שתף קטע נבחר

אחרי 4 שנים: אסדת הגז תמר מוכנה לפעולה

המנוף הגדול בעולם, 3,000 איש ו-30 אלף טון: ביום חמישי הושלם אחד הפרויקטים ההנדסיים המורכבים בישראל בלב ים, בגובה של 292 מטר. עוד ‭3.5‬ חודשים הגז אמור להתחיל לזרום

ביום חמישי האחרון, 4 שנים לאחר גילויו של מאגר הגז "תמר" כ‭90-‬ ק"מ מערבית לחופי חיפה, הסתיימה בזמן שיא לפרויקטים מסוג זה הקמת אסדת תמר שתפיק את הגז הזה ותטפל בו.

 

מאגז הגז "תמר" - כתבות אחרונות:

 

המאגר אמור להיות מקור האנרגיה המרכזי של ישראל לשנים הקרובות לייצור חשמל ולחלק נכבד מהתעשייה הכבדה. אם לא יהיו אירועים מפתיעים ותקלות לא צפויות, הפקת הגז הטבעי תתחיל בעוד כ‭3.5-‬ חודשים.

 

לדברי ג'ורג' האטפילד, הפרויקטור של נובל אנרג'י שכבר ריכז ב‭29-‬ שנותיו בחברה הקמת מספר אסדות מסוג זה, "תחילת הפקה ממאגר כזה לוקחת בדרך כלל ‭10-8‬ שנים, אבל כאן הצלחנו לרכז מאמץ ולעשות את זה מהר מאוד‭."‬


ההקמה הסתיימה בזמן שיא. אסדת תמר (צילום: אלבטרוס צילומי אוויר) (צילום: אלבטרוס צילומי אוויר)
ההקמה הסתיימה בזמן שיא. אסדת תמר(צילום: אלבטרוס צילומי אוויר)

 

מבוך ב‭4-‬ מפלסים

המקרה הזה לא היה פשוט בכלל. מתקני הפקה נמצאים לרוב קרוב ככל האפשר לבארות שמהן מופק הגז או הנפט, אבל המחאה הציבורית שהתעוררה בארץ בעקבות התוכנית להקים את המתקן באזור חוף דור - הביאה בסופו של דבר לפתרון מאתגר.

 

הגז מ‭5-‬ הבארות, הפרושות על פני שטח של 250 קמ"ר, נאסף לנקודה אחת ומוזרם בצינור לאסדה שהוקמה מול חופי אשקלון. זה החיבור הארוך ביותר בעולם בין בארות למתקן ההפקה שלהן ‭150 -‬ ק"מ של צנרת כפולה.

 

צפו בסרטון המתעד את הקמת אסדת הגז "תמר"

 

 

יותר מ‭3,000-‬ איש עבדו בשלבים מסוימים בהקמת האסדה, שנבנתה בטקסס. בארץ 20 אנשים יתפעלו אותה, לצד המאבטחים. באסדה מותקנים כ‭26-‬ ק"מ של צינורות, המחברים במבוך אינסופי בין ברזים, דוודים, מערכות בקרה ואלמנטים נוספים. אלה פרושים ב‭4-‬ מפלסים עצומים, שאמורים לאפשר לאסדה לטפל בגז ולהעביר אותו בצינור רחב לאסדת "ים תטיס‭,"‬ שניצבת במרחק של כ‭2-‬ ק"מ משם.

 

בתוך כל המבוך הזה יש מקום גם לחדרי מגורים, חדר כושר מאובזר ומטבח, שעוד לא הוכנה בו הארוחה הראשונה - אבל על שולחנות חדר האוכל שלו כבר מונחים קטשופ ורוטב ברביקיו. על מנחת האסדה, אגב, הוצב דגל ישראל - הגדול ביותר שנתפר אי פעם, שמשקלו עומד על 640 ק"ג.

 

דגל ישראל הונח על האסדה - הגדול יותר שנתפר (צילום: אלבטרוס צילומי אוויר) (צילום: אלבטרוס צילומי אוויר)
דגל ישראל הונח על האסדה - הגדול יותר שנתפר(צילום: אלבטרוס צילומי אוויר)

 

את האסדה עצמה הביאו ב‭3-‬ חלקים על דוברות: הרגליים, שאמורות לאפשר לאסדה לעמוד על קרקעית הים; האסדה עצמה; והצינור הארוך שאמור לשמש לפליטת גזים במקרה של לחץ יתר. את כל העסק הזה בנו תוך שנתיים.

 

הארמדה שהביאה לכאן את האסדה ואת הציוד הרב כללה כ‭20-‬ כלי שיט, שהגיעו לארץ כשבוע לפני סוף נובמבר ופעלו מול חופי עזה ואשקלון בפאתי מבצע "עמוד ענן‭,"‬ כשהם מאובטחים על ידי חיל הים. כדי להציב את האסדה גייסו את המנוף הגדול ביותר בעולם - כלי שיט עצום שאפילו גלים בגובה 18 מטרים לא אמורים לגרום לו לזוז.

 

המראה של הנחת הרגליים היה מרהיב. הדוברה שנושאת את הרגליים הענקיות, 18 אלף טון משקלן, מתמלאת מים ומתחילה לשקוע בחרטומה. כשהיא מגיעה לזווית חדה מספיק, הרגליים פשוט גולשות ממנה כמו במגלשת מים ענקית היישר לתוך הים. למרות משקלן הרב, מאחר שהן חלולות - הן צפות על פני המים. ברגע הנכון מתחילים למלא גם אותן במים, והן שוקעות לקרקעית, כשהמנוף הגדול בעולם מכוון כל אחת מהן למקומה.

 

אבל זה הסיפור הפשוט עבור דוברת המנוף, שעליה שני מנופי ענק שיכולים להרים כל אחד ‭7,200‬ טון. האסדה עצמה שוקלת 11 אלף טון, והמנוף נזקק לכל כוחו כדי להרימן. העבודה נמשכת שעות.

 

292 מטרים גובהה של האסדה הזו, קצת פחות מהארובה הגבוהה בחדרה וכ‭50-‬ מטר יותר ממגדל המגורים הגבוה בישראל, שגובהו "רק" 244 מטרים. כשהיא תהיה מלאה בגז, היא תשקול כ‭34-‬ אלף טון.

 

292 מטרים גובה (צילום: אלבטרוס צילומי אוויר) (צילום: אלבטרוס צילומי אוויר)
292 מטרים גובה(צילום: אלבטרוס צילומי אוויר)

 

רגע היסטורי

בשבועות הקרובים תתחיל הזרמת הגז לאסדה לבדיקות ולסנכרון מערכות, ובחודש אפריל הוא אמור לזרום לחוף. בינתיים, ביום חמישי חגגו על האסדה. חתן השמחה המרכזי היה יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק והאיש שהפך למזוהה ביותר עם ההצלחות באיתור מאגרי הגז "תמר" ו"לווייתן‭."‬ יחד עם שר האנרגיה עוזי לנדאו ושותפיו לדרך הוא גזר את הסרט האדום.

 

עוד הגיעו לחגוג עם תשובה: דודי ויסמן בעל השליטה בחברת דור השותפה ב"תמר‭,"‬ ערן סער מנכ"ל ישראמקו, האטפילד וביני זומר מנובל אנרג'י, יו"ר ומנכ"ל דלק גבי לסט ואסי ברטפלד, גדעון תדמור מדלק אנרגיה ומי שהביא את נובל לפרויקט, יוסי אבו מנכ"ל דלק קידוחים ושאול צמח מנכ"ל משרד האנרגיה. אם למישהו היה ספק שמדובר ברגע היסטורי, די היה לראות את צמח, ויסמן ולסט יושבים זה לצד זה ומצלמים בסמארטפון את האסדה העצומה.

 

"לא עוד אנרגיה מזהמת ויקרה, כי אם אנרגיה ירוקה, נקייה וזולה שתחסוך למשק, לתעשייה ולכל אזרח במדינת ישראל סכומים גדולים מאוד‭,"‬ אמר תשובה בהתרגשות שלא ניסה להסתיר. "אנחנו נמצאים על סיפונו של מנוע הצמיחה הגדול ביותר של המשק הישראלי אי-פעם‭,"‬ הוסיף השר לנדאו.

 

בעוד האורחים הנרגשים חוגגים על הסיפון, כ‭80-‬ צוללנים שהתקבצו מכל העולם עבדו בעומק של כ‭240-‬ מטר מתחת לפני הים בהשלמת החיבורים בין האסדה החדשה לאסדת "ים תטיס" הוותיקה. את העבודות הם צפויים לסיים באמצע פברואר.

 

השר לנדאו (באמצע) עם תשובה וחברים. גזרו את הסרט האדום (צילום: אלבטרוס צילומי אוויר) (צילום: אלבטרוס צילומי אוויר)
השר לנדאו (באמצע) עם תשובה וחברים. גזרו את הסרט האדום(צילום: אלבטרוס צילומי אוויר)

 

הידיעה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
אסדת תמר. מוכנה לפעולה
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
מומלצים