שתף קטע נבחר

אגדה של מאמן

את צעדיו הראשונים כמאמן עשה בהפועל רעננה ובמקביל עבד כקופאי בקולנוע. טיפס עם בני יהודה לצמרת, והשיג את מה שאף מאמן אחר לא עשה בכדורגל הישראלי: הוביל את הנבחרת למונדיאל. תחנות בחייו של עמנואל שפר ז"ל

14 בדצמבר 1969. שעת צהריים. מקלטי הרדיו פתוחים, הטלווויזיה הישראלית הייתה אז בחיתוליה, וברדיו העבירו את שידורו של נחמיה בן-אברהם האגדי, מסידני הרחוקה באוסטרליה. מבחינת הכדורגל הישראלי, זה הזכיר את 1948 כשהמונים הקשיבו להכרזת המדינה. הפעם, זו הייתה ההכרזה על זכותינו להגיע למונדיאל.

 

     עוד ב-ynet ספורט:

 

"שפיגל לשפיגלר... ו... 0:1 לישראל", אולי לא במלים האלה, אבל בדיוק בכיוון הזה, שאג נחמיה מלוא קולו. זה היה שער פורץ דרך ומונדיאל. שבוע לפני כן ישראל ניצחה את האוסטרלים 0:1 בר"ג, ועתה הייתה חייבת להחזיר בשלישיה תוך מספר דקות. עמנואל (מונדק) שפר היה המאמן, מי אם הוא לא.

 

שפר. כמעט הביא מדליה אולימפית עוד ב-1970  (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
שפר. כמעט הביא מדליה אולימפית עוד ב-1970 (צילום: צביקה טישלר)

 

חבל, ממש חבל, שהזרעים שפיזר שפר בכדורגל הישראלי, פעלו בצורה קצרת-מועד. הוא היה הראשון שהשכיל להביא את ישראל למונדיאל, אבל גם האחרון. ו-42 שנה-פלוס, עברו מאז. 42 שנים של לכתנו במדבר, מאז עמנואל שפר עשה את זה. ואיך אפשר לשכוח את ה-1:1 מול שבדיה, בפעם היחידה של ישראל במונדיאל, ואחר-כך ה-0:0 מול איטליה שהגיעה באותו טורניר לגמר והפסידה לברזיל של פלה 4:1. שתי הנקודות היחידות במונדיאלים לישראל רשומות על שמו.

 

אלו היו השיאים, אבל כבן רעננה הסמוכה לכפר-סבא, אני זוכר אחורה יותר בזמן. איך עשה את הצעדים הראשונים בקבוצות נוער וליגות המשנה. איך אימן את הפועל רעננה ששיחקה בליגה השנייה, במאמצים לקדם את הקריירה שלו כשאף אחד לא קיבל אותו בפרחים.

 

שפר עם חלק מהנבחרת הגדולה ההיא  (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
שפר עם חלק מהנבחרת הגדולה ההיא (צילום: ראובן שוורץ)

 

איך עבד במקביל כקופאי בקולנע רון בכפר-סבא כדי להתפרנס. וכשזמני הסרטים והאימונים בהפועל כפר-סבא שם אימן היו חופפים, עזב את הקופה למגרש כאשר שני ילדים החליפו אותו זמנית. לאחד קראו שלמה שרף, לשני יצחק שום. כפר-סבא הקטנה. לא שחיפף, הוא לא ידע וגם לא נתן לחפף, אבל בצוק העתים וסמיכות הזמנים, נאלץ למצוא רעיונות שונים כדי להגיע לאימונים.

 

כמו שפ"ת מזוהה כיום כמרכז השליטה בכדורגל הישראלי, כך כפר-סבא הייתה בשנות ה-60' וה-70. במקרה או לא, משפחות שפר ושרף היו שכנות באותו בית מגורים, משפחת שום התגוררה קרוב. יו"ר ההתאחדות היה מיקה אלמוג מכפר-סבא. העיר מהשרון נתנה את הטון והשפיעה.

 

שפר עם כותרת "ידיעות אחרונות" שמבשרת על ההעפלה  (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
שפר עם כותרת "ידיעות אחרונות" שמבשרת על ההעפלה (צילום: ראובן שוורץ)

 

הדחיפה הכי גדולה שלו קדימה בכדורגל ישראלי, אחרי שהשלטון הקומוניסטי בפולין לא ראה בעין יפה קבוצה יהודית אותה אימן בוורצלאב, הייתה בשנות ה-60 בבני-יהודה. השכונה החלה לשחק כדורגל מקסים וטיפסה לראשונה לאיזר הצמרת. אולי אחת מהתקופות המשמעותיות ביותר בתולדות בני-יהודה.

 

במחצית השנייה של שנות ה-60', אחרי עזיבת מילובאן צ'יריץ' היוגוסלבי, קיבל את הנבחרת הראשונה. ואיזה שינוי חולל בה. מחנה האימון הראשון שלה בסט.מוריץ, שוייץ, סימל את המעבר מחובבות למקצוענות. "פרופים", הוא תמיד אמר להתכוון למקצוענים.3 אימונים ביום לאמטרים (חובבים) מישראל. גם המפונקים, ובהם השינים שפיגל ושפיגלר, נאלצו לעבור מסעי האלונקות. מבחינתו, לא היו קיצורי דרך.

 

שרף ושום החליפו אותו בקופה של הקולנוע בכ"ס. שפר  (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
שרף ושום החליפו אותו בקופה של הקולנוע בכ"ס. שפר (צילום: ראובן שוורץ)

 

אפשר לומר, כי רק חוסר מזל, מנע מהנבחרת בהדרכתו במכסיקו-68', להיות הראשונה בהיסטוריה הזוכה במדליה אולימפית. 24 שנים לפני יעל ארד. הנבחרת הגיעה לרבע הגמר, שיחקה מול בולגריה, סיימה ב-1:1 אחרי שוויון בדקה ה-89 של חית הרחבה שייע פייגנבוים כדי למשוך ל- 120 דקות. לו מוטל'ה שפיגלר הקפטן היה מקבל את המטבע הנכון - אבל לא. בולגריה הגרילה עלייה והדיחה את ישראל של שפר מחצי הגמר, והסיכוי לזכות במדליה אולימפית ראשונה.

 

תמיד יהיו כאלה שיאמרו כי העובדה שישראל שיחקה במוקדמות מול אוסטרליה, ולא יריבה אירופית, עזרה לה להגיע לגמר. אולי, אבל לא רק. האוסטרלים, גם אם לא מדובר בענף המוביל ביבשת החמישית, תמיד שיחקו כדורגל טוב ואתלטי. הם היקשו מאוד על הבחורים של שפר.

 

ישראל 1970. דור מוכשר  (צילום: טל שחר) (צילום: טל שחר)
ישראל 1970. דור מוכשר (צילום: טל שחר)

 

נכון גם שלרשותו של "מונדק" שפר, עמד דור שחקנים מהמוכשרים בכדורגל הישראלי. שלושת השינים _ שפיגלר המבקיע, שפיגל המהנדס, שום הרב-גוני, שמוליק רוזנטל הסוס, צביקה רוזן החומה, דוד פרימו האלגנטי, פייגנבוים הנשמה, איציק ויסוקר הנפלא בשער ועוד ועוד. שפר עשה מהם נבחרת.

 

לא רק בארץ עשו לו כבוד, אלא גם בעולם. בגרמניה בפרט. ידידו הקרוב היה הנאס וייסוויילר, המנג'ר של קבוצת הפאר בורוסיה מנשנגלבך, עם גינטר נצר הבחתי נשכח בראש. ממש לא מקרה שהכדורגלן הישראלי הראשון להגיע לבונדסליגה, עשה זאת במדי מנשנגלדבך. שמוליק רוזנטל. יש להניח כי הקשרים של שפר קידמו.

 

איש אהוד ואהוב. שפר עם שום ושפיגלר (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
איש אהוד ואהוב. שפר עם שום ושפיגלר(צילום: ראובן שוורץ)

 

כשפרש מאימון, פיתח את עסקי יבוא מוצרי הספורט שלו יחד עם יענקל'ה גרונדמן ז"ל. שניהם השתקעו בשכנות ברמת-השרון כשגם אמציה לבקוביץ', עוזרו בזמנו, מתגורר קרוב להם. גם כשבריאותו לא הטיבה אתו בשנותיו האחרונות, הירבה להגיע למגרשים. זה היה אחד המפלטים שלו. בנו, אבי, היה אחראי על מערכי ההסעה למגרשים, ומהם הביתה.

 

בתקופתו, שפר היה קשוח במגרש, לטעמו, לא הייתה דרך אחרת כדי לעשות את המפנה החד. כך השיג את מה שאף מאמן אחר לא השיג בכדורגל הישראלי. מכיוון שכך, גם היה היחיד ואין אחר, שהביא להתנוססות דגל ישראל במקדש בכדורגל העולמי. המונדיאל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
עמנואל שפר
צילום: צביקה טישלר
מומלצים