שתף קטע נבחר

חיפוש מתקדם: יו"ר גוגל צפוי לבקר בצפון קוריאה

האם ענקית החיפוש באינטרנט תחדור את הבועה? על רקע דברי קים ג'ונג און שארצו נמצאת ב"מהפכה תעשייתית", דיווחה סוכנות הידיעות AP כי אריק שמידט יבקר השנה במדינה שמחזיקה במדיניות האינטרנט המחמירה ביותר על כדור הארץ

מה יש לו לחפש שם? יו"ר גוגל העולמית, אריק שמידט, מתכונן לבקר בשנה הקרובה באחת החזיתות האחרונות הסגורות בפני המרחב המקוון - צפון קוריאה. שמידט צפוי להצטרף באופן פרטי למשלחת הומניטרית. כך דיווחה הלילה (יום ה') סוכנות הידיעות AP מפי מקורות המקורבים למשלחת, שבהנהגתה עומד מושל ניו מכסיקו לשעבר, ביל ריצ'רדסון.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet  

הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

עוד חדשות בעולם :

צפו: השאיל ביתו להומלסים - ועבר לגור עם ההורים

מבריחי סמים במכסיקו: 12 קטינים, תינוקת ורובים

 

הביקור צפוי להיות הראשון של בכיר בחברה, האחראית למנוע החיפוש הגדול בעולם, במדינה המחזיקה במדיניות האינטרנט המחמירה ביותר על כדור הארץ. צפון קוריאה נמצאת בימים אלה במה שכינה השליט קים ג'ונג און בנאום חגיגי לפני שלושה ימים "מהפכה תעשייתית".

 

המנהיג הצעיר לשושלת קים אמר בנאום המיוחד לשנה החדשה כי בכוונתו לקדם את המדע ואת הטכנולוגיה כנתיב לפיתוח המדינה הנחשלת, וכי בכוונתו שיהיו מחשבים בכל בית ספר ומכונות ממוחשבות בכל מפעל. עם זאת, גישה חופשית של האזרחים לאינטרנט לא הייתה עד כה חלק מהאסטרטגיה של המדינה הקומוניסטית. גם אם יש אזרחים בעלי גישה לאינטרנט, למעטים מאוד יש אישור לגלוש ברשת העולמית ללא הגבלות.

 

מה הם מחפשים בפיונגיאנג?

"אין זה סביר שגוגל תשיק זרוע מקומית בצפון קוריאה", אמר ויקטור צ'ה, מומחה לענייני קוריאה, ששירת בין השאר בממשלו של נשיא ארצות הברית לשעבר ג'ורג' בוש הבן. "ככל הנראה, הדבר המעניין בנסיעה הזו הוא פשוט המחשבה על כך", אמר צ'ה. לדבריו, ברור שלקים ג'ונג און "משיכה לציוד מודרני". הוא הוסיף כי אם גוגל תהווה "הצעד הראשון בחדירה לתוך בועת המידע בפיונגיאנג" זו יכולה להיות התפתחות מעניינת מאוד.

 

לא ברור מה שמידט וריצ'רדסון, פוליטיקאי דמוקרטי בדימוס, מקווים למצוא בצפון קוריאה, מדינה שאין לה יחסים דיפלומטיים עם ארה"ב, שהטילה אמברגו על ייבוא מוצרים מהמדינה הקומוניסטית. לפי ההערכות, העניין של הצפון קוריאנים בגוגל הוא במוצרים כמו דואר אלקטרוני, מפות ותוכן נלווה נוסף. 

 

נפתחים לעולם? בפיונגיאנג זוכרים את קים איל סונג וקים ג'ונג איל המנוחים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נפתחים לעולם? בפיונגיאנג זוכרים את קים איל סונג וקים ג'ונג איל המנוחים(צילום: רויטרס)

 

"צפון קוריאה השקיעה הרבה במדע ובטכנולוגיה, לא רק למטרות צבאיות, אלא גם למען התעשייה וסיבות מעשיות אחרות", אמר לים אול צ'ול, חוקר באוניברסיטת קיונגנאם שבדרום קוריאה, העוסק בענייני השכנה מצפון.

  

שמידט השמיע את קולו פעמים רבות בעבר בעד הנגשת אנשים מרחבי העולם לאינטרנט ולטכנולוגיה.

הוא היה מנכ"ל גוגל עד 2011 לאורך עשור שבו החברה זינקה ממעמד חברת הזנק קטנה בקליפורניה, שהתמקדה בסיוע למשתמשים לחפש באינטרנט, לענקית טכנולוגיה שהתפשטה לתחומים כמו טלפונים ניידים ומיפוי.

 

לחברה משרדים ביותר מ-40 מדינות, בהן שלוש מדינות מרכזיות ביחס לצפון קוריאה: רוסיה, סין ודרום קוריאה. לאחר שהואשמה גוגל בשיתוף פעולה עם מדיניות הפיקוח הקפדנית של הסינים, הידועה כ"חומת האש הגדולה של סין", הוציאה החברה את עסקי החיפוש משוק האינטרנט הגדול בעולם והחלה לנתב את תעבורת הרשת דרך הונג קונג.

 

מאז עזב את תפקיד מנכ"ל גוגל ועבר לתפקיד יו"ר החברה, היה שמידט אחראי בעיקר לקשרי החוץ של גוגל עם קובעי מדיניות, שותפים עסקיים וממשלות ברחבי העולם.

 

העניין של הקוריאנים בגוגל הוא במוצרים כמו דוא"ל ומפות. קים הבן ורעייתו רי סול ג'ו (צילום: AFP, NORTH KOREAN TV) (צילום: AFP, NORTH KOREAN TV)
העניין של הקוריאנים בגוגל הוא במוצרים כמו דוא"ל ומפות. קים הבן ורעייתו רי סול ג'ו(צילום: AFP, NORTH KOREAN TV)

 

בחודשים האחרונים עבד שמידט עם ג'ארד כהן, לשעבר יועץ למדיניות ותכנון במחלקת המדינה האמריקנית שעומד בראש צוות חשיבה של גוגל שמושבו בניו יורק, בכתיבת ספר שעוסק בתפקיד האינטרנט בעיצוב חברה. הספר, "העידן הדיגיטלי החדש", צפוי לצאת לאור בחודש אפריל. המסר של שמידט הוא: לאינטרנט ולטכנולוגיה סלולרית יש את הכוח להוציא אנשים מעוני ומדיכוי פוליטי.

 

"הפצת טלפונים ניידים וצורות חדשות של תקשורת מציעה לנו סיכוי להתחבר לכולם", אמר יו"ר גוגל העולמית בנאום שנשא בחודש מאי באוניברסיטת בוסטון. "כשזה קורה, התקשורת יכולה לעשות מהפכה בכל היבט בחברה: פוליטית, חברתית וכלכלית".

 

מסעם של ריצ'רדסון ושמידט לצפון קוריאה המבודדת בא בתקופה רגישה מבחינה פוליטית. בחודש שעבר שיגרה פיונגיאנג בהתרסה לוויין לחלל על גבי טיל ארוך טווח - דבר שבצפון קוריאה תיארו כצעד גדול בחתירתה לעבר חקר בדרכי שלום של החלל.

 

אולם, ארה"ב ומדינות אחרות טענו כי מדובר בניסוי חשאי של טכנולוגיה של טיל בליסטי ארוך טווח שיכול לשאת ראשי נפץ גרעיניים. מועצת הביטחון של האו"ם גינתה מיד את השיגור הצפון קוריאני ושוקלת אם להטיל סנקציות נוספות על פיונגיאנג בגין פיתוח נשק גרעיני וטילים בליסטיים ארוכי טווח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנסה לחדור לבועה הצפון קוריאנית. שמידט
צילום: AP
"משיכה לציוד מודרני". קים ג'ונג און
צילום: AP
מומלצים