שתף קטע נבחר

צילום: עטא עוויסאת, דנה קופל, ירון ברנר

'ראוי היה שרה"מ יתערב בריב שבין ברק לאשכנזי'

המבקר: נתניהו היה מודע למערכת היחסים העכורה בין הבכירים ואף הורה להם "תורידו את הטורים", אך לא ליבן את המחלוקת כנדרש. הפתרון של ראש הממשלה: להמתין לסוף כהונת אשכנזי

למרות "אווירת המלחמה" והיחסים העכורים בין שר הביטחון אהוד ברק ובכירים בלשכתו לבין הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי ובכירים בלשכתו, העדיף ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שלא להתערב בלסכסוך בין שני הבכירים בתקופה כה רגישה מבחינה ביטחונית. מבקר המדינה יוסף שפירא כתב בדו"ח המתפרסם אחר-הצהריים (יום א') כי מצופה היה ש"יתערב במשבר ללא שיהוי, בייחוד נוכח האתגרים הביטחוניים שעמדו ועדיין עומדים לפתחה של מדינת ישראל".

 

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 

מהדו"ח עולה כי ראש הממשלה היה מודע למערכת היחסים הקשה ששררה בין השר ברק ובין הרמטכ"ל לשעבר. אשכנזי טען בפגישתו עם המבקר לשעבר כי בפגישתו עם נתניהו במאי 2010 הוא הביא את נושא היחסים לידיעת ראש הממשלה.

 

"לא זכיתי לשיתוף פעולה", אמר אשכנזי למבקר. "אף אחד לא עשה עם זה שום דבר ואני מדבר עם ראש הממשלה כבר פעם שלישית. ראש הממשלה אמר לי לא להתעסק". לדבריו, בפגישה יידע את נתניהו בכל המתרחש עם ברק. "ראש הממשלה היה ער לזה שיש מתיחות בין שר הביטחון לביני. הוא לא יכול היה להגיד שהוא לא יודע. אני מבקש ממנו שיתערב. אני חושב שלא יכול להיות מצב ששר ביטחון יעמוד בטלוויזיה וימשיך להאשים רמטכ"ל. אני לא מדבר על גבי אשכנזי, אלא על מוסד הרמטכ"לות. אסור שדבר כזה יקרה. זאת לא הדרך לעשות את זה".

 

אשכנזי, ברק ונתניהו, 2009. "מתחים שונים" (צילום: חיים צח, ידיעות אחרונות) (צילום: חיים צח, ידיעות אחרונות)
אשכנזי, ברק ונתניהו, 2009. "מתחים שונים"(צילום: חיים צח, ידיעות אחרונות)
 

 

לאחר שברק הודיע כי כהונתו של אשכנזי לא תוארך בשנה, אמר אשכנזי לברק ונתניהו מה חשב על הדברים ועל התנהלותם: "הבנתי שהם מתואמים ואני לא מתואם".

 

בפגישתו עם המבקר לשעבר נשאל ברק אם נתניהו היה מודע למערכת היחסים העכורה ואם ראש הממשלה הציע את עזרתו. "אני לא זוכר דבר כזה. אבל בהחלט יכול להיות, אנחנו נפגשים כל שבוע ולפעמים כמה פעמים בשבוע. יכול להיות שבאיזה יום שהייתה איזה כתבה כזאת אז ראש הממשלה שאל 'מה זה הדבר הזה'?, אז אני אומר לו, 'תשמע, זו חולשת אנוש'. יכול להיות שהרמטכ"ל העלה בפניו את הרגשתו ויכול להיות בהחלט שראש הממשלה שאל אותי משהו על זה. בטח עניתי לו את האמת כפי שהיה באותו רגע".

 

נתניהו: הפתרון - להחליף

נתניהו עצמו נפגש עם המבקר לשעבר לינדנשטראוס. דבריו על-פי הדו"ח מצביעים על כך שהיה מודע למתיחות בין ברק לאשכנזי, לדבריו בעקבות ההודעה על אי הארכת הכהונה של הרמטכ"ל לעבר. "המתח הזה היה שם יחסית לטנטי. הוא פרץ סביב העניין הזה", אמר נתניהו למבקר באפריל 2011. "ועד הרגע הזה אני מוכרח להגיד שאני לא מבין את גודל הפגיעה. נכון שהדבר דלף. אני מבין שכל אחד מהם טוען, כך אני הבנתי, שהשני הדליף את זה".

 

מסמך הרפז - כתבות נוספות בחדשות ynet:

טיוטה שנייה לדו"ח הרפז: 'אשכנזי נוקה מהפוטש'

הפצ"ר ממליץ: חקירה פלילית נגד אשכנזי ווינר

טיוטת הרפז: ביקורת על מינוי גלנט ונוה ע"י ברק

 

בהתייחס לניסיונות לפתור את המשבר, אמר נתניהו כי הדרך העדיפה עליו הייתה לאפשר לאשכנזי לסיים את תפקידו כמתוכנן ולא להאריך את כהונתו. "הבנתי שיש ביניהם מתחים שונים", אמר נתניהו. "המשמעות בשבילי הייתה - הדרך האמיתית היחידה לפתור את הבעיה הזאת היא רק לבצע החלפה. זאת אומרת... הדרך היחידה לפתור בעיה אישית בין הממונה או הממנה והממונה, זה להחליף".

 

 (צילום: גיל יוחנן, ירון ברנר, אוהד צויגנברג, יובל חן) (צילום: גיל יוחנן, ירון ברנר, אוהד צויגנברג, יובל חן)
(צילום: גיל יוחנן, ירון ברנר, אוהד צויגנברג, יובל חן)

 

עוד הסביר ראש הממשלה: "הייתה פה מערכת יצרים הרבה יותר חזקה, אז אמרתי או קיי, בוא נגמור את העניין הזה. חשבתי שהדרך הטובה ביותר לפתור את זה היא באמת להשלים את המעבר".

 

לשאלה אם ניסה להרגיע את הרוחות בין השניים השיב נתניהו: "שוחחתי עם כל אחד מהם ואמרתי להם, 'תורידו את הטורים'. אני לא זוכר אם שוחחתי עם שניהם יחד, אני לא בטוח שעשיתי את זה, אבל היצרים האלה... זה לא שזה בא ביום אחד וקרה משהו ואתה מטפל בזה. זה דבר שהסלים בהדרגה".

 

היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה הגיבה לטיוטת הדו"ח הראשונה וכתבה למבקר כי "ראש הממשלה היה ער לכך שהגורמים השונים ניסו ליישר את ההדורים ולא הסתייע בידם. בנסיבות אלה, ניסיון פעולה בכיוון גישור היה מלאכותי, לא מתאים ולא אפקטיבי, ועל כן מסקנתו של ראש הממשלה כי שיחות אישיות לא יועילו הייתה יותר מסבירה". היא הוסיפה כי ראש הממשלה העמיד אותם על חובתם ועל אחריותם להימנע מיריבות הפוגעת במילוי תפקידם.

 

אשכנזי כתב למבקר כי "נוכח חשיבות הדברים, הייתה מוטלת על ראש הממשלה אחריות וחובה להיות מעודכן יותר ולהתערב במשבר בין שר הביטחון לבין הרמטכ"ל המכהן, גם אם הדברים לא הוצגו לו על-ידי שר הביטחון ובפרט לאחר שהרמטכ"ל דאז פניו אליו. ראש הממשלה לא יכול לעצום את עיניו מול המשבר בין הלשכות כפי שעשה".

 

מבקר המדינה כתב כי ראוי היה שראש הממשלה ילבן עם השניים כבר באפריל ובמאי 2010 את הנדרש לגבי טיב היחסים ביניהם ואת טענותיהם. המבקר הוסיף כי "ככל שהלך המשבר והחריף, תוך שעניין זה תפס גם ממד ציבורי רחב ותקשורתי, מצופה היה מראש הממשלה להתערב במשבר לפתרונו ללא שיהוי נוסף, בייחוד נוכח האתגרים הביטחוניים שעמדו ועדיין עומדים לפתחה של מדינת ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אשכנזי ונתניהו. "היה ער"
צילום: גיל יוחנן
נתניהו וברק. "להוריד טורים"
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
מומלצים