הכול בשני סבבי ההצבעה הצביעו 64% בעד החוקה וכ-36% נגדה.

 

נזכיר כי תומכיו האיסלאמיסטים של מורסי טוענים כי אישור החוקה החדשה הוא צעד חיוני במסגרת המעבר לדמוקרטיה, כמעט שנתיים אחרי הדחתו של הנשיא הכול-יכול חוסני מובארק. לדבריהם, החוקה תספק למצרים את היציבות שלה היא זקוקה ותסייע לחזק את כלכלתה השברירית.

 

המתנגדים לחוקה טוענים גם כי היא תפגע בנשים בחירויות הפרט. יצוין כי החברים בוועדה שניסחה את החוקה היו בעיקרם אישים איסלאמיסטים, אחרי שליברלים פרשו מהוועדה בטענה שקולם אינו נשמע.

 

מצביעה במצרים. "מיליוני מצרים לא מסכימים לחוקה" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מצביעה במצרים. "מיליוני מצרים לא מסכימים לחוקה"(צילום: רויטרס)

אש במהלך אחד מסבבי האלימות האחרונים במצרים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אש במהלך אחד מסבבי האלימות האחרונים במצרים(צילום: AFP)

  

על רקע התעקשות מורסי לקדם את החוקה והעובדה שעד לאישורה הוא הרחיב את סמכויותיו שלו על חשבון בתי המשפט, יצאו בשבועות האחרונים מאות אלפים ממתנגדיו ומתומכיו להפגין ברחבי מצרים. לא פעם הידרדרו ההפגנות לעימותים בין

הצדדים, שבהם נהרגו עשרה בני אדם לפחות ויותר מאלף נפצעו. מהומות כאלה נרשמו למשל ביום שישי האחרון

באלכסנדריה, ובהן נפצעו 55 בני אדם.

 

האופוזיציה במצרים טענה כי בשני סבבי ההצבעה נרשמו אי-סדרים, וקראה להצבעה חוזרת כבר לאחר השלב הראשון. גורם רשמי בכיר באופוזיציה המצרית אמר לסוכנות הידיעות רויטרס בהתייחס לתוצאות: "האיסלאמיסטים שולטים במדינה, מנהלים את ההצבעה ומשפיעים על אנשים, אז למה כבר אפשר לצפות?". כעת יש לחכות ולראות אם תוצאות משאל העם יעוררו מהומות נוספות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצביעה במשאל העם במצרים
צילום: AP
מומלצים