שתף קטע נבחר

65 שנה לשיירת הל"ה: טיול לזכר מחלקת ההר

לפני 65 שנה יצאו 35 לוחמי פלמ"ח למסע ע"מ להעביר אספקה לגוש עציון הנצור. הם נפלו בקרב ולחמו עד הכדור האחרון. טיול אופניים באזור ינציח את סיפור הקרב, שהפך סמל לדור תש"ח

אור לה' בשבט תש"ח, 15.1.1948, יצאו מהר-טוב שליד בית שמש 38 לוחמים במסע רגלי לגוש עציון הנצור והמותקף. שלושה לוחמים שבו להר-טוב, 35 המשיכו בדרכם אך לא הגיעו ליעד.

 

במוצאי-שבת 17.1.1948, הגיעה הבשורה המרה: 35 הגוויות התגלו על ידי הקצין הבריטי סמוך לכפר

ג’בע. ביום ראשון הובאו הגוויות המחוללות והמרוטשות לכפר עציון ונטמנו בבית הקברות בטקס צבאי.

 

לראשונה ספג כוח המגן העברי מהלומה נוראה. מחלקה שלמה, עילית אנושית של היישוב היהודי בארץ ישראל, נפלה בקרב. איש לא נותר לספר את שעבר עליהם בשעות האחרונות. מיתוס גבורה נקשר לראשם של הנופלים, מופת ל"טוהר הנשק". במותם היו לאגדה עליה חונכו דורות צעירים, לוחמים וחברי תנועות הנוער.

  

כאן התנהל המאבק. גבעת הקרב של שיירת הל"ה (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
כאן התנהל המאבק. גבעת הקרב של שיירת הל"ה(צילום: זיו ריינשטיין)

 

כמופת ל"טוהר הנשק"

ביום ה-30 לנפילת הל"ה בקרב בדרכם לגוש עציון הנצור, כתב י' נודד - הוא יצחק שדה, מייסד הפלמ"ח ומפקדו הראשון:

 

"... ערבים מספרים בחרדת הערצה על גבורתם העילאית... הם גם מסבירים בשל מה באה עליהם הרעה. ערבי זקן שפגשוהו בדרך ולא נגעו בו לרעה החריד עליהם את הכפר, הזעיק נגדם את הכפרים בסביבה... הלוחמים שלנו, לא רק עזי נפש הם, גם אנשים יקרי נפש הם ואנושיים מאד, כי מלחמתם - מלחמה היא בעד החיים ונגד המוות".

 

דברים אלו צרבו בתודעה הציבורית את הל"ה כמופת ל"טוהר הנשק", מוסר לוחמים נעלה

. הל"ה נודעו כלוחמים שהכריעו בשדה הקרב לא לפגוע ברועה ערבי תמים, שעלול לסכן אותם בלב שטח אויב. זאת בימי מערכה עקובה מדם שניהלו הערבים נגד היישוב היהודי בארץ.

 

יותר מכל מבטאת עובדה זו את דמותו של דור תש"ח, את הוויית העומק בדור מייסדי המדינה. עבורם, עמדה מוסרית-ערכית זו של הלוחמים, ראויה להיחרת בתודעת האומה, ביטוי לדרכם של לוחמים עבריים הנאבקים על קיום העם בארצו. שורשים יהודיים-תורניים-הלכתיים עמוקים כוננו תודעה זו וביססו אותה.

 

שדה התבסס על קטע עדות ערבי, עבד-אל רחמן אל-עזי מבית ג'וברין, אותה פרסם דוד בן גוריון ארבעה ימים אחרי קרב הל"ה. העדות כוללת פרטים משובשים ושגויים, הוא לא נכח במקום ולא השתתף בקרב.

 

מקום קבורתם של הל"ה בהר הרצל, 1949 ()
מקום קבורתם של הל"ה בהר הרצל, 1949

 

המפגש הגורלי עם שתי הנשים הערביות

מקורות אמינים ביותר מאותם ימים מציגים תמונה שונה. מפקד משטרת חברון הבריטי, המיש דוגן - ידיד אנשי גוש עציון שטרח והסתכן באיסוף גוויות הל"ה והבאתן לקבורה - שוחח בכפר הערבי צוריף

 יום לאחר נפילת הל"ה עם שתי נשים, שתיארו לו את פגישתן הפתאומית עם חוליית החוד של הל"ה, עת יצאו עם שחר לקושש זרדים.

 

ככל הנראה, הן שהזעיקו ראשונות את הערבים מהכפר. ייתכן שאת צעקותיהן שמעו רועים שהיו סמוכים לכפר והביאו את הידיעה למפקד מחנה האימונים הערבי בצוריף. אולי אחרי המפגש עם הנשים, נתקלו הל"ה גם ברועים ערביים. מידע זה פורסם מיד בעיתונות הערבית, בידיעות מודיעין של ה"הגנה" ועוד.

 

מעדות הנשים ניתן לשחזור את המפגש בערוץ ואדי ג'דור; שני אנשי חוליית החוד של הל"ה לא הספיקו להתחבט בסוגיית מוסר לוחמים; הנשים פתחו במנוסת בהלה, פתיחה באש לעברן הייתה חושפת את הל"ה לסכנה מיידית. נראה שלא הייתה בפניהם דרך להתגבר על הנשים מיידית ולשתקן.

 

אנדרטת הל"ה שפוסלה ע"י הפסל יוסי בראל, ליד קיבוץ נתיב הל"ה (צילום: אורן שלו) (צילום: אורן שלו)
אנדרטת הל"ה שפוסלה ע"י הפסל יוסי בראל, ליד קיבוץ נתיב הל"ה(צילום: אורן שלו)

 

מאבק עז ונחוש בצד רגישות אנושית

בידינו עדות למבצע אחר שהוביל דני מס ז"ל, זמן רב קודם נפילתו בקרב כמפקד הל"ה. הכוח עליו פיקד יצא לתקוף ערבים בשרון. הלוחמים התקרבו למאהל. לפתע נשמע בכי תינוק. דני בלם את הלוחמים, זחל עם אחדים אל האוהל, פרץ לתוכו ופגע בערבים המיועדים, התינוק ואמו לא נפגעו. חבריו ופקודיו ראו בכך דמות מפקד למופת, המוביל מאבק עז ונחוש בצד רגישות אנושית רבה גם כלפי אויב.

 

כאלו היו לוחמי מחלקת ההר - הל"ה, כזה היה דור תש"ח, זו מורשתם היהודית-ציונית המפוארת ועליה ראוי לחנך ולהתחנך.

 

מסע לזכרם

ביום ב', 14.1.2013,  יתקיים מסע אופניים של בי"ס שדה כפר עציון, שיצא מחורבות המנזר

הרוסי בגוש עציון, ששם יושמע סיפור הקרב. בהמשך, מסע האופניים יגיע לנחל גדור שבו שיירת הל"ה הייתה צריכה לעלות דרכו לגוש עציון. בסיום, יגיעו הרוכבים למחסום הל"ה, לתצפית גבעת הקרב שבה מצאו את מותם לוחמי השיירה.

 

בנוסף, לרגל 65 שנה לנפילת ה-ל"ה, במוצ"ש, ח' בשבט 19.1.2013, בשעה 20:00, בית ספר שדה כפר עציון יציין את זכרם בערב עיון שיעסוק במוסר לחימה ובטוהר הנשק. בדיון ישתתפו: אלוף גרשון הכהן, תת אלוף הושע בן שלום, הרב יעקב מדן, יהודה עציון.

 

הכותב חוקר מטעם בי"ס שדה כפר עציון.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אנדרטת זכרון עם שמות נופלי הל"ה
צילום: אורות
נתיב שיירת הל"ה. לחצו להגדלה
תרשים: אינפוגרפיקה, ידיעות אחרונות
מומלצים