שתף קטע נבחר

בעלי אזרחות אמריקאית? הבנקים ידווחו עליכם

שינוי בחוק האמריקאי, שנכנס לאחרונה לתוקף, יחייב בנקים זרים - בהם גם ישראלים, לדווח לרשויות בארה"ב על חשבונות של לקוחות שהינם בעלי אזרחות אמריקאית או מחזיקים בגרין קארד. מה זה אומר?

ישראלים רבים שהם בעלי אזרחות אמריקאית או גרין קארד, ובבעלותם חשבון בנק בישראל, יגלו בקרוב כי פרטים רבים ביחס לחשבון הבנק שלהם ידווחו לרשויות המס בארצות הברית.

 

 

הדיווח לרשות המס בארצות הברית יעשה בהתאם לחקיקה אמריקאית חדשה יחסית, המכונה Foreign Account Tax Compliance Act או בקיצור - FATCA.

 

מהו חוק ה-FATCA?

חוק ה- Foreign Account Tax Compliance Act, אשר אושר על ידי הסנט בחודש מרץ 2010, מחייב בנקים זרים, לרבות הבנקים בישראל, לדווח על חשבונות ונכסים שהם מנהלים עבור מי שנחשב אזרח ארצות הברית. בחודש פברואר 2012 פורסמו תקנות חדשות לעניין יישום הוראות חקיקת ה-FATCA.

 

חקיקת ה-FATCA מחייבת גופים פיננסיים זרים (Foreign Financial Institutions), ובכלל זה בישראל, לחתום על הסכמים עם רשות המסים בארצות הברית. בהתאם להסכמים אלה, הבנקים ימסרו מידע אודות בעלי חשבון עם זיקה אמריקאית, כמפורט להלן.

 

על מי בדיוק הבנקים ידווחו?

בנקים בישראל יחויבו לדווח על ישראלים בעלי אזרחות אמריקאית או על ישראלים בעלי רישיון לתושבות קבע בארצות הברית (גרין קארד) וכן ישויות אמריקאיות או בבעלות אזרחים אמריקאיים המחזיקים בנכסים פיננסיים מחוץ לארה"ב, ובכלל זה בישראל.

 

על איזה סכומים חלה חובת דיווח?

בעיקרון, בעלי אזרחות אמריקאית או גרין קארד המחזיקים בנכסים פיננסיים בחשבון בנק מחוץ לארה"ב ששוויים הכולל הוא יותר מ- 50,000 דולר, חייבים לדווח עליהם באמצעות טופס שיצורף לדו"ח השנתי, המוגש לרשות המסים האמריקאית (IRS).

 

בנוסף לדוח השנתי, אזרחי ארה"ב, או בעלי גרין קארד, המחזיקים בחשבונות בנק מחוץ לארה"ב מעל 10,000 דולר במועד כלשהו במהלך השנה, חייבים בהגשת טופס דיווח נוסף המכונה FBAR עם פירוט חשבונות הבנק.

 

כיצד הבנקים בישראל מיישמים את ההוראות?

ברגע שמוסד פיננסי ישראלי מזהה אדם כאמריקאי או פוטנציאל לאמריקאיות לפי מספר אינדיקציות שונות, הוא אמור לפנות לאותו לקוח ולתשאל אותו לגבי מעמדו כאמריקאי.

 

במקרה שהתשובה מעלה שמדובר באמריקאי, המוסד הפיננסי אמור לבקש מהלקוח לחתום על טופס מיוחד (9-W) המאשר כי אותו אדם ממלא את חובותיו כלפי שלטונות המס האמריקאים. בטופס ה 9-W הלקוח אמור למלא בין היתר את מספר משלם המס שלו.

 

האם הבנק הישראלי מפר סודיות בנקאית?

העברת מידע על חשבון בנק של ישראלי לרשויות בארה"ב פוגעת ללא ספק בחובת הסודיות והנאמנות שחלה על הבנקים בישראל כלפי לקוחותיהם. אולם, הבנקים מצאו פתרון לבעיה זאת. הם מבקשים מהלקוחות לחתום על כתב ויתור על סודיות בנקאית – חתימה שתאפשר לבנק להתחיל לדווח לרשויות בארצות הברית.

 

הלקוח של הבנק הישראלי יכול לסרב לבקשה לחתום על כתב ויתור על סודיות בנקאית. במקרה זה, הבנק עשוי, בין היתר, להגיב בדרישה לסגור את חשבון הבנק.

 

מה קורה אם לא דיווחנו בעבר לרשויות?

מי שנחשב כ -US Person, ובכלל זה אזרח ארצות הברית או מחזיק גרין קארד, שיש לו חשבון בנק לא-מדווח בישראל יכול להגיש בקשה לגילוי מרצון בארצות הברית. קיימים גם פתרונות אחרים, אך בהם יש סיכונים לא מבוטלים.

 

ד"ר אבי נוב הוא עורך דין לדיני מיסים ומיסוי בינלאומי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חובת דיווח
צילום: shutterstock
אבי נוב
מומלצים