שתף קטע נבחר

בגלל סיני: מצרים רוצה 500 מיליארד ד' מישראל

נשיא מצרים תובע מישראל פיצויים על הנזק שנגרם לה כתוצאה מכיבוש חצי האי סיני, בין השאר בתחום התיירות, משאבי הטבע, הדגה ואף פיצוי על הרג 250 אלף מצרים במלחמות בין שתי המדינות. לפי דיווחים במצרים, הנשיא דורש להפעיל סעיף בהסכם השלום, לפיו יש לדון בתביעות הכספיות ההדדיות

הנשיא המצרי מוחמד מורסי רציני בתביעתו כלפי ישראל בדבר תשלום פיצויים בשווי 500 מיליארד דולר. לפי הדיווח בתקשורת המצרית, הפיצוי הוא על מה שמכונה שיבוש כל "צורות החיים" במצרים והנזקים שנגרמו כתוצאה מכיבוש סיני.

 

לטורים האחרונים של דורון פסקין על מצרים :

מורסי בטוח בעצמו: לא מודאג מפיחות הלירה

אתרי הפורנו והדילמה הכלכלית של מורסי

למכירה: תעלה במצב טוב

 

עיתון מצרי דיווח אתמול כי השלטון האיסלמיסטי תובע להפעיל מיידית את סעיף 8 של הסכם השלום הקובע כי יש להקים ועדה משותפת שתדון בתביעות הכספיות ההדדיות. לפי גורמים בממשל מורסי משטר מובארק נמנע במכוון מדרישה ליישום סעיף זה.

 

מצרים: התביעה הועברה לאו"ם לפני שנה

נראה כי הדיווח הזה מגיע נוכח הסערה שנוצרה בשבוע שעבר עם התבטאותו של בכיר האחים המוסלמים, כי היהודים שעזבו את מצרים, מוזמנים לחזור למולדתם. עתה מנסה השלטון המצרי לתקן את הרושם שכן היו גורמים שטענו כי מדובר בניסיון של האחים לקרוץ לממשל האמריקאי באמצעות התבטאות מתונה כלפי היהודים.

 

במצרים נטען כי התביעה המצרית הועברה בצורה חשאית כבר לפני שנה לאו"ם ובימים האחרונים הועבר המסמך הכולל 750 עמודים ו-190 מפות לידי בכירים בממשל אובמה.

 

נזקים לתיירות. חצי האי סיני (צילום: גיא צברי) (צילום: גיא צברי)
נזקים לתיירות. חצי האי סיני(צילום: גיא צברי)

 

עיקר הפיצויים מתייחסים לתקופת השלטון הישראלי בסיני. הדו"ח המצרי מפרט שורה ארוכה של נזקים לחצי האי (המהווה כ-6% משטחה של מצרים) החל מהפגיעה בדגה ובמים וכלה ב"גניבת" משאבי טבע כמו אבני שיש וזהב. בדו"ח המצרי נכתב כי "שוד" המחצבים בסיני מוערך בכ-49 מיליארד דולר.

 

מצרים טוענת כי במהלך השלטון הישראלי בסיני היא ספגה הפסד של 100 מיליארד דולר במגזר התיירות. בדו"ח מוזכר כי ישראל החליפה את שם שארם א-שיח' ל"אופירה" וניהלה את מגזר התיירות בסיני כשהוא כביכול חלק מישראל ולא ממצרים .

 

התביעה המצרית טוענת כי ישראל שיבשה את התנועה בתעלת סואץ במשך שמונה שנים מ-5 ביוני 1967 ועד 5 ביוני 1975. הנזק כתוצאה מכך מוערך במאות מיליוני דולרים. כמו כן נטען כי ישראל "שדדה" את סניפי הבנקים המצריים ברצועת עזה לאחר הכיבוש ב-1967 וזה כולל את סניף "הבנק הלאומי המצרי" וסניף בנק החקלאות שפעל ברצועה.

 

סעיף מיוחד בתביעה כולל גם דרישה לפיצויים על הרג 250 אלף מצרים ופציעת כמיליון נוספים במלחמות בין שתי המדינות.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא מצרים מוחמד מורסי
צילום: AFP PHOTO / EGYPTIAN TV"
מומלצים